[145] boxer olej pachnie bęzyną

Michał boxer

Użytkownik
Auto
AR 145 boxer ,AR 156 SW JTDm ,AR 159 SW JTDm
Witam.
Mam problem z boxerem olej śmierdzi paliwem , i poziom oleju rośnie pomału.
Do tego spaliny smród i wstyd ...
Alfa jeździ codziennie ale krótkie trasy ,przebieg 250tkm.
Dzieje się to już dłuższy czas i podejrzewam że zły znak !

Czy tu już kapitalka silnika czy ewentualna wymiana jest pewna w niedalekiej przyszłości ???

Pozdrawiam..

Symptomy wskazują na uszkodzoną uszczelkę pod którąś z głowic, jak temp. silnika nie rośnie ?
Auto kopci ?

Zadna uszczelka tylko objaw typowy dla jazdy na krótkich odcinkach, trzeba auto rozgrzać i trochę więcej pojażdzić tym bardzie że to już starszy i wyeksploatowany silnik. Paliwo nie ma jak odparować gdy silnik jest cały czas zimny

Witam.
Mam problem z boxerem olej śmierdzi paliwem , i poziom oleju rośnie pomału.
Do tego spaliny smród i wstyd ...
Alfa jeździ codziennie ale krótkie trasy ,przebieg 250tkm.
Dzieje się to już dłuższy czas i podejrzewam że zły znak !

Czy tu już kapitalka silnika czy ewentualna wymiana jest pewna w niedalekiej przyszłości ???

Pozdrawiam..
Nie słuchaj bzdur o krótkich odcinkach etc. Aby rósł poziom paliwa musisz mieć zupełnie nie sprawny termostat lub/i walniętą sondę lambda.

Zrób dłuższą trasę i jeśli poziom oleju nie zmaleje (paliwo nie odparuje) to albo uszczelka pod głowicą albo lejące wtryski. Albo obie te rzeczy.

BTW: Nie szalej na tej trasie, jeśli masz dużo paliwa w oleju...

No dobrze Andrzeju. Po przemyśleniu sprawy wycofuję uszczelkę. Muszą lać wtryski, czy to przez krótkie odcinki na niedogrzanym silniku, czy to przez niewłaściwe informacje dochodzące do ECU (sonda, przepławka, etc.) to już do ustalenia.

A temp. silnika jest blisko 90 stopni czy np 60 bo jeżeli chodzi o termostat w boxerze to leci dość często a przy nie dogrzanym silniku ECU leje więcej paliwa.

Temperatura silnika jest ok ,termostat był już wcześniej wymieniany .
Podejrzewamy sondę ,zamówiłem już nową (jak to nie ona to będzie na zapas).
Czekam jak mechanik będzie miał czas to będziemy sprawdzać po kolei.
Stan oleju już był 1 cm ponad maximum ,odlałem trochę i monitoruję .
Zobaczymy co będzie .
Pozdro.

Temperatura silnika jest ok ,termostat był już wcześniej wymieniany .
Podejrzewamy sondę ,zamówiłem już nową (jak to nie ona to będzie na zapas).
Czekam jak mechanik będzie miał czas to będziemy sprawdzać po kolei.
Stan oleju już był 1 cm ponad maximum ,odlałem trochę i monitoruję .
Zobaczymy co będzie .
Pozdro.
Sondę sprawdzisz sam w 5 minut multimetrem za 20 zł. Jazda na oleju doprawionym benzyną przyspiesza śmierć boxera w tempie expresowym.Olej masz teraz jakieś 0W10.

Ostatnia edycja:
a czy dobrze Ci pali na wszystkie gary ?? Bo to tak moze wyglądać ze niespalone paliwo dostaje sie do miski , do oleju . 250 tys km na taki silnik to nie przesadzajmy .. nie jest to duzo na te lata. Jesli auto bylo normalnie exploatowane to powinno być ok. Jak by go przegonić gdzies na trasie na wyzszych obrotach to jak to paliwo odparuje to oczywiscie nie zapomnij sprawdzic stan oleju.

Witam.
Alfa była na warsztacie oprócz problemu z benzyną w oleju było jeszcze parę rzeczy do zrobienia .
Sonda była martwa , więc jest nowa i olej też wymieniony teraz powinno był ok. Trzeba zrobił trochę kilometrów.
Lecz już na warsztacie po wymianie sondy pojawił się problem z kluczem auto nie chciało zapalić i świeciła się kontrolka CODE.
Dowiozłem im drugi klucz i auto paliło. Ale dzisiaj nie pali.( Ani jeden klucz nie działa i świeci się CODE.
Czy te sprawy są powiązane ,jaka jest droga wyjścia z tego problemu ??
Pozdrawiam.

U mnie wystarczyło odpiąć klemy i po krótkim czasie zapiąć i problem z Alfa Codem znikał przy dobrze naładowanym akumulatorze

U mnie wystarczyło odpiąć klemy i po krótkim czasie zapiąć i problem z Alfa Codem znikał przy dobrze naładowanym akumulatorze

Dzięki za dobrą radę. Odpiłem klemy ,aku pod prostownik auto chodzi. A czy u Ciebie po tej operacji problem się jeszcze pojawił ??

Amortyzatory
Powrót