• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

BMW E39 530i

Może i bunkier, ale ma dużo lepsze silniki, również prowadzi się dobrze, jest dużo większy i wygodniejszy, lepiej wykonany a z wyposażenia dodatkowego jest bardzo podobnie jak w 159, która również nie ma nowoczesnego systemu multimediów i innych nowości.

Gdyby w motoryzacji liczyła się tylko liczba cylindrów i wielkość to by na drogach same tiry były :sarcastic:

Może i bunkier, ale ma dużo lepsze silniki, również prowadzi się dobrze, jest dużo większy i wygodniejszy, lepiej wykonany a z wyposażenia dodatkowego jest bardzo podobnie jak w 159, która również nie ma nowoczesnego systemu multimediów i innych nowości.

Taaa... może i wygodniejszy ale nie dużo, nie jest dużo większy, tylko trochę, nawet podobnie jak 159-tka w swojej klasie jest mniejszy od konkurentów, ale i na pewno do dnia dzisiejszego lepiej zniszczony i zmęczony życiem... Wypalające się piksele w radiu i wyświetlaczu między zegarami, rdzewiejące progi, klapy bagażnika, błotnik przy klapce wlewu, sypiące pompy wspomagania, matowiejące lampy, cieknące chłodnice, pękające zbiorniczki wyrównawcze, tylne belki nie trzymające geometrii, wszystko to jest dużo większe i wygodniejsze. Silniki dobre były w przed liftach, M52B28 i M62B44 choć też mają swoje bolączki, sypią się vanosy, rozrządy leje się olej, silniki palą olej, tak M54 bardzo lubi olej, padają cewki, a żeby zrobić wszystko na tip top w BMW to tanio nie będzie, no chyba że w zamiennikach się robi i jeździ swoim R6 z LPG, a na uzbierane na lato 18-tki zakłada chińskie opony ;) Zalogujcie się na forum BMW i zobaczcie jaki popłoch jest w dziale technicznym E39, młodzież naprawia swoje BMW przez internet... Żeby nie było, osobiście jestem fanem BMW, miałem BMW, mam w rodzinie BMW tylko nie dorabiam sobie żadnej ideologi do jazdy BMW :D

... Wypalające się piksele w radiu i wyświetlaczu między zegarami, rdzewiejące progi, klapy bagażnika, błotnik przy klapce wlewu, sypiące pompy wspomagania, matowiejące lampy, cieknące chłodnice, pękające zbiorniczki wyrównawcze, tylne belki nie trzymające geometrii, wszystko to jest dużo większe i wygodniejsze. ... sypią się vanosy, rozrządy leje się olej, silniki palą olej, tak M54 bardzo lubi olej, padają cewki,...chińskie opony ...

:blink:

Czy to na pewno mowa o ... BMW ?? a nie Alfie ??

:)

Masz może porównanie do E46 ? Miałem kiedyś 159, teraz mam coś innego ale szukam jakiegoś drugiego auta dla funu. Zastanawiam się nad E46Ci albo E39 w benzynie z jakimś możliwie dużym silnikiem (nie licząc innych opcji). Jeździłem kiedyś E39 w 3-litrowej benzynie w automacie i generalnie jest to bajka. Można powiedzieć, że czegoś takiego szukam, przy czym wizualnie jednak wolałbym coś dwudrzwiowego. Wiadomo, że coś za coś. Zastanawiam się jak to będzie w E46 z jakimś R6 i automatem ? Możesz coś ew. powiedzieć ? Czy na prv możesz ew. zdradzić cenę ?

ja miałem kiedyś E46 320Ci (z silnikiem 2,2 R6 170km, bylo coś takiego ;) ) z automatem 5-biegowym i jeździłem tez nieraz E39 w różnych wersjach (528i, 525d) a potem też nowszymi odpowiednikami czyli E60 i E90. I przy takim dylemacie wybrałbym zdecydowanie E46 a nie E39. Trójka jest dużo precyzyjniejsza w prowadzeniu, bardziej bezpośrednia, a 5 jest jak statek - na którym kapitan wydaje polecenia marynarzowi za kołem sterowym. Oczywiście wnętrze mniejsze, głośniej itd, czuć wyraźnie że auto jest klasę niżej. Materiały we wnętrzu gorsze ale za to w E46 wnętrze trochę lepiej wygląda od strony projektu. W E39 w wszędzie czuć, że jest to auto z lat 90, w E46 czuć, że auto jest trochę nowsze. Do tego wygląd - E39 już się mocno zestarzało i widać, że jest to poprostu stare auto, natomiast E46 w coupe dzięki trochę innym liniom nadwozia i innej przedniej części (maska, błotniki zderzak, lampy) starzej się duzo wolniej - imho nadal wygląda całkiem fajnie jak nie jest spaprane wiejskim tuningiem ;)
A może dozbierać trochę i kupić E92 330i - byłbyś o wiele bardziej zadowolony - dużo lepsze osiągi, lepszy automat, lepsze prowadzenie, lepszy wygląd, mniejsze spalanie?

Z tą świeżą linią coupe e46 to Cię poniosło :lol: od sedana różni się tak subtelnie że trzeba się dobrze znać na motoryzacji żeby różnicę zauważyć :sarcastic: ot zwykłe e46 bez tylnych drzwi :)
Ogólnie bmw nie powala stylistyką. Niestety.... zwłaszcza e90/e60 w środku z tą drążoną deską rozdzielcza niczym z jaskiniowców :sarcastic:
Ale fajnie by było mieć bmw bo mają tez swój klimat (poza dresiarskim) i świetna gama silnikowa. A wygląd? Cóż. Nie można mieć wszystkiego :) idzie przecierpieć

Ostatnia edycja:
Samochód jest popularny wśród młodzieży, której nie stać na jeżdżenie nim to fakt. Ale ja mówię o zadbanym egzemplarzu, który da dużo frajdy z jazdy. I naprawdę brzmienie tych silników daje radę. Jest dużo rzeczy, ze które można polubić ten samochód. Mimo że jest zupełnie inny od Alfy Romeo. Takie E39 to samochód do nabijania kolejnych kilometrów. To że wygląda na lata 90te? Taka jego uroda. Ten samochód mimo wszystko nie starzeje się źle. Zadbany, po kilku latach nadal będzie dobrze wyglądał.

Wygląda poprawnie :) myślę że na duży plus poliftówka.

I naprawdę brzmienie tych silników daje radę.

No właśnie tutaj bym polemizował. Tyle się już nasłuchałem o tym legendarnym brzmieniu BMW R6, a za każdym razem jak mam gdzieś okazję posłuchać to szału nie ma. Słyszałem super zrobione E30, słuchałem i jeździłem E46 + jeszcze kilka na krócej zasłyszanych i jakoś żaden nie wywołał u mnie żywej reakcji. Wolę brzmienie chociażby V6 Lexusa na dobrym wydechu, a do Busso to te R6 dzieli przepaść. Takie moje skromne zdanie ;)

Brzmienie dobre ma stare silniki M30 i M50 i nowsze tym gorzej ;) Śmiem twierdzić że E46 M3 brzmi jak enerdowski odkurzacz :D

Kupiłem niedawno E39 530D przyznać trzeba, że to bardzo poprawne auto, sam mam niestety z manualem i żonie nie pasuje więc jeździ Audi 100 z 93 roku :) z silnikiem z LTka :) co do brzmienia to mi się podobało moje BMW Compact https://www.youtube.com/watch?v=z4OmIrKiMLQ brzmiało fajowo, chociaż na filmiku jest tak sobie. Nie zmienia to też niestety faktu, że lepsze brzmienie i tak słychać w takim aucie bez żadnego tuningu https://www.youtube.com/watch?v=W88wBYEYSB0 siedzi ekipa inżynierów i dłubią :)

Powodzenia w użytkowaniu, auto fajne tylko tego czegoś niestety brak :)

Amortyzatory
Powrót