• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błedy p0170 i p0655 w 1.6t.s

majster

Nowy
Auto
Same ALFICE
mam takie oto błędy w 1.6T.S z 99r. co one moga oznaczac? Dodam, że obroty ma ok. 1000.
zdiagnozowano programem fiatecuskan 1.6
p0170 fuel trim - signal high - stored
p0655 - engine overheat light cct - no signal - fatal

narazie ich nie kasowałem, bo auto jezdzi normalnie

Ten pierwszy bład zazwyczaj jest zaraz po odpaleniu samochodu i zaraz znika,zbytnio bym się nim nie przejmował

P0170 - Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa*
P0170 - Fuel Trim Malfunction (Bank 1)*

P0655 - Obwód wyjściowy lampki przegrzania silnika - usterka*

- program alfadiag podaje jeszcze parametry środowiskowe.
- i robi testy czujników, wtedy widac czy lampka temperaratury maksymalnej sie zapala podczas testów.

- raczej bym sie martwił, ponieważ ten błąd daje po kieszeni.
- kolejność wazności błędów jest P0130, P0170, P1172, P1173.
--

Ostatnia edycja:
co do pierwszego błędu to sprawdź działanie sondy lambda,w drugiej kolejności przeplywomierz
drugi natomiast wskazuje na usterkę lampki przegrzania silnika,masz ją na wskaźniku temperatury,może tylko żarówka się spaliła

blędy usunąłem, ale ten p0170 sie znów pojawił

obroty ma po rozgrzaniu 840 i chodzi równiutko. ten drugi błąd już sie nie pojawił. Odczytałem parametry z ecu za pomoca fiatecuskan 1.6 i są nastepujące na biegu jałowym:
O2 sensor signal - 449mV
TRA - - 155,648ms (wartośc ujemna?)
DTV - 0,00ms
FRA - 1,094
FRA (high loads) - 1,117
FRA (low loads) - 1,094
lambda sensor integrator - 1,000

Czy te wartosci cos komus dają.

- nie ma czegoś takiego jak O2 0.449 V.
-
lambda sensor integrator - 1,000
- a ten program nie ma wykresów graficznych, teraz jest era komputerów i grafiki a nie jakies voltomierze jak za fiata 126, bez urazy bo 126 chwaliłem w tamtych czasach.
- jak ECU podaje coś poza zakresem to znaczy że ECU coś boli, a że to stare ECU to nie potarafi lepiej zlokalizować usterkę.
- TRA poza zakresem dopuszczalnym ale dodatnie to MAF, przepływomierz,
- TRA poza zakresem dopuszczalnym ale ujemne to zwykle fałszywe powietrze w torze wejściowym i w torze wyjściowym.
tor wejściowy: rura gumowa, przepływomierz, odma, elektromagnes przewietrzania zbiornika paliwa, zawór dwukomorowy, kolektor ssący, zawory ssące. popychacze hydrauliczne.
tor wyjściowy: popychacze hydrauliczne, zawory wydechowe, łacznik elastyczny, rura wydechowa, katalizator, sonda lambda.

--

dzieki bubu - napisałem tylko to co pisało na ekranie.

dokładnie pisało tak O2 SENSOR SIGNAL - 449mV - może chodziło o tlen o2?)

czyli szukac gdzies dziury w układzie dolotowym i wylotowym. Dodam, że auto jezdzi normalni kapa ma jak na 1.6 i nic innego się niedzieje.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót