• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Błąd P0091 po mimo reg.pomy oraz wtryskiwaczy

mysz

Nowy
Auto
147 '02 85kW
Witam.
Panowie mam problem z moim romeo 147 1.9 JTD 150 km .
Problem polega na tym że silnik nie ma mocy przy przegazówce oraz w czasie jazdy rzuca błąd p0091 .
Pierwsze co zrobiłem to wymiana filtra paliwa wyczyszczenie pompki w baku oraz pomiar ciśnienia po niskiej stronie-jest ok 5.5 bar czyli ok.
Regulator na pompie był czyszczony a następnie wymieniony - brak poprawy.
Finalnie zapadła decyzja aby sprawdzić pompę CR oraz wtryskiwacze i tu uwaga jest ok a mimo to wywala w.w błąd.
Jak jeździłem z podłączoną apką w tel. to spostrzegłem że pompa CR pow. 2000 rpm nie robi takiego ciśnienia jakie chce ECU.Myślałem że to może czujnik na szynie CR źle czyta więc kupiłem nowy niestety bez poprawy. Z ciekawości dałem pompę CR oraz wtryskiwacze do innego warsztatu i tu też potwierdzili że jest ok. Z ciekawości kupiłem używaną pompę CR z Vectry C 1.9 ze szrotu i dalej to samo. Silnik odpala bez problemu bardzo rzadko żeby zgasł-jak już to czasem potrafi zgasnąć przy gwałtownym przyspieszaniu ale przy spokojnej jeździe nie gaśnie.
Auto było już u dwóch mechaników oraz diesel service i rozkładają ręce mówią że to błęąd od pompy a pompa na stole ok. Diezel servise dorobił nowe styki to reg.na pompie CR oraz na wtryski bo myśleli że może słaby styk ale to nie to.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

Zapomiałem napisać pompa była regenerowana parę lat temu bo delikatnie ciekło z niej paliwo

Amortyzatory
Powrót