Błąd CODE w alfa romeo GT

• Autor wątku Autor wątku popaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

popaj

Guest
Witam.
Kupiłem rozbitą ALFE ROMEO GT 2005r, okazało sie że sprzedający wymienił komuter ponieważ orginalny musiał być uszkodzony,
no i mam teraz problem bo moja alfa nie chce odpalic i świeci sie zółta kontrolka informująca że inmobilaizer ma błąd,chodzi prawdopodobnie że sie nie zgadza z nowym kompem, niestety nie mam karty kodującej,
pytanie:
czy istnieje sposób aby na podstawie kluczyka który posiadam zaprogramowac na nowo kompa,ewentualnie inmobilaizer tak abym w koncu mógł sie cieszyc moją nową alfą?
2 pytanie-nie mam pojecia od jakiego modelu jest nowy komp-niby wszystkie kontrolki sie swiecą, i wyglada oki, ale fabrycznie mam 150KM, jesli sie okaże że komp jest od np 147,która ma 140KM,czy istnieje jakis sposob aby przeprogramowac go na 150KM?
z góry dzięki za jakąś rade.
Pozdrawiam

nie napisales pojemnosci silnika,ale sazde ze to 2.o
Jesli ecukomputer)byl nowy,to powinien sie zgrac z immobilajzerem,jesli ktos wlozyl uzywany to niestety nic nie zrobisz.Mozna wlozyc uzywany,ale tylko ze skrzynka immob. ale rowniez trzeba wymienic czip w kluczyku,tak wiec w komplecie musza byc 3rzeczy.Trzeba sie dowiedziec co jest tansze -nowe ecu,czy uzywany caly zestaw

sprawdź czy ten kto sprzedawał auto nie ma starego nawet uszkodzonego kompa , są ludzie którzy będą potrafili "przełożyć" soft do nieuszkodzonego kompa (znajdziesz ich wpisując w google słowa "łódź rozległa 6" - magicy od kompów samochodowych)

karta kodowa umożliwi tylko rozruch awaryjny z pominięciem immo (poprzez odpowiednią sekwencję naciskania pedału) - kartę możesz zamówić w ASO na podstawie dowodu rejestracyjnego i dowodu osobistego

hej dzieki za info,
do tej pory zamowilem juz caly zesytaw-czyli ecu(kompa) bsi i stacyjke z kluczykiem od anglika, okazalo sie ze nie pasuje pod moj silnik bo w gt sa 3 rodzaje kompow, no i tysiak jestem w plecy, zamowilem wiec ecu(oczywiscie uzywke) do mojego silnika ( igla w stogu siana), teraz musze sciagnac immo i mam nadzieje ze odpali.
pozdrawiam

zapis o wgranych kluczach jest przechowywany w dwóch miejscach: w ECU oraz w puszcze immo.
Aby odczytać " kartę kodową " wystarczy zrobic dump z puszki immo.
Teraz np. Examinerem Smart można wyczyścić wszystkie klucze oraz dodać klucz do którego odzyskaliśmy "kod karty kodowej".
Każdy klucznik to zrobi, nie zrobi tylko jednego , nie zakoduje nowego klucza znając kod karty kodowej.
p.s
- puszka immo była stosowana w tych modelach Alfa Romeo: 145, 146, 155, 164, GTV, Spider
- były dwa rodzaje puszek: Alfa Romeo, Iveco CODE1 immobox Bosch.
- w kluczach nie był stosowany kod crypto-2
--

ojojoj
dla mnie to troche czarna magia- a czy w gt tez byla ta puszka kodowa?
chyba zglosze sie do servisu i zamowie nowego kompa-bo ganiam sie juz z tym ze 2 mchy i kazdy mnie kroi na kasie, a autko wciaz stoi :(
a mam takie pytanko- da sie w ogole wywalic immo z ECU tak zeby odpalic autko?
pozdrawiam

tak mozna tak zrobic ale podaj chociaz jakie masz ECU.
- jak przysżła paczka to ogladałes napisy na ECU, podaj je na forum.

Witam .
Do mojej belli potrzebuje kompa ECU o nr katalogowym bosh 0281011511 nr części: 55195464 jak ma ktoś ma cos takiego niech sie odezwie :)

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót