• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

bład ABS przy ujemnej temperaturze.

• Autor wątku Autor wątku dddarekj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dddarekj

Guest
Szanowni koledzy alfoholicy!
Dziwna rzecz mi sie stała w 156 ...Przy temperaturze ponizej 5 st. Komputer pokazuje mi jakis błąd ABS ! Przy temperaturze tak jak dzis 8 st. wszystko powraca do normy! Ktoś ma pojecie co to moze byc? Moze płyn hamulcowy? Nie wiem :(((
help me please!

Może czujnik ABS koło zacisku. Miałem kiedys podobny problem 2, 3 razy w Punto. Ale to było przy -20oC -25oC. Generalnie odczekaj chwilę wyłacz zapłon i włącz ponownie, powinno byc OK.

tak po właczeniu stacyjki ponownie jest ok. ale na krótki czas:(...

To ja moze sie podlacze pod temat

Juz w zeszlym roku zauwazylem ze gdy na sliskiej powierzchni ( lod snieg ) raptownie dodam gazu tak ze przednie kola zaczynaja mielic a tylne stoja w miejscu zapala mi sie kontrolka ABS Tyl koniecznie musi stac w miejscu bez ruchu

Nie ma tu znaczenia czy kola mam skrecone czy proste czy jest mroz czy odwilz itp itd

Lampka zawsze swieci sie az do ponownego odpalenia silnika i przejechania jakich 20 m

Dodam ze w lato nigdy sie to nie zdarza nawet gdy raptownie ruszam z piskiem opon
Trzeba tu jednak zauwazyc ze wtedy zawsze tylnie kola rowniez sie kreca Wiadomo suchy asfalt i duzo lepsza trakcja

Co o tym sadzicie Zauwazyl ktos to u siebie ??

Wymyslilem teorie ze konstruktorzy oprogramowania ABS nie przewidzieli opcji zimowej ;) Komputer odbiera sygnaly ze przednie kola sie kreca a od tylnych nie i diagnozuje to jako blad czujnikow ABS :(

No...cos w tym jest! Nie przewidzieli zimy!
Ale u nie to sie dzieje bez poslizgu. a nawet bez jazdy! Sama temperatura ma wpływ na ten cały bląd :( Pewno gdzies jakis czunik... :?:

Ja nie mam problemu z ABS, ale sie podłącze bo zauważyłem ze w zimę od czasu do czasu jak gdzieś jadę rano to wyskakuje mi błąd systemu VDC (ESP) ale jak się zatrzymam, uruchomię silnik jeszcze raz błąd sie nie powtarza... Dziwne, dzieje sie tak tylko po dłuższym postoju jak jest zimno..

Daniel, mam tak samo. Warto zauważyć, że asr rzeczywiście przestaje wtedy działać - a co najdziwniejsze, "reset" auta pomaga na kilka dni. :)

wiatm
ja nie mam problemow z ABS , może jeszcze , a może wogole , czas pokaże. Jadno jednak wiem po moich doświadczeniach z innymi pojawiajacymi się i znikającymi błedami. posprawdzać wszystkie połączenia w obdodzie. Często konektory się luzują , a wiadomo jak temperatura wpływa na metal , piny sie obkurczą , trochę korozji do tego i nie ma styku . A w warsztatch zacierają ręce. A wystarczy czasami rozpiać , dogiąć piny lub zlutować kabelki ( nie wszystkie można ) i po kłopocie. jak to nie pomoże to wtedy szukać dalej.
pozdro

gdy przednie koła buksują a tylne kręcą się normalnie, komputer rejestruje inna predkość obrotową przednich i tylnych kół - pewnei dlatego zapala się kontrolka.

Istvan napisał:
Daniel, mam tak samo. Warto zauważyć, że asr rzeczywiście przestaje wtedy działać - a co najdziwniejsze, "reset" auta pomaga na kilka dni. :)

A próbowałeś coś z tym robić? Ach te nasze Alfy, mają swoje humorki ;)

ta ch...na elektronika rodem ze szwabi .bosch robi bardzo kiepskiej jakosci polaczenia sa malo szczelne i styki sa kiepskiej jakosci.japonce stosuja styki posrebrzane a polaczenia nawet po 14 latach nadal maja smar silikonowy.nasz klimat wybitnie nie sluzy elektronice

Amortyzatory
Powrót