• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Biegi nie wchodzą, sprzęgło (chyba) działa.

• Autor wątku Autor wątku cactooz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cactooz

Guest
Moją piękną dopadła taka choroba.
Na postoju nie mogę wrzucić 1 biegu, cięzko wchodzi dwójka ale na upartego wejdzie.
Zmiana biegów w czasie jazdy to też męka, coś stawia opór nie pozwala wrzucić biegu.
Na postoju przy próbie wrzucenia jedynki, auto lekko się porusza do przodu.
Natomiast gdy jadę (np na drugim biegu) i naciskam sprzęgło, hamuję, auto nie ciągnie do przodu, zachowuje się jak powinno.
Jutro odstawiam do mechanika, ale może ktoś mnie naprowadzi co to może być?

Na postoju przy próbie wrzucenia jedynki, auto lekko się porusza do przodu.

Sprzęgło się nie rozłącza, synhronizator pierwszego biegu próbuje zapiąć jedynkę wyrównując prędkość obrotową (w tym wypadku wymusić zatrzymanie) wałka sprzęgłowego, względem wałka głównego...a że wałek sprzęgłowy cały czas połączony jest z silnikiem, pojawia się wolne przesuwanie auta do przodu .W najgorszym przypadku mógł paść docisk sprzęgła albo wysprzęglik.

Ostatnia edycja:
Być może kończy ci się sprzęgło, albo jest do regulacji
druga możliwośc to jak napisał Rocky147 - padnięty docisk sprzęgła lub włąsnie coś z wysprzęglnikiem jest nie tak

Sprzęgło się nie rozłącza, synhronizator pierwszego biegu próbuje zapiąć jedynkę wyrównując prędkość obrotową (w tym wypadku wymusić zatrzymanie) wałka sprzęgłowego, względem wałka głównego...a że wałek sprzęgłowy cały czas połączony jest z silnikiem, pojawia się wolne przesuwanie auta do przodu .W najgorszym przypadku mógł paść docisk sprzęgła albo wysprzęglik.

W rzeczy samej... Wczoraj miałem taki przypadek u kolegi w 156 2,5 V6 i też padnięty docisk było tego powodem. Jeszcze istnieje opcja zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego (bo to on też jest w wysprzęgliku) i wtedy mogą być takie objawy.

płyn sprawdzony, jest na max. dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Pozdrawiam

miałem podobnie, linka się wyrobiła od biegów ale to było w AR 2.0 ts

Amortyzatory
Powrót