• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Bicie na kierownicy po odjęciu gazu

piter_alfa

Nowy
Auto
Giulia Super 2.2 JTDM '17
Witam. Założyłem wreszcie koła letnie 215/45/17. I mam problem. Podczas przyspieszania auto zachowuje się tak jak powinno. Nic nie ściąga, nie bije, nie trzęsie kierownicą ani karoserią w żadnym zakresie prędkości. Natomiast po puszczeniu pedału gazu w przedziale prędkości 90 - 130 są takie bicia na kierownicy że się jeździć nie da. Przy dodaniu ponownie gazu bądź hamowania problem znika. Co może być przyczyną? Dodam, że po zimie mam wymienione dwa górne wahacze i zero luzów na przekładni czy dolnych wahaczach. Co to może być?

Witam. Założyłem wreszcie koła letnie 215/45/17. I mam problem. Podczas przyspieszania auto zachowuje się tak jak powinno. Nic nie ściąga, nie bije, nie trzęsie kierownicą ani karoserią w żadnym zakresie prędkości. Natomiast po puszczeniu pedału gazu w przedziale prędkości 90 - 130 są takie bicia na kierownicy że się jeździć nie da. Przy dodaniu ponownie gazu bądź hamowania problem znika. Co może być przyczyną? Dodam, że po zimie mam wymienione dwa górne wahacze i zero luzów na przekładni czy dolnych wahaczach. Co to może być?
O takie rzeczy pierwszm podejrzanym jest zawsze opona,felga.Zaczynał bym wszelkich poszukiwan od sprawdzenia wyważenia kół.

Dodam, że po zimie mam wymienione dwa górne wahacze i zero luzów na przekładni czy dolnych wahaczach. Co to może być?

a czy po tej wymianie sprawdzałeś zbieżność?

przy dodawaniu gazu koła napędzane ustawiają się zbieżnie,po zdjęciu nogi z gazu lub podczas hamowania stają się rozbieżne.

Wymiana zawieszenia była przeprowadzona na zimówkach i jeszcze jak na nich jeździłem to było ok. A na letnich już zmieniałem przód z tyłem i dalej to samo. Myslicie że to może być złe wyważenie? A co myślicie o doważaniu kół na samochodzie?

A przeguby?Wszystko z nimi jest ok?

Podjedź do wulkanizatora i niech Ci sprawdzi opony i wyważenie kół. U mnie dwie opony miały doły od wewnętrznej strony i powyżej 90 tłukło i trzęsło kierownicą.

Odnawiam temat, co jest przyczyna takiego trzęsienia i jak sobie z tym kolego poradziłeś ? Mi po wymianie z letnich na zimówki tak się zaczęło dziać.

Ale jak by to była wina opon to albo cały czas by trzęsło albo przy hamowaniu, felgi też proste bo wszystko było sprawdzane, koła też wyważone.

Sprawdźcie koledzy
-felgi
-opony
-wyważenie ww.
-stan poduszek silnika
-solidność połączeń między ww. elementami
według mnie takie zachowanie jest efektem problemów w jednej lub kilku wspomnianych wyżej kwestii

hej chlopaki mam podobnie powy zej 70 na godzinę kiedy przychamuj e sinikiem zaczyna mi szarpa c kierownic a i rzuca autem na wszystkie strony. kiedy sie zatrzymam jest ok i gdy sie rozp edzam jest ok dopiero gdy zdejme noge z gazu co s sie dzieje i tak szarpie. odkrecilem kolo i mam lekki luz na półosi od strony kierowcy przy skrzyni. sroby imbusowe mocno dokręcone. dajcie pomysl co to moze byc. lozysko w skrzyni siadlo? uklad roznicowy? nie wiem a bardzo chce to zrobic. do predkosci 60 nie bije albo delikatnie jak hamuje silnikiem albo noge z gazu zdejme to wtedy sie dzieje. aha i miałem wymieniane dwie poduszki na silniku w pazdzierniku ale było okej ciagle jezdze na tych samych kolach a w marcu miałem kapitalke zawieszenia a w maju kompletną geometrie zawieszenia i wszystko grało do wczoraj.pomo zecie?

1) sprawdzić, czy na felgach od wewnętrznej strony nie ma przyklejonego błota, lodu,
2) sprawdzić organoleptycznie, czy opony nie są uszkodzone,
3) sprawdzić wyważenie kół,
4) sprawdzić geometrię kół (można to zrobić nieodpłatnie na każdej stacji diagnostycznej),
5) sprawdzić przeguby.

no po przejechaniu około 200 kilometrów przestało mi bić nic sie nie dzieje kierownica przechyliA mi sie w lewo i jest delikatne bicie i przy cofaniu jak mam do oporu skręcone koła coś tłucze. myślę że to poduszka silnika lub siadł przegób. narazie sie za to nie zabioeram może po sylwestrze za to sie zabiore.

Amortyzatory
Powrót