• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Biały nalot pod korkiem oleju

Wodzu33

Nowy
Auto
AR 164 '98 2.0TS 8v
Witam ostatnio zauważyłem biały nalot pod korkiem oleju, spadło też ciśnienie oleju. Jest niecałe 2 i nie wzrasta po dodaniu gazu przy zimnym i ciepłym silniku. Dzisiaj odebrałem auto od mechanika po wymianie uszczelki pod głowicą. Ciśnienie dalej wskazuje 1,5. Nie wiem czy nalot zniknie. Płyn chłodniczy jest czysty. Silnik pracuje równo ma też normalną moc. Co to może być?

Z tego co mi mówiono nalot się robi jak jeździsz krótkie trasy,jak silnik ma większą pojemność to powinien się nagrzewać a na krótkich trasach tego nie robi więc od czasu do czasu powinno się w przejechać dłuższy kawałek.Nie wiem ile w tym prawdy:P

Opisane objawy pokazały się tydzień po zmianie oleju na ten sam co poprzednio 10w40 mobil super s, może to wina oleju? Słyszałem, że ten olej jest często podrabiany, może to jest przyczyną ? Wkurzony ostro jestem, bo wydałem na wymianę uszczelki i inne graty z tym związane ponad 8 stów i wróciłem do punktu wyjścia

tak prawda ale kolega autko odebrał właśnie od mechanika więc napewno przy wymianie uszczelki głowicy jakieś krople wody (płynu) ściekły do komory olejowej i tera to paruje . wiec nic nie pozostaje tylko wyczyscić i obserwowac co się dzieje dalej

---------- Post dodany o godzinie 22:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:35 ----------

a to zmienia fakt wiec nic nie pozostaje jak zrobić test szczelności. a co do mobila to nie polecam

Wytrzyj korek, i pojeździj trochę. Sprawdzaj stan płynu chłodniczego czy nie ubywa. Jeżeli ucieka, tzn, że dostaje się do oleju i robi się masło. Wówczas czeka Cię druga runda wymiany uszczelki . Czy przy wymianie uszczelki głowica była planowana?

Tak była planowana. Muszę teraz pojeździć i zobaczyć czy będzie dalej ten nalot, martwi mnie tylko ,że wskazówka ciśnienia oleju dalej stoi przy ok 1,6 i ani drgnie.

To akurat nie jest żaden wyznacznik. U mnie wskazówka oleju prawie wogóle nie reaguje na pedał gazu i pokazuje dziwne wartości ciśnienia oleju(2 bary po odpaleniu rano). Te czujniki puszkowe nie należą do najlepszych i czasem przyprawiają właściciela auta od drżenie kolan :)

Wodzu33 wymien filter oleju na taki jak ma byc wg katalogow i moze sie temat skonczyc. Ja jak skladalem moj silnik to wyslalem mojego szefa zeby kupil mi filtr, a on kupił filtr do Alfy poprostu. Walczyłem dwa tygodnie z tym. Już miałem rozbierać miskę, żeby pompę podkręcić, ale tak mnie tknęło. Jako, ze o 20 wieczorem nie kupie nowego filtra, wiec poszedłem do magazynku i patrze jakie mam.
Pasują OP525 (opel,fiat,mazda) i od poldka. Mowie: "I tak będę rozbierał motor to ten od Poldka założę :) "

Po założeniu filtra od poloneza problem znikł nagle :) ciśnienie po odpale 6,5 bar po zagrzaniu od 1 bara na wolnych do 5 barów przy 3 tys.

Wiecie panowie ten czujnik ciśnienia oleju kosztuje 36 pln, ale warto zmierzyć sobie ciśnienie zwykłym wskazówkowym zegarkiem.
Można zrobić sobie traki w domu niskim nakładem. Wystarczy manometr od butli acetylenowej i waz hamulcowy ,ten giętki metalowo gumowy :)
One maja tez takie gwinty jak czujniki oleju :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wiecie panowie ten czujnik ciśnienia oleju kosztuje 36 pln,
Ten czujnik oleju kosztuje 160 zł nie myl go z czujnikiem braku cisnienia oleju od kontrolki awarii

Biały nalot ma prawo się tworzyć w skrzyni korbowej silnika tylko wtedy gdy używamy oleju mineralnego lub słabego półsyntetyka

Ostatnia edycja:
Ten czujnik oleju kosztuje 160 zł nie myl go z czujnikiem braku cisnienia oleju
wiesz w mercedesie jest taki sam i kosztuje 36 pln poszukaj :)
Co do nalotu na korku to zgodze sie z toba. slabszej jakosci oleje maja w swoim skladzie zageszczacz, ktory ma wlasciwosci higroskopijne. Czesto zdaza sie tak również gdy mamy podlaczone lpg, poniewaz z jego oparow wytraca się woda powodująca zabielenie oleju.

W polonezie jest też taki sam, ale ma inny gwint. Czujnik ciśnienia oleju bez przeróbek i o tych samych parametrach kosztuje około 160 zł.
Ja nie znalazłem zamiennika który pasuje bez przeróbek, choć nie twierdzę, że takiego nie ma.

75andrew155 uwierz ja przez ta chece z filtrem oleju i ciśnieniem mam wszystkie czujniki nowe. Ten do wskazówki jest bodajże od mercedesa 207d 2,4

Czujnik ciśnienia oleju od poldka( banieczka) ma takie same parametry wskazań co Alfowski, skoro twierdzisz że od mesia jest identycznie taki sam, to pozostaje mi w to uwierzyć

Pewnie chodzi o ten czujnik KLIK . Tyle, że on ma zakres 0-5 bar, a ten z Alfy 0-8bar.

No w takim przypadku wskazania wskaźnika ciśnienia oleju będą zawyżone

75andrew155 no, dokładnie ten.Tylko mój ma jeszcze nastawnik który skonsultowałem z ciśnieniomierzem wskazówkowym.Oba w tej chwili pokazują ten sam pomiar.

U mnie taki nalot był rok temu na korku, właściwie to bliżej listopada. Jak po krótki przejeździe nie gasiłem silnika po zatrzymaniu się pod celem mikropodróży i czekałem aż się włączy wentylator to po jakimś czasie nalot zniknął.

Za to po wymianie oleju ponad rok temu nagle jakieś zanieczyszczenie pojawiło się w układzie chłodniczym, do dziś jest to dla mnie zagadką, gdyż na bagnecie olejowym nie ubywa.

fiergloo u mnie takie objawy zaczęły się pojawiać jak przegrzałem motor.6412 ma tuleje pływające i dopiero jak rozbierałem motor to okazało się ,ze na 6-tym cylindrze miałem smugi oleju wydostające się z pod tulei.

Pod tulejami są uszczelki ( gumowe oringi ) po przegrzaniu silnika lub demontażu głowicy mogą podciekać ale raczej woda do miski olejowej nie odwrotnie

Filtr oleju mam Mana, wcześniej przed wymianą też taki miałem i przez 11 tys km wszystko było ok. W którym miejscu jest ten czujnik ciśnienia oleju?

Amortyzatory
Powrót