[159] Biała Bella SW JTDm 16V Błażowa/Rzeszów

glock86

Nowy
Auto
159 SW 1,9 JTDm 16v
Ciao Alfisti!

Nazywam się Bartek i od dwóch dni jestem posiadaczem białej 159 SW JTDm. Od zawsze ciągnęło mnie w stronę AR. Najpierw, długo przed zrobieniem prawka, mój wujek kupił 146 1,4 boxera w pięknym, czerwonym kolorze, był to samochód, na który w końcówce lat 90' można było patrzeć i patrzeć :) Później po zrobieniu prawka już prawie miałem własne 145, w kolejnej próbie podejścia do tematu AR rozglądałem się mocno za 156, później 156 FL. Jak to mówią do 3 razy sztuka i tym razem nic nie przeszkodziło w zakupie ukochanej włoszki ;)

Poszukiwania odpowiedniego egzemplarza chwilę trwały, ale udało się trafić okaz niezmęczony, serwisowany do końca na Fiacie, z małym przebiegiem i zadbanym wnętrzem. Co prawda 3 elementy były malowane, ale przy 8 letnim samochodzie można to przełknąć.
Samochód przyjechał z Włoch, ma piekny biały kolor, policyjne felgi i jest to coś, o czym jeszcze kilka lat temu nie mogłem nawet marzyć. Szukałem wśród przedliftów, ale jednak udało sie zorganizować trochę więcej gotówki i jest polift.
Kilka faktów o samochodzie:

Pierwsza rejestracja 10.04.2010r.
Silnik 1.9 JTDm 16V
Przebieg 186 000 km (serwisy z Fiata do 183 000 km)
Wersja chyba Progression, ma Alfatex, ale brak PDC, multifunkcji, czujników deszczu i zaparowania, ma za to tempomat.

Na dzień dobry już szykuję pakiet startowy (rozrząd oryginał Fiat od forumowicza, olej Valvoline Synpower ENV C2 5W30, komplet filtrów, i olej w skrzyni Tutela 75W85, sprawdzić też muszę płyn wspomagania i go wymienić). Są delikatne popukiwania w prawym zawiasie, ale przy serwisie pewnie to też się zniweluje.

Moja przygoda z motoryzacją i własnym samochodem zaczęła się od Renault 5, samochód był 10 lat w rodzinie, z czego 5 w moich rękach ;) zdjęcia poniżej

14c5rn4.jpg

33yowia.jpg

Później Focus MK1, którego po 6 latach bezawaryjnej jazdy sprzedałem wczoraj, zdjęcia:

focus1.jpg

focus2.jpg

A teraz Biała Bella, zdjęcia jeszcze z aukcji, ale postaram się niedługo pyknąć coś własnym sprzętem ;)

1.jpg

2.jpg

5.jpg

3.jpg

4.jpg

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę :)

pięknie się prezentuje 159 w bieli ;) Po zdjęciach widać że był właśnie zderzak przód malowany ;) Do pakietu startowego na Twoim miejscu dorzuciłbym wywalenie klap z kolektora ssącego - to tykająca bomba... ;) Pozdr i szerokości na drodze ;)

Zderzak przód, prawe tylne drzwi i prawa ćwiartka, na której jest trochę szpachli.
Co do klap, to myślę, że w drugiej kolejności pójdzie to do roboty.

Dzisiaj przyszła pierwsza część pakietu:

IMAG0467.jpg

Reszta dotrze pewnie po weekendzie.

BTW. Czy ktoś wie gdzie i za ile można wywalić klapy na podkarpaciu?

Propos klap - jak wymieniasz teraz rozrząd, to masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Można teoretycznie wywalić kolektor bez rozpinania rozrządu, ale jest trochę więcej grzebania. Niektórzy zaklejają otwory, spawają itd. Ale moim zdaniem nie potrzebnie przedłuża do proces przeszczepu. Ja dokupiłem za 150 zł kolektor aluminiowy od wersji 1.9 JTDm 140KM bez klap i dałem po prostu mechanikowi do przełożenia przy okazji rozrządu. Pasuje P&P, trzeba gdzieś tylko podwiesić z tyłu silniczek od klap jak nie wyrzuci się go z kompa/ECU ;)

Przyszła dziś druga część pakietu startowego, rozrząd z pompą oryginał Fiat, pasek osprzętu Dayco, filtr paliwa i p-pyłkowy Meyle. Olej do skrzyni Tutela 75W85. Myślę, że przed weekendem uda się to ogarnąć.

IMAG0468.jpg

Zauważyłem jedną niepokojącą rzecz, cofam spod domu, koła skręcone w prawo, wyjeżdżam na drogę, skręcam koła w lewo, ruszam i słyszę podwójne "trzaśnięcie" z lewej strony, co obstawiacie, magiel, wahacze czy krzyżak na lewej półosi?

Silnik 1.9 16v 150KM :)
Samochód po ogarnięciu pakietu startowego. Oleju w skrzyni było około 2,5 litra, więc nie ma tragedii, myślałem, że będzie mniej. Wlane 2,8 litra Tutela 75w85. Przy tych mrozach, co teraz dość ciężko chodzi na początku, ale później się uspokaja.
Do wymiany wahacze górne, tak stwierdził mechanior, który ogarniał pierwsze wymiany. Meyle HD to dobry wybór w klasie cenowej do 300zł?

Założyłem też końcówkę wydechu od misiu7911, bo na ten komin rodem z ciągnika nie mogłem patrzeć ;)

Dzisiaj udało się pyknąć kilka zdjęć:

DSC_0361.jpg

DSC_0357.jpg

DSC_0351.jpg

DSC_0369.jpg

DSC_0355.jpg

Ostatnia edycja:
Piękny ten kolor :D

Wskoczyły dzisiaj żarówki na przód. Philips White vision w postojówki i H7 GE Sportlight 4200k. Postojówkami jestem trochę zawiedziony, nie ma tego efektu o który mi chodziło, świecą bardziej białym światłem ale wcale nie mocniej. Za to GE świecą super. Dużo chłodniejsza barwa światła w porównaniu do osram standard. Czy jest jaśniej, ciężko powiedzieć. Te żarówki mają niby 30% większy strumień światła. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić. Będę miał pod ręką lustrzankę to strzelę porównanie, bo w długich dalej mam zwykłe żarówki. Światło nie jest niebieskie, więc w deszczu nie powinno być problemu z oświetleniem drogi. Pozdro :)

Kurde tak teraz zaskoczyłem, że ja Philipsu H7 +ileśtamprocentwięcejświatła zamontowałem u siebie dobre 2 lat temu i jeszcze ich nie zmieniłem. :O

Witajcie, mam problem z overboostem,
wg Mesa przy przyspieszaniu oczekiwane ciśnienie to ok. 2300mbar, a rzeczywiste dobija nawet do 2900mbar i po chwili wpada w tryb awaryjny.
Już wiem mniej więcej gdzie szukać, albo zaworek overboost albo wężyki, albo zapieczona geometria.
Czy ktoś ma patent na sprawdzenie, czy zaworek overboost działa tak, jak powinien? W mesie podaje wartości od 74% na postoju aż do 18% przy przyspieszaniu, ale zakładam, że to wartości zadane, oparte na wymuszeniu komputera, który widząc takie doładowanie, chce je jak najszybciej zbić, a nie rzeczywiste?
Czy można próbować podłączyć overboosta do +12v i jakoś sprawdzić czy przepuszcza powietrze czy nie?
Czy w wersji 150KM widać, zaglądając pod maskę, że sztanga przestawia geometrię, czy trzeba coś rozkręcać?

Małe zmiany wizualne,
wpadła dokładka z aliexpress i pomalowałem scudetto i wąsy czarnym plastidipem. Wizualnie nabrała bardziej drapieżnego charakteru.

IMAG0606.jpg

IMAG0607.jpg

Będę też malował zaciski, jako, że czerwony jest już oklepany, zdecydowałem się na RAL 6018. I pytanie czy na taki kolor zacisków kleić czarne czy białe napisy AR?

RAL-6018.png

No i temat ostatni, ma ktoś namiar na nalepki na kapselki z koniczynkami?
I czy wg was klejenie koniczynek na samochód, który nigdy w takiej wersji nie wychodził ma sens? ;)

I czy wg was klejenie koniczynek na samochód, który nigdy w takiej wersji nie wychodził ma sens? ;)

Według mnie nie ma to najmniejszego sensu.. Zupełnie nie rozumiem jak na 1.6 benzynę, czy 1.9 jtd 105km, a nawet 150km (wciąż diesel) można naklejać nalepki, które otrzymywały auta wyłącznie w topowych, wyjątkowych wersjach? Po co ? :>
To taka sama sprawa jak logo M pakiet w BMW... Wiemy ile jeździ aut z tą nalepką, natomiast ile z nich ma rzeczywiście ten pakiet wyposażenia ?

Ostatnia edycja:
Według mnie nie ma to najmniejszego sensu.. Zupełnie nie rozumiem jak na 1.6 benzynę, czy 1.9 jtd 105km, a nawet 150km (wciąż diesel) można naklejać nalepki, które otrzymywały auta wyłącznie w topowych, wyjątkowych wersjach? Po co ? :>
To taka sama sprawa jak logo M pakiet w BMW... Wiemy ile jeździ aut z tą nalepką, natomiast ile z nich ma rzeczywiście ten pakiet wyposażenia ?
Najpierw przeczytaj o genezie koniczynki to się dowiesz dlaczego ludzie ją naklejają.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Czytałem o tym dawno temu, w seryjnych samochodach była naklejana na topowe wersje, w niektórych modelach.
Zapewne uważasz, że ludzie naklejają je na szczęście. Jest to Twoja interpretacja historii, ja wyczytałem, że naklejano je na wyścigowe samochody Alfy oraz najlepsze wersje modeli seryjnych.
Więc, żebym nakleił tą nalepkę, musiałbym uznać swojego diesla za wyścigowy samochód lub nie pamiętać, że wyszła jeszcze wersja GTA (która chyba i tak nie miała już fabrycznej nalepki), a tak nie uważam.

Gdybym miał np. Alfę Romeo GT 3.2 V6 to może bym się pokusił.

Dyskusje na ten temat już były na forum, zdania jak zwykle podzielone, ja podtrzymuję swoje zdanie, wypowiedziałem się tylko dlatego, że kolega zapytał. Odradzam mu.

Amortyzatory
Powrót