• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Bella 159 1.9 JTDm 16V by Adaminho

Adaminho

Nowy
Auto
159 JTDm 16V '07 Sedan
Cześć,

Nadszedł czas pochwalić się swoją pięknością i miłością :) ja w tytule Bella 159 1.9 JTDm 16V '07. Moja pierwsza Alfa, a drugie auto. Bella śmiga głównie w Poznaniu a i często w Pleszewie. Autko kupiłem niecały miesiąc temu, w poznańskim Pol-Carze. Wyjechało z salonu w Poznaniu w 2008 r. i było serwisowane regularnie w tymże ASO. Właśnie ta historia serwisowa głównie przekonała mnie do jej zakupu (no i to jak jest piękna oczywiście), po za tym ma nakulane tylko 107 tys. Jestem w zakochany po uszy, a gdy przechodzę obok lub wychodzę z auta nie mogę od niej oderwać wzroku :)

Miała pękniętą tylną sprężynę dla tego wybrałem komplet Lejsforsa i zaprowadziłem ją do ASO na wymianę. W jej trakcie wykryto także wyrobione elastyczne mocowania amortyzatorów, Bella dostała więc przy okazji komplet nowych w ASO. Olej Millers'a i filtry czekają już na wymianę. Dotarły też ledowe postojówki - idealnie zgrają się z ksenonami (oczywiście wyczytane z forum) i kabelek AUX(niestety radyjko nie czyta MP3). Przydałoby się kupić końcówkę tłumika. A no i gadżety alfaholika wraz z ramką;)

Muszę też zastanowić się na letnimi oponami bo obecne są już wydygane. Marzą mi się 18 na lato, aktualnie mam 2 komplety aluminiowych 16. Będę też myślał czy robić coś z nieszczęsnymi klapami wirowymi (profilaktycznie).
Bella miała wszystko robione w ASO, po za jednym - rozrządem. Mam nawet oświadczenie od właściciela o jego wymianie, ale jest to na tyle ważny element, że chce być pewny. Jest szansa bez większych ingerencji sprawdzić czy został wymieniony (jeśli będzie nie oryginalny - to wymiana musiała nastąpić) ? Czy będę musiał wymienić dla świętego spokoju?

W końcu udało mi się zrobić parę fotek :) kolor jest przepiękny, ale brudzi się straszliwie :( no nic, czas na przejażdżkę. Pozdrawiam, Adam!

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_4630.jpg
    IMG_4630.jpg
    103.7 KB · Wyświetleń: 187
  • IMG_4639.jpg
    IMG_4639.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 184
  • IMG_4643.jpg
    IMG_4643.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 181
  • IMG_4645.jpg
    IMG_4645.jpg
    74.4 KB · Wyświetleń: 178
  • IMG_4652.jpg
    IMG_4652.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 180
  • IMG_4665.jpg
    IMG_4665.jpg
    80.6 KB · Wyświetleń: 179
  • IMG_4668.jpg
    IMG_4668.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 178
  • IMG_4675.jpg
    IMG_4675.jpg
    63.5 KB · Wyświetleń: 182
Piękna sztuka :) Pozdrowienia z Poznania :)

Cześć!

Minęło już sporo czasu, od dawna zabierałem się za aktualizację tego wątku i mojej historii miłosnej. Więc tak:
- Bella dostała nowy olej i płukankę Millersa
- Po wielkich męczarniach mimo posiadania kluczyków udało mi się wyciągnąć radio i podłączyć kabelek AUX (przydał się temat i fotki z forum, nie polecam wkładać kluczy do samego końca). Dobra sprawa polecam, kabelek za parę groszy a można słuchać dowoli. Wyprowadziłem go przez tunel i schowany jest pomiędzy fotel pasażera a tunel. Nie widać go tam a łatwo wyjąć w razie potrzeby.
- zamontowałem LED'y jako postojówki - dostęp wcale nie jest taki zły. Jak na razie działają i nie narzekam, choć przy włączaniu czasami pokazuje się błąd to nie jest źle i mogę je polecić. Fajnie współgrają teraz z ksenonami:
IMG_1021.jpg
- pod choinką na Bellę czekała końcówka wydechu od Misiuu7911 i efekt jest super także polecam! mimo swojej wagi końcówka leży bardzo pewnie:
IMG_0982.jpgIMG_0984.jpg

No dobra a teraz z druga strona medalu. Przy apogeum mrozów, w pon po świętach, gdy humor był już dostatecznie popsuty samym powrotem do pracy, Bella nie odpaliła (widocznie też nie chciała jechać do pracy). Pojawił się błąd świec żarowych.. rozrusznik kręcił ale podejrzewałem akumulator. Po południu po kablach bella odpaliła. Myślę więc akumulator.. a błąd świec to jego wypadkowa. Poleciałem więc po nowe aku, gość sprawdził, że to moje nie jest takie złe (2/3 sprawności). Umówiłem się więc z nim, że jeśli wymienię a poprawy nie będzie to będę mógł go oddać. No i błąd świec nie zniknął, wymieniłem więc komplet na BERU (ech poprzedni właściciel wymieniał w ASO po jednej, zdążył wymienić 2). No i pali jak zegarek, wróciłem więc do poprzedniego akumulatora. Choć myślę, że problemem mogło być paliwo. Przy -14 bardzo prawdopodobne.. kupiłem więc SKYDD i będę zalewał przed mrozami.

Na wszelki wypadek wyposażyłem się w wideorejestrator. Popularny G1WHT prosto z Chinatown. Tak na wszelki wypadek, mam nadzieję, że się nie przyda. Podłączyłem go pod lampkę sufitową, moim zdaniem dobra opcja. Więcej napisałem w temacie wideorejestratora.
IMG_1015.jpgIMG_1017.jpg

Pisałem wcześniej o rozrządzie, nie miałem pewności czy był dopiero co wymieniany czy nie. A, że planowałem trasę, dla spokoju ducha umówiłem się więc w końcu u P. Nagórskiego na sprawdzenie rozrządu i kolektora ssącego. Okazało się, że rozrząd nie był wymieniany. W sumie w dobrym momencie się zgłosiłem bo pompa wody była już w słabym stanie. Bella dostała więc nowy komplet i można jeździć spokojnie. A przy zakupie zapewniali, że wymieniany.. Wymieniany był ale pasek klinowy.

Co do kolektora to osobna historia. Super Alfa szpec, Pan Piotr uważa, że w tym moim po zmianowym komentarze nie ma co się popsuć czy urwać. Wiem, że to trochę sprzeczne z info z forum.. No ale mimo mojego upewniania się uważa, że tematu nie ma, nie ma nic do roboty i nic ino jeździć.

Strasznie piszczące hamulce - to mnie też trapiło. Nagórski je przeczyścił i fakt jest lepiej, ale nadal zdarza im się zapiszczeć. Myślę czy zgłosić gwarancję czy nie.. a w ogóle to miałem jakieś przewidzenia co do ściągania. Sprawdzono geometrię (idealna), nie ma żadnych luzów w zawieszeniu - wszystko si calafą. No i faktycznie jest :)

No więc mimo tego, że Alfą zrobiłem już sporo kilometrów, mogłem się udać w pierwsza poważna podróż: Poznań - Praga. 1000 km w obie strony. Taka trasa tym autem to przyjemność. Jazda jak po torach. Udało się też trochę ją przetestować na trasie ;) no i mimo ciężkiej nogi na autostradzie, średnie spalanie 6.6. Bella była oczywiście najładniejszym autem w całych Czechach :P pamiątka z podróży:

IMG_1214.jpg

Co tam jeszcze ciekawego? a kupiłem wycieraczki Negotti - komplet za 50zł i po prawie 3 miesiąch mogę jak najbardziej polecić.
Nadal nie mam kół na lato. W sumie nawet się jeszcze nie rozglądałem. Może jednak 17? :)
Generalnie zima więc jeżdżę bez klimy. Jakoś tak przypadkiem ostatnio włączyłem i czasem dziwnie hałasuje. hmm zawór rozprężny? zostało mi jeszcze tylko 100 stron wątku na ten temat.

I tak wyglądają moje kolejne miesiące z Bellą. Idę na nią spojrzeć jeszcze raz dzisiaj :P

mogłem się udać w pierwsza poważna podróż: Poznań - Praga. 1000 km w obie strony.
Toż to żadna trasa dla tego samochodu. Wysiada się wypoczętym i można by jeszcze pojechać gdzieś dalej :)

Fajnie wszystko opisałeś. Mam pytanko. Jaki koszt wymiany wszystkich świec?

Wiem wiem ona lubi jeździć a ja razem z nią :)

58 zł/szt Beru GN059 + 4 dyszki wymiana komplet. Wyszły gładziutko. Podobno w tym silniku świece wykręcają się w miarę sprawnie.

No i są w końcu ramki klubowe. Bella gotowa na lato :) no może jeszcze poza nowymi felgami i klima ;) może wybierze się jednak na zlot? Zawsze jakiś pretekst do przejażdżki :)
IMG_1505.jpgIMG_1504.jpg

identyczna jak moja, aż wyjzalem przez okno sprawdzić czy na ogrodzie stoi;D

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Oltremare Blue to moim zdaniem najładniejszy kolor. A nie widziałem jeszcze takiej na ulicach :) Twoja tez jest świetna i faktycznie, nawet na tych samych felgach narazie stoją ;) widzę, że mamy podobny plan na swoje alfy

Śliczna sztuka! Bardzo ładny kolor. Co do felg to też jeżdżę na 16" i mam zamiar zmienić na 18" ale z drugiej strony jak jade do roboty i widze te dziury po zimie... kwestia przemyślenia. Wcześniejszy właściciel też zapewniał mnie że wymieniał wtryski i rozrząd w listopadzie 2015 ale dla pewności zajechałem do mechanika u którego rzekomo to robił i tenże potwierdził. Także zostawiłem temat. Z świecami żarowymi miałem podobny przypadek al wystarczyło wymienić akumulator bo wcześniejszy był od młodości i umarł. natomiast mam problem z piszczącymi hamulcami przednimi i chyba tylko wymiana kloców by coś pomogła. na razie się tym nie przejmuje. Powodzenia i szerokości!

No właśnie ja cały czas myśle o felgach. Te polskie dziury.. No i nie ukrywajmy cena opon 18" tez robi swoje. Myśle o 17" ale niewiem na które się zdecydować. Mam trochę czasu bo zimowe i tak mam juz stare wiec mogę na nich jeździć wiosną.
Co do świec, ja właśnie zacząłem od akumulatora ale nie było poprawy, świeca okazała sie spalona wiec aku oddałem.
Rozrząd całe szczęście, że jednak wymieniłem bo był w kiepskim stanie.
Tez walczę z piszczącymi hamulcami! Straszna wieś tak piszczeć na światłach ;d w serwisie mówili by przeczyścić, przeczyscili, było dobrze, a teraz znowu piszczą.. Miałem nawet jechać na reklamacje ale jakoś sie jeszcze nie zebrałem..

Na hamulce, tzn na klocki i tarcze i również części z metalu jest specjalny preparat. Ja kupiłem dzisiaj w Norauto za całe 13,90zł. Jutro będę wymieniał przednie czujniki parkowania to przy okazji popsikam i zobaczymy...

Oltremare Blue to moim zdaniem najładniejszy kolor. A nie widziałem jeszcze takiej na ulicach :) Twoja tez jest świetna i faktycznie, nawet na tych samych felgach narazie stoją ;) widzę, że mamy podobny plan na swoje alfy
no kolor robi robote:) jeszcze teraz jak polerke zrobiłem to super się mieni ;)

o felgach też myślę non stop, i tak samo jak jadę do pracy sobie myślę że 18 to trochę dużo, ale na 17 nie wyglada to też tak jak powinno;(

i jest bitwa czy funkcjonalność czy wygląd [emoji14]

Na hamulce, tzn na klocki i tarcze i również części z metalu jest specjalny preparat. Ja kupiłem dzisiaj w Norauto za całe 13,90zł. Jutro będę wymieniał przednie czujniki parkowania to przy okazji popsikam i zobaczymy...

Hm mi niby w serwisie jakimś preparatem smarowali te hamulce. Daj znać jaki efekt :)

A mi jeden ksenon juz ledwo swieci:( ech bedzie wydatek. Bo powinno się oba naraz wymieniać? A i podobno dużo jest podróbek

Tez chce zrobić polerkę. Bo mam sporo mikrorysek i zawsze mi się brudny wydaje nawet po myciu. I warto było?
bardzi też miałem dużo kobietach rynek, i trochę grubszych, maszyna w dłoń i efekt olśniewający, ale to jeszcze nie wszystko co można z tego lakieru wyciągnąć;) jeszcze raz będzie trzeba zrobić.
uploadfromtaptalk1460288697876.jpg
uploadfromtaptalk1460288716576.jpg

tak. wygląda teraz, trochę bałagan w garazu:p

bardzi też miałem dużo kobietach rynek, i trochę grubszych, maszyna w dłoń i efekt olśniewający, ale to jeszcze nie wszystko co można z tego lakieru wyciągnąć;) jeszcze raz będzie trzeba zrobić.

tak. wygląda teraz, trochę bałagan w garazu:p

Hm widzę robiłeś to sam. Fajny efekt. Ja myślałem oddać go gdzieś do polerki.

- - - Updated - - -

No to byłem dziś na serwisie klimy, o którym wspominałem. Oferta z Groupona w Poznaniu, 60 zł za sprawdzenie szczelności i dopełnienie do 200 g. Jechałem z niemałymi obawami, bo... Bellę kupiłem w listopadzie, jeździłem bez klimy, a gdy ją kiedyś włączyłem słyszałem słynną wiertarkę. Przy pierwszych ciepłach nie słyszałem już nic, nie wiem czy włączał się kompresor i ciężko było powiedzieć czy chłodzi czy nie. Więc tak: po podłączeniu do urządzenia (jakaś maszynka Bosch) odessało mi niby tylko 85g, więc obawy wzrosły. No to 20 minutowy test szczelności (próżnią). Po wszystkim automat napełnił układ z powrotem do 460, czyli tak jak wyczytałem na forum (a jeśli byłbym nieszczelny to nie powinien tego robić) więc niby si. Dopytałem jeszcze gościa jak to możliwe, że niby tylko tyle było czynnika, on na to, że czasem ta maszynka źle pokazuje ilość odessanego czynnika, i że powinno być ok.

No więc teraz ewidentnie działa, mrozi aż miło. Słychać też jak się załącza. Mam nadzieję, że nie ucieknie po tygodniu i będę się mógł chłodzić w Belli w nadchodzące upały :) w drodze do domu słychać było czasem, ale bardzo rzadko leciutko wiertareczkę, ale w sumie tak lało, że ciężko się przysłuchać. Trochę pojeżdżę i zobaczymy :)

Co do samego serwisu (na Mateckiego) na plus to, że mimo tego że w cenie miałem 200g dopełnienia, gość wcale nie wnikał ile faktycznie uzupełniło się czynnika. Ledwo przypomniało mu się, żebym podał jakiś kod z Groupona, obsługa od ręki, więc mogę chyba polecić.

Pora na nowe żarniki? Trzeba wymieniać oba naraz? Zastanawiam się bo u mnie jeden jest zdecydowanie nowszy od drugiego (była wymieniana lampa na gwarancji )

Macie jakieś sprawdzone w dobrej cenie? Nie chce się naciąć na podróby.
Kupował ktoś tutaj? Gość ma mnóstwo komentarzy:
D1S OSRAM 4300K 66144 KSENON XENON ŻARNIK 1szt. FV
http://allegro.pl/showItem2.php?item=4851778411

337.jpg
338.jpg
339.jpg

Wymień najpierw jeden, jak będzie bardzo duża różnica w kolorze to wymień też drugi. No chyba że ta lampa była wymieniana bardzo dawno temu, to nie am tematu wtedy :P

Bella była w tym tygodniu na przeglądzie zawieszenia u Nagórskich. A to dlatego, że podczas przeglądu rejestracyjnego, kontroler doczepił się górnych wahaczy. Niby luzy, ścierają opony i w ogóle cały wykład. Dziwne tym bardziej, że miesiąc wcześniej prosiłem w serwisie o dokładne sprawdzenie zawiechy i wszystko oki.

Zaprowadziłem więc Bellę jeszcze raz o co chodzi. No i wahacze są w dobrym stanie, dokładnie sprawdzone. Jeden na drugiego gada :D ale dla mniej lepiej że jest ok :)

Przy okazji przeczyszczone znów hamulce i narazie nie piszczą. Wymieniać szkoda bo klocki jeszcze grube. Zobaczymy :)

Wymień najpierw jeden, jak będzie bardzo duża różnica w kolorze to wymień też drugi. No chyba że ta lampa była wymieniana bardzo dawno temu, to nie am tematu wtedy :P

Zamówiłem oba, dziś będę wymieniał. Lampa była wymieniana w 2010 więc chyba nie warto kombinować. Ori osramy z ucando.pl 450 zł komplet. Bałem się, że te z alledrogo to jednak podróby, a biedny 2 razy traci. :)

Amortyzatory
Powrót