[155] Bella 155 Error skrzyni biegów.. szukam pomocy...

• Autor wątku Autor wątku sargal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sargal

Guest
Koledzy Bella 155 1,7 TS `95r.
Powiedzcie mi co to może być: siadam do auta i nagle skrzynia biegów luźna jak nigdy... każdy bieg to jedynka nie idzie znaleźć wstecznego i wyższych biegów, gałka w prawo i w lewo kołysze się jak kołyska... auto pali wszystko cacy. Wczoraj ładnie parkowałem nic nie wskazywało na taką usterkę a tu "bach", proszę o pomoc jakąkolwiek, informacje co może być gratis.

Ostatnia edycja:
Najbardziej prawdopodobne jest to, że urwał się któryś z trzech drążków mechanizmu zmiany biegów. Dostęp jest fatalny, ale wszystko da się zrobić. Trzeba będzie zdjąć lewe przednie koło, dobrze byłoby skorzystać też z kanału. Największy problem będzie chyba z drążkiem samym w sobie. Nie jest to towar, który kupi się w najbliższym sklepie z częściami, najszybciej będzie skołować używkę. Powodzenia w usuwaniu usterki.

Dzięki kolego, po uspokojeniu nerwów wsiadłem do Belli zauważyłem że na jedynce idzie uszyć i spokojnie jechać po czym wyciekł olej (tak mi sie wydaje) we wtorek auto idzie do mechanika zastanawiam się czy taniej nie wyjdzie kupno kolejnej 155-tki i wyciągnięcie z niej skrzyni, na allegro.pl znalazłem taką jak moja z urwanym korbowodem (nie pamiętam) autko sprawne ale silnik 18.8 TS ja mam 1.7 TS nie wiem czy podpasuje mi skrzynia silnik mnie nie interesuje...

bedzie miała tylko inneprzełozenia. czyli auto sie będzie delikatnie wolniej rozpędzało

Mówicie że pasuje z 1.8TS czyli moge kupić tą z tej aukcji i nie będę miał problemów nie ukrywam że nie stać mnie na 2 skrzynie... i boję się ryzyka więc mam nadzieje że osoby które się wypowiadają są pewne i nie zgadują bo to według Was kupuje to Wam ufam bo sam się nie znam... ^^

Aukcja numer 1

Aukcja numer 2

Problem rozwiązany auto było u mechanika, poszła jakaś tulejka czy coś w tym stylu co naprowadzało biegi w skrzyni, mechanik pospawał i skroił mnie symboliczną stówkę :)

Amortyzatory
Powrót