• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Awaria EBD

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Od jakiegos czasu mi i koledze cezkrk (156) podczas uruchamiania samochodu zaczely zapalac sie na raz kontrolki od ABS i hamulca recznego

Wedlug instrukcji informuje to o :

Jeżeli samochód wyposażony
jest w elektroniczny korektor hamowania
(EBD), równoczesne
zapalenie się lampek przy uruchomionym
silniku, oznacza wystąpienie
usterki w układzie EBD. W tym przypadku
przy gwałtownym hamowaniu może wystąpić
zablokowanie kół tylnych i w konsekwencji
możliwość poślizgu. Prowadzić
bardzo ostrożnie samochód i zwrócić się do
ASO Alfa Romeo w celu sprawdzenia układu.
Zapalenie się lampki sygnalizacyjnej
oznacza normalnie
wystąpienie usterki w układzie
ABS. W tym przypadku tradycyjny układ
hamulcowy działa normalnie, natomiast nie
działa układ ABS. W tych warunkach zmniejszona
zostanie również sprawność układu
EBD. W tym przypadku również zaleca się
zwrócić do najbliższego ASO Alfa Romeo w
celu sprawdzenia układu, prowadząc samochód
bardzo ostrożnie i unikając gwałtownego
hamowania.

Opisze tu dokladniej moj przypadek bo obserwuje go juz od jakiegos czasu dosc dokladnie

Sytuacja wystepuje zawsze podczas pierwszego uruchomienia silnika danego dnia Wowczas podczas krecenia rozrusznikiem na ulamek sekundy zamigoca mi te dwie kontrolki od ABS i hamulca recznego Troche to dziwne bo skoro ten blad wystepuje to powinien byc on sygnalizowany w czasie kazdego uruchomienia a nie tylko podczas 1 odpalenia Dokladnie obserwuje te konrolki i jeszcze nigdy nie przydazylo mi sie zeby zapalily sie 2 razy tego samego dnia
Pamietam rowniez ze kontrolki te zaczely sie zapalac dopiero po ostatnim ochlodzeniu Przy wyzszych temperaturach problem ten nie wystepowal

Byc moze jest to jednak zwiazane z akumulatorem Pamietam jak w zeszla zime moj aku dogorywal tez zaczely pojawiac sie te kontrolki Po wlozeniu nowego sytuacja sie nie powtorzyla az do teraz

Nie zabardzo wiem co o tym myslec :/

Moze ktos sie z tym spotkal ?? Walczyl ?? Zna rozwiazanie ??

Jak Paweł napisał mam podobny problem ale u mnie aku ma rok i jest OK oraz ładowanie Ok.
Mi czasem zdaży się aby te lampki zapaliły sie 2 raz na dzień ale samochód wówczas stoi 9 H na podwórku pod firmą!
Co wy o tym myslicie????

Moj nawet jeszcze roku nie ma :/

Przejzalem archiwum i z tego co widze nikt wczesniej nie poruszal tego tematu
Czyzby tylko u nas 2 tak nagle wyskoczyl ??
A moze koledzy tak wnikliwie nie wpatruja sie w swoje kontrolki i nawet nie wiedza ze u nich tez to jest

cezkrk
Tak na marginesie Jestes wogole pewien ze masz EBD ??
Wydawalo mi sie ze byl montowany tylko w wyzszych wersjach wyposazenia a standartem stal sie dopiero od 2000 roku

szefie akumulator to dobry trop.abs ma to do siebie jezeli spadnie napiecie ponizej 9v to wywala blad a podczas rozruchu jak bateria slaba to napiecie moze spasc ponizej 9v.ja mialem niedawno podobnie .niestety dopiero wymiana akumulatora pomogla.producenci zalecaja podladowac akumulator okresowo jezeli jezdzimy krotkie odcinki i czesto odpalamy.

hmmm po przeczytaniu tego postu u mnie też to występuje. Rano włączam zapłon kontrolki zaświecają się po czym wg. instrukcji gasną, zapalam samochód ale przy kręceniu rozrusznikiem świeci kontrolka ręcznego i ABS obie świecą razem, zaraz po uruchomieniu silnika gasną i nic się nie dzieje. niestety nie wiem jaki "staż" ma mój aku bo to z poprzedniego właściciela. A zaznaczę że mi działa ABS bez zarzutów, nawet dzisiaj "testowałem" specjalnie czy aby nic się w nim nie dzieje niepokojącego.
Ale jak kolega napisał że to wina baterii to jestem spokojniejszy, bo na co dzień jeżdżę małe odcinki.

mrutyna,

Nawet przy usterce EBD ABS dalej bedzie dzialal
Ja tez wlasnie jezdze bardzo krotkie odcinki i to tylko jakies 4 razy w tygodniu wiec auto wiecej stoi niz jezdzi :/ a aku tego nie lubi

Witam właśnie dołączyłem do grona i od razu mam pytanie. W mojej AR156 1,9 jtd kontrolki świecą sie ciągle. ponieważ jest to rok 2000 to nie ma jeszcze EBD tylko ESP i ABS. W/g moich informacji wysiadł mi przekaźnik ESP znajdujący się wewnątrz pompy ABS, podobno to ktoś naprawia ale się nie zaleca.(pompa może zostać rozszczelniona czy coś podobnego) Mój mechanik podał mi dwa numery pomp jakie mogą być stosowane tj.0265216401 i 265216402 i tu zaczyna sie mój problem CZY ktoś wie czy jest ro numer umieszczony na naklejce na pompie czy wybity numeratorem w aluminiowej obudowie? Czy można zastosować pompę o innych numerach czym to grozi? Pytam bo szukam używki i chciałbym kupić właściwą.

co do esp jest jakas kontrolka od esp jak sprawdzic czy posiadam to naprzyklad w swojej alfie

Wstawilem dzis akumulator do naladowania Zobaczymy czy to cos pomoze

cezkrk,
Jaki masz akumulator ?? Ja mam Centre Plus 62Ah 540A z 12.02.07

Co do pojemnosci to ci teraz nie powiem ale jest troche starszy bo z lipca 2006r, i faktycznie te kontrolki to zaczeły mi sie pojawiać jak zaczeło robic sie zimno!!

Szef napisał:
Tak na marginesie Jestes wogole pewien ze masz EBD ??
Wydawalo mi sie ze byl montowany tylko w wyzszych wersjach wyposazenia a standartem stal sie dopiero od 2000 roku

Chyba niezupełnie tak jest, bo ja mam Alfę 156 z końca 1998 roku i jest
ona wyposażona w EBD

destikero,

He he no wlasnie

Tu jest stronka dotyczaca wyposazenia 156 po 2000 roku produkcji http://skwazy.republika.pl/AlfaWyposazenie.htm

Wedlug niej EBD jest w kazdej wersji wyposazenia Wedlug prospektu z 2000 roku tez jest napisane ze EBD jest standardem ale jak bylo wczesniej tego sam nie jestem pewien

mrutyna napisał:
Rano włączam zapłon kontrolki zaświecają się po czym wg. instrukcji gasną, zapalam samochód ale przy kręceniu rozrusznikiem świeci kontrolka ręcznego i ABS obie świecą razem, zaraz po uruchomieniu silnika gasną i nic się nie dzieje. niestety nie wiem jaki "staż" ma mój aku bo to z poprzedniego właściciela.

Panowie ale moment, co z tego ze sie kontrolki swieca podczas krecenia rozrusznikiem? Jezeli gasna znaczy chyba ze wszystko jest ok no nie?

destikero napisał:
Chyba niezupełnie tak jest, bo ja mam Alfę 156 z końca 1998 roku i jest
ona wyposażona w EBD

Dokladnie - ja tez mam EBD :)

Siekier napisał:
Panowie ale moment, co z tego ze sie kontrolki swieca podczas krecenia rozrusznikiem? Jezeli gasna znaczy chyba ze wszystko jest ok no nie?

Przeczytaj to dokladnie

Jeżeli samochód wyposażony
jest w elektroniczny korektor hamowania
(EBD), równoczesne
zapalenie się lampek przy uruchomionym
silniku, oznacza wystąpienie
usterki w układzie EBD. W tym przypadku
przy gwałtownym hamowaniu może wystąpić
zablokowanie kół tylnych i w konsekwencji
możliwość poślizgu. Prowadzić
bardzo ostrożnie samochód i zwrócić się do
ASO Alfa Romeo w celu sprawdzenia układu.
Zapalenie się lampki sygnalizacyjnej
oznacza normalnie
wystąpienie usterki w układzie
ABS. W tym przypadku tradycyjny układ
hamulcowy działa normalnie, natomiast nie
działa układ ABS. W tych warunkach zmniejszona
zostanie również sprawność układu
EBD. W tym przypadku również zaleca się
zwrócić do najbliższego ASO Alfa Romeo w
celu sprawdzenia układu, prowadząc samochód
bardzo ostrożnie i unikając gwałtownego
hamowania.

Szef napisał:
Przeczytaj to dokladnie

No wlasnie: "przy uruchomionym silniku" a nie "uruchamianiu silnika"!

Znaczy ze kiedy przy uruchomionym sie pali caly czas - wtedy jest usterka.

Siekier,
Kurde to ja z cezkrk, zrozumielismy ze podczas uruchamiania :) :oops:
Moj blad :/ Przepraszam za zamieszanie ale to wszystko wina cezkrk, :wink: :wink: :wink:

Amortyzatory
Powrót