Automatyczne włączanie klimy w AR156

• Autor wątku Autor wątku vito100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vito100

Guest
Hej,
w instrukcji napisane jest, że stan włączenia sprężarki klimy jest zapamiętywany nawet po wyłączeniu zapłonu...
U mnie natomiast po każdym uruchomieniu silnika zawsze się to coś samo załącza...
Powiedzmy, że jeżdżę dużo po mieście i pokonuję jednorazowo do 3 km... Włączanie sprężarki na takim krótkim odcinku jest bez sensu i ciągle muszę klikać na ten guziczek...
Jak wsiądę do samochodu 10 razy dziennie i dziesięć razy dziennie muszę o tym pamiętać, to mnie to zaczyna drażnić. Gdzie szukać przyczyny? Może w instrukcji racji nie mają?
A jak jest u Was?
pozdrawiam

ktos kiedys napisal cos takiego :

Klimatyzacja (zmiana trybu pracy w wersji z roku 1997). Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:
ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji.

sam tego jeszcze nie testowalem bo u mnie to w ogole na jakis tryb random ustawione jest chyba bo sie wlacza jakos losowo a raczej ajk jest goraco w samochodzie to jak przekrecam kluczyk to jest wlonczona a jak temp ponizej 20 to jak byla wylaczona tak zostaje ;//

Olowek napisał:
Siema, tzn jak zapalasz samochod to od razu zalacza sie klima?

dokładnie tak...

Chyba że jest 10 st. na zewnątrz - wtedy raczej nie. Jeśli jednak jest cieplej - zawsze się włącza...

A z ciekawości sprawdzę to co napisał Madnes7 :-)

Widocznie ten typ tak ma w mojej było podobnie i "pokrętłologia" zadziałała

U mnie tak nie było od razu jak go kupilem. Moze wczesniej juz probowal tej "pokretlologii"

U mnie jest identycznie jak u Ciebie Vito 100.
Robiłem już kiedyś tą sekwencje pokrętłami i niestety nie zadziałało.
Teraz to już mi w krew weszło, żeby po włączeniu auta wciskać przycisk klimy.Też mnie to wkurza :>>>
Daj znać jak zrobisz tą sekwencję ,może tobie pomoże.

Udało się!!!

taif napisał:
Daj znać jak zrobisz tą sekwencję ,może tobie pomoże.

I okazało się, że koopa. Sekwencja nie zadziałała. Dalej klikam na guziczek i tak już zostanie.
Szkoda...
Jednak i tak lubię moją Alfę :-)

pozdrawiam

A jednak!
Zawziąłem się i zacząłem kombinować :-)
Okazało się (co poniekąd było oczywiste), że Alfa ustawia położenie nawiewów tylko przy włączonym zapłonie...
Więc cała sekwencja jest OK - poza tym, że nastawy wszystkich pokręteł regulujemy PRZY WŁĄCZONYM ZAPŁONIE, potem wyłączamy zapłon, ponownie go załączamy i dopiero teraz stosujemy kombinację (zaczynając od zera, które już wcześniej ustawiliśmy):
auto-0-auto-0.
Wyłączamy zapłon i.... DZIAŁA :-)

pozdrawiam

witam - u mnie niestety ta sekwencja nia działa:) dodam , że wymieniłem panel klimatyzacji, na starym klima nie włączała się od razu a na wymienionym ( z roku 98) klima włącza sie cały czas i sekwencja nie przynosi żadnego rezultatu.. pzdr

covent napisał:
witam - u mnie niestety ta sekwencja nia działa:) dodam , że wymieniłem panel klimatyzacji, na starym klima nie włączała się od razu a na wymienionym ( z roku 98) klima włącza sie cały czas i sekwencja nie przynosi żadnego rezultatu.. pzdr

u mnie zadziałało

Cholera jasna, a u mnie nie działa . Jak Wy to robicie , moża ja popełniam gdzieś błąd.
Opisze dokładnie teraz co robie i prosze o wytknięcie błędu ( jeśli jest).
1.Kluczyk w stacyjce na stop. Temp. na max., nawiew na 0, dmuchawa w pierwszej pozycji (na twarz).
2.Kluczyk na MAR. Wtedy zapala się już kontrolka klimy , to ją wyłączam i potem robie sekwencje . Z 0 na AUTO (trzymam 2 sek.), potem na 0 (znów na 2 sek.),znów na Auto (2 sek.) i na 0.
3.Wyłączam zapłon.
Z tego co pisał Vito 100 (jak dobrze rozumiem) potem znów kluczyk w pozycje MAR i jeszcze raz robie tą sekwencję.
Tak robiłem i nie pomogło. Czy robiliście tak samo, czy coś inaczej ??

Poprawka - jednak instrkcja jest ok i działa jak trzeba tylko nie połapałem sie od razu, że jest dobrze..

Mam jednak jeszcze jeden problem; po przełączeniu pokrętła na pozycję "na twarz" lub "twarz+nogi" wogóle nie dmucha mi przez centralne nawiewy ( te po bokach i ten duży na środku)

walczę z tym jakiś czas i nie mogę sutalić co jest zrąbane...

Vito100 lub ktoś u kogo zadziałało , możecie napisać czy robiliście tą sekwencje dokładnie tak jak napisałem wyżej .

jeśli wasza klimatyzacja nie bedzie włączana co jakiś czas to pewnego razu po prostu NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ , zawarty w instalacji olej smaruje i konserwuje a także odpowiada za szczelność połączeń i uszczelnień gumowych :idea: 8)))

taif napisał:
Vito100 lub ktoś u kogo zadziałało , możecie napisać czy robiliście tą sekwencje dokładnie tak jak napisałem wyżej .

zacytuję sam siebie:

vito100 napisał:
Okazało się (co poniekąd było oczywiste), że Alfa ustawia położenie nawiewów tylko przy włączonym zapłonie...
Więc cała sekwencja jest OK - poza tym, że nastawy wszystkich pokręteł regulujemy PRZY WŁĄCZONYM ZAPŁONIE, potem wyłączamy zapłon, ponownie go załączamy i dopiero teraz stosujemy kombinację (zaczynając od zera, które już wcześniej ustawiliśmy):
auto-0-auto-0.
Wyłączamy zapłon i.... DZIAŁA

Jest jedno ale... Teraz dopiero zauważam (ktoś tam wyżej o tym też wspomniał) jest problem z ustawieniem nawiewu "na twarz". Działa bezproblemowo tylko na szybę i na nogi. Teraz aby włączyć nawiew na twarz, muszę przy nawiewie ustawionym na "0" pomieszać pokrętłem nastawów w lewo i w prawo po czym ustawić na twarz. Potem włączm wentylator i dopiero zapuszczam silnik. Całość - nie wiem dlaczego - trzeba robić przy włączonym zapłonie, ale przy zgaszonym silniku... Dziwne.

pozdrawiam

taif napisał:
Cholera jasna, a u mnie nie działa . Jak Wy to robicie , moża ja popełniam gdzieś błąd.
Opisze dokładnie teraz co robie i prosze o wytknięcie błędu ( jeśli jest).
1.Kluczyk w stacyjce na stop. Temp. na max., nawiew na 0, dmuchawa w pierwszej pozycji (na twarz).
2.Kluczyk na MAR. Wtedy zapala się już kontrolka klimy , to ją wyłączam i potem robie sekwencje . Z 0 na AUTO (trzymam 2 sek.), potem na 0 (znów na 2 sek.),znów na Auto (2 sek.) i na 0.
3.Wyłączam zapłon.
Z tego co pisał Vito 100 (jak dobrze rozumiem) potem znów kluczyk w pozycje MAR i jeszcze raz robie tą sekwencję.
Tak robiłem i nie pomogło. Czy robiliście tak samo, czy coś inaczej ??

Ja zrobiłem tak i zadziałało:
1.Kluczyk w stacyjce na MAR Temp. na max., nawiew na 0, dmuchawa w pierwszej pozycji (na twarz).
2. kluczyk na stop
3.Kluczyk na MAR. Wtedy z 0 na AUTO, potem na 0, znów na AUTO i na 0.
3.Wyłączam zapłon.

Powiem tak, pokretologia zadzialala. Wszystko pieknie ladnie prze jakies 3 dni, a potem znowu po starem tak wiec wyuczony odruch wylaczania klimy pozostal :)

na mojej 156 z 97r kombinacje pokretłowe nie działają .. jest jakis inny sposób ???? :) :)

Ja Was nie rozumiem. U mnie jest normalnie jak w każdym samochodzie. Jeśli klima działa i zgasze silnik to po ponownym uruchomieniu faktycznie taz działa, bo jest to w pamięci komp. Jednak jak była wyłączona, to sama tez się nie włączy wraz z uruchomieniem silnika.

Amortyzatory
Powrót