• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Asr

• Autor wątku Autor wątku orzech124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orzech124

Guest
Od kilku dni jestem posiadaczem pięknej Alfy 156 z 2004 roku:).Autko wyposażone jest w sysytem ASR - ale dziś wjeżdzając do garazu koła "buksowały" - a myślałem ,ze właśnie ASR temu zapobiega - żadna kontrolka wskazująca na usterkę się nie pali. Oczywiści przycisk ASR OFF jest wyłączony.Moje pytanie: w jakich sytuacjach włącza się ASR? Czy jest to sygnalizowane jakimś komunikatem,lampką,ostrzeżeniem etc.? Auto jest wyposażone również w ESP. Niestety już prawie pośniegach to i przetestować nie ma jak.:mad:

Od kilku dni jestem posiadaczem pięknej Alfy 156 z 2004 roku:).Autko wyposażone jest w sysytem ASR - ale dziś wjeżdzając do garazu koła "buksowały" - a myślałem ,ze właśnie ASR temu zapobiega - żadna kontrolka wskazująca na usterkę się nie pali. Oczywiści przycisk ASR OFF jest wyłączony.Moje pytanie: w jakich sytuacjach włącza się ASR? Czy jest to sygnalizowane jakimś komunikatem,lampką,ostrzeżeniem etc.? Auto jest wyposażone również w ESP. Niestety już prawie pośniegach to i przetestować nie ma jak.:mad:

A zapala się żółty trójkąt VDC na desce po przekręceniu kluczyka? Spróbuj ruszyć dynamicznie i zamieszaj porządnie kołami, jeżeli nie będzisz słyszał charakterystycznego stukania w okolicach przodu a koła będą swobodnie buksować to znaczy że miałeś ASR/VDC ale to historia, kontrolki wygaszone lub zmostkowane z jakims innym układem przez poprzedniego własciciela/handlarza

Kontrolka zapala się i gaśnie po odpaleniu. Kiedy koła buksują ta kontrolka miga - więc teoretycznie powinno być ok! Stuki również słychać - ale słychać również jak koła buksują.Albo źle rozumiem ideę i zasadę działania ASR :eek: . Myślałem,że ta kontrolka oznacza działanie systemu VDC anie ASR . Jak działa ASR to obroty nie spadają tylko moc?

Kontrolka zapala się i gaśnie po odpaleniu. Kiedy koła buksują ta kontrolka miga - więc teoretycznie powinno być ok! Stuki również słychać - ale słychać również jak koła buksują.Albo źle rozumiem ideę i zasadę działania ASR :eek: . Myślałem,że ta kontrolka oznacza działanie systemu VDC anie ASR . Jak działa ASR to obroty nie spadają tylko moc?
Z tego co opisujesz, to wszystko jest OK.
Kiedy koła tracą przyczepność wówczas system "zabiera" im napęd (co sygnalizowane jest kontrolką w kształcie trójkąta w okręgu ze strzałką), więc koła przestają się obracać, co dla systemu jest jednoznaczne z tym, że odzyskały przyczepność, więc system znów "podaje" napęd na koła, aż do momentu kiedy stracą przyczepność i tak w kółko. Wszystko polega na pomiarze prędkości obrotowej poszczególnych kół i porównywaniu ich ze sobą.
ASR nie jest idealnym rozwiązaniem, sprawdza się chyba tylko w przypadku kierowców, którzy na śniegu ruszają z odcięcia ;) Doświadczony kierowca w zimie raczej go wyłącza.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wiem jak to jest w 156, ale w 166 system ASR jest załączony wtedy, gdy kontrolka na przycisku ASR nie jest zapalona.

No to dokładanie tak jak w 156, i u mnie nie jest zapalona, ale po odpowiedziach jestem uspokojony. Dzięki

Podważ on jest na zatrzaskach powinien ładnie puścić, przynajmniej u mnie tak jest więc u Ciebie na pewno podobnie ;)
Złap czymś i do góry, tylko nie po urywaj zatrzasków z umiarem to zrób :D Ja to zrobiłem ręką, bez żadnych przyrządów ;)

ASR w alfach poprostu nie działa, to niedopracowany system i nie dziw się ze nie zapobiega obracaniu kołami, popsrostu jest bardzo słaby. W audi czy vw eds działa pięknie ucinająć moc silnikowi, w Alfie nie dzieje się nic - sprawdzone na kilku autach.

W VW działa tak dobrze, że gasi silnik pod górkę. Super działa ;)

ASR w alfach poprostu nie działa, to niedopracowany system i nie dziw się ze nie zapobiega obracaniu kołami, popsrostu jest bardzo słaby. W audi czy vw eds działa pięknie ucinająć moc silnikowi, w Alfie nie dzieje się nic - sprawdzone na kilku autach.

Ale 130konnego Golfa bez problemu. Dodam, ze górka wyjazd z garażu jest naprawdę stroma - na wyjeździe ledwie przechodzi auto.

131konny AFV zapewne, i Cię ASR przechytrzył ? Jeepa trzeba kupić jak golf nie umiał wjechać pod górke :)

Seria 1.9 115 po chipie, chodziło głównie o spalanie i moment, stąd delikatnie.

Nie wiem, jak jest to zrealizowane w mocniejszych autach, ale tutaj ASR obcina doładowanie. Teraz sobie wyobraź - zimny silnik, minutę klepie w garażu i wyjazd w górę pod kątem 40 stopni. Dusi go całkowicie, więc wyjazd z 3tys rpm aż do szczytu, potem powoli już tyłek wyciągam żeby nie zawadzić progami o ziemię ;)

może kolega nie ma pojęcia jak to ma działać.
W VW ten system bardzo mnie denerwował.
A Alfie działał ok i pozwalał dynamicznie ruszyć bez buksowania kół, ale na szczescie nie odbierał zbyt duzo mocy, działał płynnie prawie niezauważalnie.

Dobry kierowca potrafi dynamicznie ruszać i bez asr ;) Ale jak każdy system, jeden dopracowany bardziej, drugi mniej.

Cześć, zauważyłem, że nie działa mi ASR. Kontrolka błędu nie świeci, lecz koła boksują (nie zapala się też trójkącik w kółeczku - przed wymianą zawieszenia się zapalał).
Zauważyłem, że mam przerwane jakieś przewody (załącznik).

Moje pytanie brzmi: co to za czujnik, od którego jest przerwany przewód (ASR?). Na zdjęciu numer 2 również kolejny przewód przerwany (zaznaczony czeerwonym prostokątem). Zdjęcia z lewego, przedniego koła.

Proszę Was o odpowiedź.

Dzięki!
171822-asr-1.jpg
171823-asr-2.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    40.3 KB · Wyświetleń: 148
  • 2.jpg
    2.jpg
    59.2 KB · Wyświetleń: 152
Ten u góry to czujnik zużycia klocków , a ten na dole to zapewne przewód od czujnika abs (asr z niego korzysta) .
Odnośnie starych postów to w alfie asr pozwala na delikatny uślizg co mi się podoba bo nie muli auta jak trzeba szybko ruszyć na skrzyżowaniu (chociaż i tak z reguły wyłączam ) w moim poprzednim reno 3.5 tak zamulał że zamiast korzystać z 250koni to ruszał jak cc700 na gazie (tam obowiązkowo był wyłączany )

Ok, skoro ten na dole to czujnik ABS, a jest niby przerwany, to dlaczego działa ABS?;)

Amortyzatory
Powrót