Maxilios
Nowy
- Auto
- Była 156 1.9 140km Sedan, Jest 159 1.9 16v Sedan, Spider 939 2.4
AR Spider JTDm 20v 200 KM 2007 r.
Dzień dobry,

W końcu po kliku miesiącach czas się przywitać, posiadam Spidera już od Końcówki lutego. Z racji że była trochę... ale jak się później okazało bardzo zapuszczona dopiero teraz wrzucam ten temat, ale o tym zaraz, najpierw coś o specyfikacji i historii auta.
Spider w wersji Exclusive 2.4 JTDM 20v 200km 2007r
Wyposażenie:
-Skórzane fotele,
-Klimatyzacja dwustrefowa,
-Czujniki parkowania tył,
-System wspomagania parkowania,
-Elektryczne siedzenia,
-Podgrzewanie siedzeń,
-Standardowe radio z Blue&Me,
-Elektryczne lusterka,
-Sterowanie z kierownicy,
-tempomat,
-6cio biegowa manualna skrzynia biegów,
-Felgi 18' Opony 235/45
Dodatkowo zmodyfikowano:
-Kierownica wersja TI,
-Lusterka zmienione na fotochromatyczne,
-Pedały i podstopnica aluminiowe,

Historia:
Autko Swoje pierwsze lata spędziło w Niemczech, gdzie dokładnie to nie wiem ? Ostatnie 5 lat było w posiadaniu LINK CO się przez ten czas działo ?
Prawe drzwi zostały wymienione po wypadku

Zderzak był wymieniany, co do wydechu nie jestem pewien ale z tego jak wygląda końcówka obecnie raczej był, poza tym delikatnie został wgnieciony schowek na koło.

Dalej już nic się nie działo szczególnego, wymiany typu rozrząd, alternator, koło zamachowe, akumulator, klocki, tarcze, spider zrobił przez 5 lat 30tyskm obecnie ma Ponad 170tys km, ja sam osobiście zrobiłem od Marca lekko ponad tysiąc, tak dopiero od miesiąca jest dane mi się nią w pełni cieszyć
Auto niestety nie było garażowane, a poprzedni właściciel nie za bardzo dbał o zewnętrzną część auta co doprowadziło do jego "Zapuszczenia"
Autko niestety było kapryśnie od początku. Akurat jeśli chodzi o silnik to go znam i na tyle czułem się pewny, że potrafiłem ocenić jego stan na dobry+, podłoga nie licząc sanek przednich też była ok, jedynym problemem był dach o którym w ogóle nie miałem pojęcia dlatego w tym temacie musiałem zaufać sprzedającemu. Powiedział mi o drobnej usterce przez która dach się zacina ale koniec końców się otwiera. Niestety po dotarciu do Poznania dachu już otworzyć się nie chciał...
Pierwsza fotka z Poznania
Próba otwarcia dachu zakończona niepowodzeniem

1. Na domiar złego pękł wąż od wspomagania kierownicy i w trasie okazało się, że silnik nie trzyma temperatury (termostat)
Z dachem udałem się do jedynego warsztatu który ogarnia ten temat w Wielkopolsce i ma do tego specjalistyczną aparaturę czyli Słynni Nagórscy (Wiadomo opinie mają jakie mają, ale akurat z dachem pomogli) Poszła na to niestety nie mała sumka. A co było zrobione ? Można powiedzieć, że remont dachu. Okazało się, że wilgoć dostała się do bagażnika dachu i weszła do komputera.
Lista napraw dachu:
-Czyszczenie instalacji mechanizmu podnoszenia dachu,
-Czyszczenie i naprawa komputera,
-Odgrzybianie bagażnika dachu,
-Uzupełnienie oleju pompy dachu,
-Wymiana mały siłownik dachu x4 (z tym tematem jest ciekawa sprawa, kiedy poznać że są do wymiany ? kiedy dach zaczyna haczyć o roll bary i zrywa te srebrne dekory, ich brak widać na zdjęciu powyżej. A właściciel się zarzekał, ze ten typ tak ma)
-Naprawa potencjometru otwierania klap bagażnika dachu,
Popękane kółka potencjometru

2. Jak już zacząłem pisać o osprzęcie silnika to przejdźmy do niego:
Lista napraw silnik/osprzęt:
-Termostat (wymieniłem sam),
-Wąż od wspomagania kierownicy (Nagórscy),
-Alternator,
-sprzęgiełko alternatora,
-Osłona kompresora,
-Pasek klinowy duży,
-Pasek klinowy mały,
(Z alternatorem była niestety bardzo smutna sprawa, wąż od wspomagania który pękł zalał alternator, jak odebrałem auto od Nagórskiego to byłem zdziwiony kiedy powiedział, że alternator działa. Spider padł jakoś po miesiącu, dokładnie 11 Czerwca, a to był dzień przed moją oryginalną datą ślubu która została odwołana przez wirusa. Szczęście w nieszczęściu... akurat tym zajął się już nie aż tak słynny ale znany w Poznaniu Kotowicz. Jako jeden z niewielu potrafi wyjąć alternator bez rozbierania całego przodu)
A tutaj macie lawetę jadącą do Kotowicza, 4 lata same alfy i pierwszy raz laweta.

3. Lista napraw Zawieszenia:
-Wahacze dół x2 (jak zawsze od jasio79) (robił Kotowicz)

-Łączniki stabilizatora x2 (Kotowicz)
-Regeneracja felg (Nie miały wprawdzie uszkodzeń mechanicznych ale niestety cała ich powierzchnia się utleniała co wyglądało okropnie, piaskowanie + malowanie, dodatkowo nałożyłem ceramikę K2 co troszkę ułatwia ich mycie, poniżej zdjęcia przed i po. Felgi zrobiła mi firma Doktor felga z Puszczykowa pod Poznaniem, polecam bo już nie jedną felgę im powierzyłem)

-Ustawienie zbieżności, (Kotowicz, niestety nie udało się idealnie ustawić zbieżności ponieważ trzeba jeszcze wymienić końcówki drążka kierowniczego)
-Czyszczenie i malowanie sanek przednich (Kotowicz, Sanki są dość przegniłe ale jeszcze nie na tyle żeby faktycznie warto było je zdejmować, zostały oszlifowane i pomalowane Hameraidem)

4. Lista prac związanych z naprawą nadwozia:
-regeneracja lampy przód + napylanie odbłysków,
-naprawa parujących lamp tylnych tzw. odwiert
-Nowe logo AR przód i tył
-Wymiana anteny z nieoryginalnej na oryginalną (na zdjęciu poniżej jest pokazana stara antena, wygląda komicznie
)

5. Teraz może coś bardziej dla oka
Wracając do zapuszczenia, lakier na całym aucie był chropowaty, a na uszczelkach i dachu królował mech, konieczne do malowania były zderzaki, przedni miał pełno odprysków, a tylni po wypadku z przed lat był źle pomalowany, na masce jest też sporo odprysków ale pod okiem lakiernika sam robiłem wyprawki, powiedział, że tej masce jeszcze można dać szanse.
Lista prac Malowanie i Detaling
-Wyprawki w kilku miejscach,

-Malowanie zderzaka przód i tył,
Coś się posypało w skrypcie i zdjęcia są na samym dole
-Polerowanie całego auta traizakiem (z racji tego że lakier był chropowaty)
-Podstawowy detaling z zewnątrz i wewnątrz (Czyszczenie, polerka, woskowanie, impregnacja skóry itp.)
6. Wymiana Olejów i innych wpadła na marzec,
Konserwacja:
-Płukanie silnika,
-Wymiana olejów i filtrów,
-Wymiana oleju skrzyni biegów,
-Nabicie pustej klimy,
7. Jeszcze z drobiazgów wymieniłem groty od kluczyków bo nie było już na nich tego srebrnego lakieru i dostałem koniczynkę od dziewczyny na urodziny

8. Co jeszcze do jest do zrobienia ?
Na ten moment już nie za dużo:
-Górne wahacze,
-końcówki drążka kierowniczego,
-Nawiew od strony pasażera nie chłodzi tylko grzeje kiedy klimatyzacja jest włączona,
-Opony,
Jest jeszcze kilka pierdół typu niedziałająca klamka od podnoszenia fotela, ale nie będę ich wymieniał, jak coś zrobię to dodam w kolejnym poście.
9. Co dalej jakie plany ? Nie za duże, jeździć dbać i kochać. Dla mnie te auto jest na tyle piękne, że nie wymaga żadnych modyfikacji. Jedyna przeróbka o jakiej myślę to nowe głośniki i odtwarzacz ew. wzmacniacz ponieważ te które są w tej chwili są bardzo słabe. Nie jestem pewien dlaczego ? pewnie wszystko po trochu, raz że standardowe radio, dwa to pewnie głośniki już swoje lata mają. Mam 9tkę i w niej pomogła wymiana radia, może tutaj też się na tym zatrzymam? Zobaczymy.
Po mimo tego, że Spider już mnie kosztował dosyć sporo przez te kilka miesięcy to i tak jazda nim bez dachu w słońcu rekompensuje wszystko, za każdym razem jak idę do niego to czuję się jak małe dziecko, które zaraz od mamy ma dostać obiecany zestaw LEGO
Pojeżdżę nią parę lat, a później zobaczymy. Zawsze chciałem mieć Porsche 
Mocno skróciłem tutaj wiele rzeczy bo naprawdę dużo się tego zebrało, ale najistotniejsze są, nie chce tutaj też nie wiadomo jak dużych referatów robić. Przy dwóch autach i jeszcze normalnych sprawach życiowych naprawdę ciężko już to wszystko ogarnąć. wszystko też dokumentuję na papierze także na pewno nic nie zginie.
Na koniec problemy pierwszego świata, którą dzisiaj wybrać? (rodzinka się powiększyła)

Dzień dobry,

W końcu po kliku miesiącach czas się przywitać, posiadam Spidera już od Końcówki lutego. Z racji że była trochę... ale jak się później okazało bardzo zapuszczona dopiero teraz wrzucam ten temat, ale o tym zaraz, najpierw coś o specyfikacji i historii auta.
Spider w wersji Exclusive 2.4 JTDM 20v 200km 2007r
Wyposażenie:
-Skórzane fotele,
-Klimatyzacja dwustrefowa,
-Czujniki parkowania tył,
-System wspomagania parkowania,
-Elektryczne siedzenia,
-Podgrzewanie siedzeń,
-Standardowe radio z Blue&Me,
-Elektryczne lusterka,
-Sterowanie z kierownicy,
-tempomat,
-6cio biegowa manualna skrzynia biegów,
-Felgi 18' Opony 235/45
Dodatkowo zmodyfikowano:
-Kierownica wersja TI,
-Lusterka zmienione na fotochromatyczne,
-Pedały i podstopnica aluminiowe,

Historia:
Autko Swoje pierwsze lata spędziło w Niemczech, gdzie dokładnie to nie wiem ? Ostatnie 5 lat było w posiadaniu LINK CO się przez ten czas działo ?
Prawe drzwi zostały wymienione po wypadku

Zderzak był wymieniany, co do wydechu nie jestem pewien ale z tego jak wygląda końcówka obecnie raczej był, poza tym delikatnie został wgnieciony schowek na koło.

Dalej już nic się nie działo szczególnego, wymiany typu rozrząd, alternator, koło zamachowe, akumulator, klocki, tarcze, spider zrobił przez 5 lat 30tyskm obecnie ma Ponad 170tys km, ja sam osobiście zrobiłem od Marca lekko ponad tysiąc, tak dopiero od miesiąca jest dane mi się nią w pełni cieszyć
Autko niestety było kapryśnie od początku. Akurat jeśli chodzi o silnik to go znam i na tyle czułem się pewny, że potrafiłem ocenić jego stan na dobry+, podłoga nie licząc sanek przednich też była ok, jedynym problemem był dach o którym w ogóle nie miałem pojęcia dlatego w tym temacie musiałem zaufać sprzedającemu. Powiedział mi o drobnej usterce przez która dach się zacina ale koniec końców się otwiera. Niestety po dotarciu do Poznania dachu już otworzyć się nie chciał...
Pierwsza fotka z Poznania
Próba otwarcia dachu zakończona niepowodzeniem

1. Na domiar złego pękł wąż od wspomagania kierownicy i w trasie okazało się, że silnik nie trzyma temperatury (termostat)
Z dachem udałem się do jedynego warsztatu który ogarnia ten temat w Wielkopolsce i ma do tego specjalistyczną aparaturę czyli Słynni Nagórscy (Wiadomo opinie mają jakie mają, ale akurat z dachem pomogli) Poszła na to niestety nie mała sumka. A co było zrobione ? Można powiedzieć, że remont dachu. Okazało się, że wilgoć dostała się do bagażnika dachu i weszła do komputera.
Lista napraw dachu:
-Czyszczenie instalacji mechanizmu podnoszenia dachu,
-Czyszczenie i naprawa komputera,
-Odgrzybianie bagażnika dachu,
-Uzupełnienie oleju pompy dachu,
-Wymiana mały siłownik dachu x4 (z tym tematem jest ciekawa sprawa, kiedy poznać że są do wymiany ? kiedy dach zaczyna haczyć o roll bary i zrywa te srebrne dekory, ich brak widać na zdjęciu powyżej. A właściciel się zarzekał, ze ten typ tak ma)
-Naprawa potencjometru otwierania klap bagażnika dachu,
Popękane kółka potencjometru

2. Jak już zacząłem pisać o osprzęcie silnika to przejdźmy do niego:
Lista napraw silnik/osprzęt:
-Termostat (wymieniłem sam),
-Wąż od wspomagania kierownicy (Nagórscy),
-Alternator,
-sprzęgiełko alternatora,
-Osłona kompresora,
-Pasek klinowy duży,
-Pasek klinowy mały,
(Z alternatorem była niestety bardzo smutna sprawa, wąż od wspomagania który pękł zalał alternator, jak odebrałem auto od Nagórskiego to byłem zdziwiony kiedy powiedział, że alternator działa. Spider padł jakoś po miesiącu, dokładnie 11 Czerwca, a to był dzień przed moją oryginalną datą ślubu która została odwołana przez wirusa. Szczęście w nieszczęściu... akurat tym zajął się już nie aż tak słynny ale znany w Poznaniu Kotowicz. Jako jeden z niewielu potrafi wyjąć alternator bez rozbierania całego przodu)
A tutaj macie lawetę jadącą do Kotowicza, 4 lata same alfy i pierwszy raz laweta.

3. Lista napraw Zawieszenia:
-Wahacze dół x2 (jak zawsze od jasio79) (robił Kotowicz)

-Łączniki stabilizatora x2 (Kotowicz)
-Regeneracja felg (Nie miały wprawdzie uszkodzeń mechanicznych ale niestety cała ich powierzchnia się utleniała co wyglądało okropnie, piaskowanie + malowanie, dodatkowo nałożyłem ceramikę K2 co troszkę ułatwia ich mycie, poniżej zdjęcia przed i po. Felgi zrobiła mi firma Doktor felga z Puszczykowa pod Poznaniem, polecam bo już nie jedną felgę im powierzyłem)

-Ustawienie zbieżności, (Kotowicz, niestety nie udało się idealnie ustawić zbieżności ponieważ trzeba jeszcze wymienić końcówki drążka kierowniczego)
-Czyszczenie i malowanie sanek przednich (Kotowicz, Sanki są dość przegniłe ale jeszcze nie na tyle żeby faktycznie warto było je zdejmować, zostały oszlifowane i pomalowane Hameraidem)

4. Lista prac związanych z naprawą nadwozia:
-regeneracja lampy przód + napylanie odbłysków,
-naprawa parujących lamp tylnych tzw. odwiert
-Nowe logo AR przód i tył
-Wymiana anteny z nieoryginalnej na oryginalną (na zdjęciu poniżej jest pokazana stara antena, wygląda komicznie

5. Teraz może coś bardziej dla oka
Lista prac Malowanie i Detaling
-Wyprawki w kilku miejscach,

-Malowanie zderzaka przód i tył,
Coś się posypało w skrypcie i zdjęcia są na samym dole
-Polerowanie całego auta traizakiem (z racji tego że lakier był chropowaty)
-Podstawowy detaling z zewnątrz i wewnątrz (Czyszczenie, polerka, woskowanie, impregnacja skóry itp.)
6. Wymiana Olejów i innych wpadła na marzec,
Konserwacja:
-Płukanie silnika,
-Wymiana olejów i filtrów,
-Wymiana oleju skrzyni biegów,
-Nabicie pustej klimy,
7. Jeszcze z drobiazgów wymieniłem groty od kluczyków bo nie było już na nich tego srebrnego lakieru i dostałem koniczynkę od dziewczyny na urodziny

8. Co jeszcze do jest do zrobienia ?
Na ten moment już nie za dużo:
-Górne wahacze,
-końcówki drążka kierowniczego,
-Nawiew od strony pasażera nie chłodzi tylko grzeje kiedy klimatyzacja jest włączona,
-Opony,
Jest jeszcze kilka pierdół typu niedziałająca klamka od podnoszenia fotela, ale nie będę ich wymieniał, jak coś zrobię to dodam w kolejnym poście.
9. Co dalej jakie plany ? Nie za duże, jeździć dbać i kochać. Dla mnie te auto jest na tyle piękne, że nie wymaga żadnych modyfikacji. Jedyna przeróbka o jakiej myślę to nowe głośniki i odtwarzacz ew. wzmacniacz ponieważ te które są w tej chwili są bardzo słabe. Nie jestem pewien dlaczego ? pewnie wszystko po trochu, raz że standardowe radio, dwa to pewnie głośniki już swoje lata mają. Mam 9tkę i w niej pomogła wymiana radia, może tutaj też się na tym zatrzymam? Zobaczymy.
Po mimo tego, że Spider już mnie kosztował dosyć sporo przez te kilka miesięcy to i tak jazda nim bez dachu w słońcu rekompensuje wszystko, za każdym razem jak idę do niego to czuję się jak małe dziecko, które zaraz od mamy ma dostać obiecany zestaw LEGO
Mocno skróciłem tutaj wiele rzeczy bo naprawdę dużo się tego zebrało, ale najistotniejsze są, nie chce tutaj też nie wiadomo jak dużych referatów robić. Przy dwóch autach i jeszcze normalnych sprawach życiowych naprawdę ciężko już to wszystko ogarnąć. wszystko też dokumentuję na papierze także na pewno nic nie zginie.
Na koniec problemy pierwszego świata, którą dzisiaj wybrać? (rodzinka się powiększyła)

Załączniki
Ostatnia edycja:

![20210510_093212[1].jpg 20210510_093212[1].jpg](https://forum.alfaholicy.org/data/attachments/164/164659-d8a35381885028458019417ae3d518ae.jpg?hash=rDjC503H_Q)
![20210224_194931[1].jpg 20210224_194931[1].jpg](https://forum.alfaholicy.org/data/attachments/164/164664-f02511b430cb0e34b55fb0d5b2bd22e7.jpg?hash=FtXB6VH0hq)

![20210606_132254[1].jpg 20210606_132254[1].jpg](https://forum.alfaholicy.org/data/attachments/165/165791-2ed51b63abc31b5dcf7fd9bc8a2f5de4.jpg?hash=SoVFIFxomI)
![20210604_115058[1].jpg 20210604_115058[1].jpg](https://forum.alfaholicy.org/data/attachments/165/165792-3e3795ec7cd5622bc9fcd60db4cb3b93.jpg?hash=NVYlabFzP7)
![20210617_204349[1].jpg 20210617_204349[1].jpg](https://forum.alfaholicy.org/data/attachments/165/165793-6a80fc6f8d33ad4014d2eaa6bdc79007.jpg?hash=sAyHkR3CYL)