[Brera Spider] AR Spider JTDm 16v 200 KM 2007 r.

Maxilios

Nowy
Auto
Była 156 1.9 140km Sedan, Jest 159 1.9 16v Sedan, Spider 939 2.4
AR Spider JTDm 20v 200 KM 2007 r.

Dzień dobry,

20200719_160233.jpg 20200719_160046.jpg

W końcu po kliku miesiącach czas się przywitać, posiadam Spidera już od Końcówki lutego. Z racji że była trochę... ale jak się później okazało bardzo zapuszczona dopiero teraz wrzucam ten temat, ale o tym zaraz, najpierw coś o specyfikacji i historii auta.

Spider w wersji Exclusive 2.4 JTDM 20v 200km 2007r

Wyposażenie:
-Skórzane fotele,
-Klimatyzacja dwustrefowa,
-Czujniki parkowania tył,
-System wspomagania parkowania,
-Elektryczne siedzenia,
-Podgrzewanie siedzeń,
-Standardowe radio z Blue&Me,
-Elektryczne lusterka,
-Sterowanie z kierownicy,
-tempomat,
-6cio biegowa manualna skrzynia biegów,
-Felgi 18' Opony 235/45

Dodatkowo zmodyfikowano:
-Kierownica wersja TI,
-Lusterka zmienione na fotochromatyczne,
-Pedały i podstopnica aluminiowe,

2020-07-19 22_46_05-Messenger.jpg

Historia:
Autko Swoje pierwsze lata spędziło w Niemczech, gdzie dokładnie to nie wiem ? Ostatnie 5 lat było w posiadaniu LINK CO się przez ten czas działo ?

Prawe drzwi zostały wymienione po wypadku
69708582_648318495656718_8411151913969516544_n.jpg

Zderzak był wymieniany, co do wydechu nie jestem pewien ale z tego jak wygląda końcówka obecnie raczej był, poza tym delikatnie został wgnieciony schowek na koło.
69669278_2477000322587109_3958731323056586752_n.jpg

Dalej już nic się nie działo szczególnego, wymiany typu rozrząd, alternator, koło zamachowe, akumulator, klocki, tarcze, spider zrobił przez 5 lat 30tyskm obecnie ma Ponad 170tys km, ja sam osobiście zrobiłem od Marca lekko ponad tysiąc, tak dopiero od miesiąca jest dane mi się nią w pełni cieszyć :) Auto niestety nie było garażowane, a poprzedni właściciel nie za bardzo dbał o zewnętrzną część auta co doprowadziło do jego "Zapuszczenia"

Autko niestety było kapryśnie od początku. Akurat jeśli chodzi o silnik to go znam i na tyle czułem się pewny, że potrafiłem ocenić jego stan na dobry+, podłoga nie licząc sanek przednich też była ok, jedynym problemem był dach o którym w ogóle nie miałem pojęcia dlatego w tym temacie musiałem zaufać sprzedającemu. Powiedział mi o drobnej usterce przez która dach się zacina ale koniec końców się otwiera. Niestety po dotarciu do Poznania dachu już otworzyć się nie chciał...

Pierwsza fotka z Poznania
2020-07-19 23_04_28-Zdjęcia.jpg

Próba otwarcia dachu zakończona niepowodzeniem
2020-07-19 23_04_53-Zdjęcia.jpg

1. Na domiar złego pękł wąż od wspomagania kierownicy i w trasie okazało się, że silnik nie trzyma temperatury (termostat)
Z dachem udałem się do jedynego warsztatu który ogarnia ten temat w Wielkopolsce i ma do tego specjalistyczną aparaturę czyli Słynni Nagórscy (Wiadomo opinie mają jakie mają, ale akurat z dachem pomogli) Poszła na to niestety nie mała sumka. A co było zrobione ? Można powiedzieć, że remont dachu. Okazało się, że wilgoć dostała się do bagażnika dachu i weszła do komputera.

Lista napraw dachu:
-Czyszczenie instalacji mechanizmu podnoszenia dachu,
-Czyszczenie i naprawa komputera,
-Odgrzybianie bagażnika dachu,
-Uzupełnienie oleju pompy dachu,
-Wymiana mały siłownik dachu x4 (z tym tematem jest ciekawa sprawa, kiedy poznać że są do wymiany ? kiedy dach zaczyna haczyć o roll bary i zrywa te srebrne dekory, ich brak widać na zdjęciu powyżej. A właściciel się zarzekał, ze ten typ tak ma)
-Naprawa potencjometru otwierania klap bagażnika dachu,
Popękane kółka potencjometru
20200504_222453.jpg

2. Jak już zacząłem pisać o osprzęcie silnika to przejdźmy do niego:

Lista napraw silnik/osprzęt:
-Termostat (wymieniłem sam),
-Wąż od wspomagania kierownicy (Nagórscy),
-Alternator,
-sprzęgiełko alternatora,
-Osłona kompresora,
-Pasek klinowy duży,
-Pasek klinowy mały,
(Z alternatorem była niestety bardzo smutna sprawa, wąż od wspomagania który pękł zalał alternator, jak odebrałem auto od Nagórskiego to byłem zdziwiony kiedy powiedział, że alternator działa. Spider padł jakoś po miesiącu, dokładnie 11 Czerwca, a to był dzień przed moją oryginalną datą ślubu która została odwołana przez wirusa. Szczęście w nieszczęściu... akurat tym zajął się już nie aż tak słynny ale znany w Poznaniu Kotowicz. Jako jeden z niewielu potrafi wyjąć alternator bez rozbierania całego przodu)
A tutaj macie lawetę jadącą do Kotowicza, 4 lata same alfy i pierwszy raz laweta.
20200622_075146.jpg

3. Lista napraw Zawieszenia:
-Wahacze dół x2 (jak zawsze od jasio79) (robił Kotowicz)
20200617_183137.jpg DSC00089.jpg

-Łączniki stabilizatora x2 (Kotowicz)
-Regeneracja felg (Nie miały wprawdzie uszkodzeń mechanicznych ale niestety cała ich powierzchnia się utleniała co wyglądało okropnie, piaskowanie + malowanie, dodatkowo nałożyłem ceramikę K2 co troszkę ułatwia ich mycie, poniżej zdjęcia przed i po. Felgi zrobiła mi firma Doktor felga z Puszczykowa pod Poznaniem, polecam bo już nie jedną felgę im powierzyłem)
IMG_20200321_181246.jpg 20200428_181955.jpg

-Ustawienie zbieżności, (Kotowicz, niestety nie udało się idealnie ustawić zbieżności ponieważ trzeba jeszcze wymienić końcówki drążka kierowniczego)
-Czyszczenie i malowanie sanek przednich (Kotowicz, Sanki są dość przegniłe ale jeszcze nie na tyle żeby faktycznie warto było je zdejmować, zostały oszlifowane i pomalowane Hameraidem)
DSC00094.jpg DSC00096.jpg

4. Lista prac związanych z naprawą nadwozia:
-regeneracja lampy przód + napylanie odbłysków,
-naprawa parujących lamp tylnych tzw. odwiert
-Nowe logo AR przód i tył
-Wymiana anteny z nieoryginalnej na oryginalną (na zdjęciu poniżej jest pokazana stara antena, wygląda komicznie :D)
IMG_20200321_181216.jpg

5. Teraz może coś bardziej dla oka ;) Wracając do zapuszczenia, lakier na całym aucie był chropowaty, a na uszczelkach i dachu królował mech, konieczne do malowania były zderzaki, przedni miał pełno odprysków, a tylni po wypadku z przed lat był źle pomalowany, na masce jest też sporo odprysków ale pod okiem lakiernika sam robiłem wyprawki, powiedział, że tej masce jeszcze można dać szanse.

Lista prac Malowanie i Detaling
-Wyprawki w kilku miejscach,
20200410_210558.jpg 20200411_001611.jpg IMG_20200321_181228.jpg20200414_210723.jpg

-Malowanie zderzaka przód i tył,
Coś się posypało w skrypcie i zdjęcia są na samym dole

-Polerowanie całego auta traizakiem (z racji tego że lakier był chropowaty)
-Podstawowy detaling z zewnątrz i wewnątrz (Czyszczenie, polerka, woskowanie, impregnacja skóry itp.)

6. Wymiana Olejów i innych wpadła na marzec,
Konserwacja:
-Płukanie silnika,
-Wymiana olejów i filtrów,
-Wymiana oleju skrzyni biegów,
-Nabicie pustej klimy,

7. Jeszcze z drobiazgów wymieniłem groty od kluczyków bo nie było już na nich tego srebrnego lakieru i dostałem koniczynkę od dziewczyny na urodziny :)
IMG_20200122_213852.jpg

8. Co jeszcze do jest do zrobienia ?
Na ten moment już nie za dużo:
-Górne wahacze,
-końcówki drążka kierowniczego,
-Nawiew od strony pasażera nie chłodzi tylko grzeje kiedy klimatyzacja jest włączona,
-Opony,

Jest jeszcze kilka pierdół typu niedziałająca klamka od podnoszenia fotela, ale nie będę ich wymieniał, jak coś zrobię to dodam w kolejnym poście.

9. Co dalej jakie plany ? Nie za duże, jeździć dbać i kochać. Dla mnie te auto jest na tyle piękne, że nie wymaga żadnych modyfikacji. Jedyna przeróbka o jakiej myślę to nowe głośniki i odtwarzacz ew. wzmacniacz ponieważ te które są w tej chwili są bardzo słabe. Nie jestem pewien dlaczego ? pewnie wszystko po trochu, raz że standardowe radio, dwa to pewnie głośniki już swoje lata mają. Mam 9tkę i w niej pomogła wymiana radia, może tutaj też się na tym zatrzymam? Zobaczymy.

Po mimo tego, że Spider już mnie kosztował dosyć sporo przez te kilka miesięcy to i tak jazda nim bez dachu w słońcu rekompensuje wszystko, za każdym razem jak idę do niego to czuję się jak małe dziecko, które zaraz od mamy ma dostać obiecany zestaw LEGO :D Pojeżdżę nią parę lat, a później zobaczymy. Zawsze chciałem mieć Porsche ;)

Mocno skróciłem tutaj wiele rzeczy bo naprawdę dużo się tego zebrało, ale najistotniejsze są, nie chce tutaj też nie wiadomo jak dużych referatów robić. Przy dwóch autach i jeszcze normalnych sprawach życiowych naprawdę ciężko już to wszystko ogarnąć. wszystko też dokumentuję na papierze także na pewno nic nie zginie.
Na koniec problemy pierwszego świata, którą dzisiaj wybrać? (rodzinka się powiększyła) :D
20200524_154106.jpg

Załączniki

• 20200407_195744.jpg
    20200407_195744.jpg
    96.8 KB · Wyświetleń: 7
  • 20200411_122221.jpg
    20200411_122221.jpg
    130.4 KB · Wyświetleń: 5
  • 20200411_003039.jpg
    20200411_003039.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:
Wreszcie! Czekałem na ten temat*, po wpisach domyślałem się, że jest sporo roboty, ale że aż tyle to się nie spodziewałem, zwłaszcza, że - jak się okazuje - samochód forumowy (choć specjalnie szeroko nie opisywany, więc raczej nie powinno dziwić, że "zapuszczony"). Szacun!

Dobra ta dziewczyna, nie dość, że wszystko znosi to jeszcze uprzyjemni miłym upominkiem ;-)

* W nazwie tematu wkradło się 16v zamiast 20v

Znam to auto, wiedziałem że jest trochę zapuszczone, ale że aż tak to się nie spodziewałem :P
cena była atrakcyjna?

Wow, sporo pracy i pewnie funduszy włożyłeś, fajnie Spidera tej generacji na forum zobaczyć, będę śledził :)

Dobrze słyszeć, że znalazłeś się żeby uratować tą sztukę. Szacun, kupa roboty ale było warto! Efekt piękny, szerokości! :D

W końcu pokazałeś tego rodzyna :)
Mnóstwo pracy włożonej, teraz nie ma opcji - auto musi się odwdzięczyć ;)

Znam to auto, wiedziałem że jest trochę zapuszczone, ale że aż tak to się nie spodziewałem :P
cena była atrakcyjna?

Biorąc pod uwagę to, że byłem pewien że jakieś 5k wydam na start to Cena była dobra na Spidera z działającym dachem :-] niestety dach się okazał zepsuty i po drodze wyszło kilka niespodzianek których nie dało się zweryfikować.

- - - Updated - - -

Wreszcie! Czekałem na ten temat*, po wpisach domyślałem się, że jest sporo roboty, ale że aż tyle to się nie spodziewałem, zwłaszcza, że - jak się okazuje - samochód forumowy (choć specjalnie szeroko nie opisywany, więc raczej nie powinno dziwić, że "zapuszczony"). Szacun!

Dobra ta dziewczyna, nie dość, że wszystko znosi to jeszcze uprzyjemni miłym upominkiem ;-)

* W nazwie tematu wkradło się 16v zamiast 20v

Jak widać, forumowe auto to nie znaczy, że zadbane, wydaje mi się, że poprzedni właściciel zwyczajnie się znudził autem po jakimś czasie i robił tylko tyle ile musiał robić. Moja 9tka też była forumowa i akurat ją uważam za udany zakup :)
Dziewczyna znosi ? no na całe szczęście jeszcze znosi :D

*Pro po tego błędu, to fakt moja wina, robiłem kopiuj wklej z mojego tematu o 9tce i zapomniałem zmienić z 16 na 20... Może admin będzie mógł to zmienić

Dzięki! Może będzie okazja gdzieś się w końcu spotkać :)

- - - Updated - - -

Wow, sporo pracy i pewnie funduszy włożyłeś, fajnie Spidera tej generacji na forum zobaczyć, będę śledził :)

Nooo sporo, na granicy budżetu, jak widać z wszystkimi naprawami się już nie zmieściłem, tym bardziej, że 9tka na boku no i samymi autami człowiek nie żyje :D
Dzięki, o Spidera chyba każdego trzeba dbać bo dużo na tym świecie ich nie ma ;-)
Widzę że też masz pięknego w żółtym kolorze, szkoda tylko, że w Niemczech mieszkasz, może będzie okazja się kiedyś spotkać :)

- - - Updated - - -

Dobrze słyszeć, że znalazłeś się żeby uratować tą sztukę. Szacun, kupa roboty ale było warto! Efekt piękny, szerokości! :D

Dzięki, daję naprawdę wiele radochy :D

- - - Updated - - -

W końcu pokazałeś tego rodzyna :)
Mnóstwo pracy włożonej, teraz nie ma opcji - auto musi się odwdzięczyć ;)

Oj tak, jak poczuje, że jest w dobrych rękach, ma ciepło i sucho w garażu to na pewno zacznie się odwdzięczać bezawaryjnością :)

auto piękne, bez dwóch zdań. Ale Spider w dieslu to jest profanacja...

Będę w Łodzi na sierpniowym zlocie (1 Wojewódzki etc.: https://www.facebook.com/1-%C5%81%C3%B3dzki-Wojew%C3%B3dzki-Zlot-Alfy-Romeo-103337011460546/). Masz, z tego co widzę, 1/3 drogi mniej, więc jakbyś miał czas i ochotę to byłoby miło się spotkać ;-)

Oj niestety w ten czas będę na wakacjach :( Ale w przyszłym roku planuję z dziewczyną w Bieszczady jechać to może będzie okazja się spotkać :)

- - - Updated - - -

auto piękne, bez dwóch zdań. Ale Spider w dieslu to jest profanacja...

Niech nie mówi ten co nie jechał ;) Ta rzędowa 5tka jest tak wyważona, że na postoju słychać tylko jak silnik "cyka" dopóki sam za Kółkiem nie siądziesz to nie jesteś w stanie powiedzieć że to diesel. Układ wydechowy jest też tak wyciszony, że trudno się połapać co tak naprawdę jest pod maską. Co innego jakby tam wsadzili 1.9 wtedy już było by słychać ;)

Oj niestety w ten czas będę na wakacjach :( Ale w przyszłym roku planuję z dziewczyną w Bieszczady jechać to może będzie okazja się spotkać :)

A 15 sierpnia na "Włoskiej Wiośnie" w Jasionce (wjazd bez zapisów, 35 zł chyba płatne na miejscu, jak mnie pamięć nie myli)? ;-)

Niech nie mówi ten co nie jechał ;) Ta rzędowa 5tka jest tak wyważona, że na postoju słychać tylko jak silnik "cyka" dopóki sam za Kółkiem nie siądziesz to nie jesteś w stanie powiedzieć że to diesel. Układ wydechowy jest też tak wyciszony, że trudno się połapać co tak naprawdę jest pod maską. Co innego jakby tam wsadzili 1.9 wtedy już było by słychać ;)

2.4, w porównaniu do 1.9, zwłaszcza na basowym przelocie, brzmi fantastycznie. Jak usłyszałem pierwszy raz, to wtedy zacząłem żałować, że nie kupiłem 2.4.

173400 km

Podsumowujące poprzedni rok muszę powiedzieć że udało mi się nacieszyć spiderem, ale niedosyt jeszcze został bo już nie mogę się doczekać kolejnego sezonu letniego, a teraz do rzeczy, co było robione przez te ostatnie miesiące :)

1. Woltomierz i gniazdo USB (fajna sprawa bo do Brery/Spidera jest praktycznie P&P)
20200806_094507.jpg

2. Lusterka były bardzo zmęczone dlatego zostały wymienione
20200816_164523.jpg 20200816_170157.jpg

3. Radio (na całe szczęście jego wymiana uratowała sytuacje, bo cały czas myślałem również o wymianie głośników, wiadomo cudów nie ma ale jest o niebo lepiej, nic nie trzeszczy i dźwięk jest o wiele cieplejszy)
20201108_160942.jpg

4. Wahacze górne (udało mi się ja samemu wymienić, stan poprzednich był agonalny Spider skrzypiał na każdym wyboju jak jakaś karoca)
20201128_133807.jpg 20201128_135957.jpg

5. Zepsuł się bagażnik tzn. jego elektryczne otwieranie, kable się przetarły (już zauważyłem, że nasi już kiedyś tu byli :D ) w najbliższym czasie jadę do rodzinnego elektryka bo mi z tych lutów to babole wychodzą, a w tym miejscu musi być to zrobione porządnie.
20201128_122605.jpg

6. Niestety Chińskie śmietniki nie dały rady do końca zimowego sezonu i na drodze złapałem laczka, w tym tygodniu jadę wymienić oponki jak tylko zrobi się na plusie i będzie ładna pogoda. Oczywiście po raz 3 stawiam na Dębice PRESTO Nowe, ma dobry stosunek jakości do ceny.
20210117_130510.jpg 20210118_103738.jpg 20210118_103719.jpg

7. Przed ślubem Spider trafił do Detailera:
- Z najważniejszych dla mnie rzeczy, Słupek A został pomalowany lakierem strukturalnym bo folia niestety odklejała się i katalizatory zostały wyczyszczone.
20201115_140547.jpg

- Niestety Detailer utopił swój telefon gdzie zrobił zdjęcia przed i po.... ale na całe szczęście coś mnie tknęło żeby zatrzymać się na stacji benzynowej i pyknąć parę fotek, auto wyglądało jak nowe
20201003_204557.jpg 20201003_204610.jpg 20201003_204635.jpg

8. Na koniec coś dla oka Ślub :-) (niestety z powodu zawieruchy ślubno-weselnej nie udało się zrobić tyle fajnych fotek ile było w planach, a szkoda...)
2021_01_18_17_58_56_W6A2341.jpg_Zdjęcia.jpg 2021_01_18_17_59_27_D3A1392.jpg_Zdjęcia.jpg 2021_01_18_17_59_54_Zdjęcia.jpg

9. Podsumowanie.
Pamiętajcie, że równoległe mam sypiącą się 159 i nie daję rady zrobić wszystkich usterek na czas z powodów finansowych, staram się jakoś koszty ciąć i w miarę możliwości sam niektóre rzeczy robić jak wahacze, ale na całe szczęście już prawie wszystko jest zrobione (o rzeczach których mam świadomość oczywiście). Od listopada alfę jak tylko jest ładna pogoda to przepalam i tak robi jakieś 100km miesięcznie, czeka na cieplejsze dni, może nie w ciepłym ale przynajmniej suchym garażu pod kołderką.
Zatem co zostało?
-Końcówki drążka kierownicy które również sam wymienię,
-Odprysk na szybie przedniej,
-Cały czas jest problem z nawiewie,
-Chrom jest odpryśnięty na jednym wydechu ale szczerze powiedziawszy nie wiem kiedy się za to zabiorę, bo będzie trzeba go zdjąć i dać do galwanizacji.
-Grzanie fotela kierowcy nie działa, ale tego naprawiać nie będę, z racji że przerabiałem ten temat w 159 i nie należy do najprzyjemniejszych i najtańszy, poza tym i tak bym tego podgrzewania nie używał bo po co ono latem ? ;-)
-Pękł mechanizm otwierania fotela kierowcy, z tego co się zorientowałem to trzeba całą kanapę wybebeszyć, nie wiem też czy się podejmę tego zadania bo w 2-osobowym aucie te uchylanie fotela jest praktycznie zbędne.
2021_01_18_18_13_35_Y9A8308.jpg_Zdjęcia.jpg

Ostatnia edycja:
Ładna ta panna młoda po korekcie:)

[MENTION=9755]misiu7911[/MENTION] Trochę ten detaling kosztował, ale naprawdę efekt w dniu odbioru był WOW!
ps. Nadal robisz te wszystkie dodatki ? ;-)

Tak. Mam dostępne wszystko.

174500 km

Jedziemy dalej :-)

1. Wymiana drążków kierowniczych i ich końcówek, osłony były dobre to je zostawiłem (3 wieczory ale udało mi się samemu wymienić, oczywiście auto pojechało na ustawienie zbieżność po tym zabiegu)
Końcówki były strasznie wyjechane, w ogóle nie stawiał oporu

20210408_203058.jpg

2. Naprawa odprysku na szybie, tutaj lekcja na przyszłość, jeśli powstanie jakieś pęknięcie albo odprysk na szybie to trzeba je naprawić jak najszybciej, ponieważ jeśli dostanie się brud do ubytku to nie da się go usunąć później.
I tak na tym przykładzie efekt końcowy naprawy kilku letniego ubytku nie jest jakiś super zadowalający, z odprysku po naprawie wygląda trochę jakby ktoś na smarkał, źle wydane 150zł, no ale ostrzegali mnie że tak może to się skończyć...

20210331_160725.jpg 20210331_175137.jpg

3. Walka z nawiewem ciąg dalszy, chyba znalazłem winowajcę, niestety trudno o zamiennik, prawdopodobnie zawinił silniczek sterowania nawiewem

20210425_133319.jpg

4. Wymiana łączników tył, to już akurat u Kotowicza

20210420_184809.jpg

5. Brakująca podpórka została przykręcona

20210420_184719.jpg

6. Malowanie kapselka

20210129_133758.jpg

7. Eh jeden silny podmuch wiatru popchnął bramę i cyk rysa gotowa, szkoda że nie na drugiej stronie bo by tablica zasłoniła

20210331_191715.jpg

8. Musiałem się oczywiście na własnej skórze przekonać, że nie warto używać plandeki. Kilka dni Spider musiał spędzić w letnim garażu który jest dosyć przewiewny, było -15stopni, plandeka zesztywniała, drobiny piasku dostały się pod nią, trochę wiatru i detailing szlak trafił, poniżej możecie zobaczyć tego efekt. Plandeki Nigdy więcej! Choć rysy wyglądały strasznie ale na całe szczęście były powierzchowne i w ciągu dwóch godzin kolega mi wszystko spolerował i nawoskował.

20210206_133847.jpg 20210510_204718.jpg

9. Chińczyki mnie nigdy nie przestaną zaskakiwać, na playliście zamiast piosenki wyświetlił mi się błąd dachu :D

20210510_093212[1].jpg

10. Bagażnik znowu działa!

20210224_194931[1].jpg

To na razie tyle, Jak jest ładnie jeżdżę Spiderm, jak brzydko to 9tką. Chociaż czasami Spider niestety się zamoczy, przykładem jest wizyta u mechanika, (żona prowadzi)

20210420_191502.jpg

Mam nadzieję, że w następnym poście będę mógł się pochwalić działającym poprawnie nawiewem, chociaż szczerze powiem, że zasadniczo nawiew włączam tylko zimą, bo w lato przy otwartym dachu w ogóle z niego nie korzystam i po co w takim aucie klima ? :D Tak to za dużo nie ma co robić i mam nadzieje, że tak zostanie. zastanawiam się nad konserwacją podwozia, linki hamulcowe pracują nierówno ale Kotowicz powiedział że trzeba by było tarcze wymienić żeby ten problem naprawić, a nie zrobię tego bo tarcze jeszcze na jego oko na 20tys km wystarczą, jeszcze jedna tuleja wahacza tylnego prawego jest wyrobiona, ale żeby to naprawić trzeba zdjąć całe zawieszenie z tyłu także na razie nic z tym nie robię.

Kto powiedział, że Kabriolet nie nadaje się na zimowe wypady ? ;)

20210131_142040.jpg 20210131_142054.jpg 20210131_142016.jpg

Ostatnia edycja:
180000 tys km

Oh tyle emocji, tyle przyjemności. Nie jest w stanie opisać ten kto nie przejechał się Spiderem. Ostatnio wystawiłem go na moment próby, po wkładzie w jego odbudowę około 15 tys zł nie było opcji na żadne kompromisy, faktycznie mnie nie zawiódł, przejazd 3tys km przez tydzień nim było czystą przyjemnością, wspomnienia których już nikt nigdy mnie nie zabierze :-) Trasa Poznań - Kopenhaga, Kopenhaga - Trójmiasto, Trójmiasto - Poznań. Piękny tydzień!
Na zdjęciu Brama do Kopenhagi, wielki most
P7110907.jpg

I tak na szybko z bieżących rzeczy

1. Niesprawny nawiew
Niestety silniczek sterowania kierunkiem nawiewu który był podejrzany o niesprawne działanie nawiewu (ten który znajduje się blisko wentylatora nawiewu od strony pasażera), okazało się, że nie jest winowajcą problemu... Byłem ostatnio u Kotowicza i wskazał mi jako poszlakę "mieszalnik" zimnego i ciepłego powietrza, jego wymiana wiąże się z rozebraniem całego kokpitu, co mnie trochę przeraża, ale na plus mogę powiedzieć że w przeciwieństwie do Brery, czy 159 Nie trzeba ściągać drzwi bo dach można otworzyć ;)

2. Ostatni zrobiłem rewizje schowka dachu, wszystko suchutkie, zbiornik oleju pełen, przy okazji zrobiłem małe odkurzanie, bo zawsze coś z dachu zleci na podłoże
20210606_132254[1].jpg

3. Po naszej wyprawie do Dani, Spider musiał w końcu pokazać swoje foszki :-P Pękły dwie rurki od termostatu, które zostały wymienione na nowe. Na całe szczęście często zaglądam pod maskę i szybko zlokalizowałem usterkę.

4. EGR. Po wciśnięciu mocniej gazu wyskakuje mi błąd EGR, przyszedł czas na zaślepienie i wyprogramowanie.

I to zasadniczo tyle, na koniec zdjęcia z sesji, ten samochód po prostu prowokuje żeby robić mu zdjęcia :-D
20210604_115058[1].jpg 20210617_204349[1].jpg

Tutaj sesja od Siostry, dwie włoskie piękności ;)
P7251533.jpg P7251543.jpg

Ale ekstra wycieczka :D
jak spalanie?

[MENTION=17564]koskar[/MENTION] - przy spokojnej jeździe na autostradzie 120-140km/h, jest w stanie wyciągnąć 900km :-)

Amortyzatory
Powrót