[AR 75]Napinacz paska pompy wspomagania TS

amigas

Nowy
Auto
AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103
TAk jak w temacie. Od jakiegoś czasu owe łożysko już troszkę mi gwiżdże tym samym chciałem je wymienić i tu pytanie (zanim rozbiorę) Da się? Czy muszę całóśc kombinować? (jeżeli tak to skąd?) Jeżeli tak to jakie jest tam łożysko (chwilowo nie mam dostępu do auta) ?

Witaj :)
wg mnie nie ma co kombinować, wymień cały element (oczywiście używany bo nie jest to część odpowiedzialna) jestem przekonany, że element ogólnie jest łatwo dostępny i z pewnością nie bedzie drogi a wymiana jego jest prościutka :lol:
PS. sam mam taki na zdemotownym silniku.
Pzdr.

eh rozebrałem wrzuce jutro wieczorem zdj. Ogólnie całego elementu nigdzie nie ma, jako nowego, oczywiście zamienników niet:/ wygląda to tak , że w środku są 2 łożyska w właściwie wianki z zewnętrzną (ich a wew względem rolki) bieżnią skośną a rolę zew bieżni pełni sama roka, aha oczywiście jest też ona skośna, śą to łożyska kulkowe i zamknięte są z 2 str uszczelniaczami. Sam środek wkładów do wianków nei jest już skośny i jest poprostu walcową odubową do obsady na osi stelaża całego napinacza (jak dorzucę zdj będzie łatwiej połapac sie:)) Z racji, że bieżnie ani zew ani wew nie są zużyte a te pseudołożyska to skf z widocznym numerem polecę w pt do skf (lub nawet jutro ) i zobacze czy dasie toto wymienić. same uszczelniacze też są ok, może jedynie ciutek smaru uciekło a przez to głośniejsza praca? w kaźdym razie po zakręceniu tym napinaczem jest głośno, może to jestcze rolka pompy wody bo pod ni coś oleiście mokro, no ale tu też jest hałas to od razu wyeliminuje:)

jutro zdam raport co z tego wyszło:)

aha a ile cenisz sobie taki napinacz:> jak chcesz może być na priv....

ps silnik m a 118 tys przebiegu....eleement od nowsci niezmieniany (była plomba z farby)

Amortyzatory
Powrót