ar 33 1.4 ie -jaka instalacja gazowa??

• Autor wątku Autor wątku leito1610
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leito1610

Guest
witam mam takie pytanie mam dostep do instalcji gazowej z poloneza na monowtrysku pochodzi ona od auta powypadkowego ,kosztowala 1200 zł ma okolo 3 miesiecy wszystkie papiery itp a cena jest bardzoatrakcyjna mam pytanie czy daloby sie ja podpasowac do ar 33??

leito1610 napisał:
witam mam takie pytanie mam dostep do instalcji gazowej z poloneza na monowtrysku pochodzi ona od auta powypadkowego ,kosztowala 1200 zł ma okolo 3 miesiecy wszystkie papiery itp a cena jest bardzoatrakcyjna mam pytanie czy daloby sie ja podpasowac do ar 33??
Wiesz co generalnie to LPG jest super (oszczednosc kasy) ale po kupnie swojej 33 w gazie oryginalnym(holenderskim) do AR33 1,4 ie myślę ze oszczędność będzie ale jak długo? Moja uciecha z nowego auta skończyła sie w poniedziałek w zeszłym tygodniu(lewa głowica jest uszkodzona) a kupiłem ja w sierpniu. Jak chcesz to odsprzedam CI swoja instalacje 2 generacji ze zbiornikiem 55l i komputerem oraz emulatorem sądy lambda, instalacja jest dobra i wogóle świetnie chodził boxerek na niej, ale ja już gazu nie założę w ALFIE. Może to zbieg okoliczności albo pech ze tak trafiłem, ale remontu silnika w mojej chyba nie zrobię bo zbyt dużo przepłacilem za nią i mimo ze jest mi jej strasznie zal chciałbym ja zrobić ale... Jak chcesz to daj znać. a co do instalacji od poloneza to byś musiał sie spytać tych co gaz zakładają, ale skoro to polonez to do Alfy bym tego nie założył.
Pozdrawiam.

Masz holenderską instalacje Vialle??
Ja miałem Vialle w swojej 33. Instalacja była rewelacyjna. Parownik był ogromny-dwukomorowy, a na wskaźniku od benzyny pokazane było wskazanie gazu :)

Majkel napisał:
Masz holenderską instalacje Vialle??
Ja miałem Vialle w swojej 33. Instalacja była rewelacyjna. Parownik był ogromny-dwukomorowy, a na wskaźniku od benzyny pokazane było wskazanie gazu :)
Tak mam prawdopodobnie taka ale nie moglem odczytać nazwy producenta gdyż tabliczka (naklejka) od LPG na nadwoziu jest mało czytelna. Rzeczywiście stan gazu jest pokazywany w miejsce benzyny. Sterownik mam po stronie pasażera, jak chcesz to wrzucę zdjęcie. Pozdrawiam

Poniżej zamieszczam zdjęcie mojego parownika. Te co u nas montują to w porównaniu do tego, strasznie małe.

To jest bardzo dobra instalacja. Jednak, bardzo ciężko jest znaleźć zakład ktory to wyreguluje. Nie mają końcówek, programów i wiedzy. Pozostają serwisy Vialle ktorych jest pare sztuk w Polsce.
Można też zmienić elektrykę na polską, wtedy nie ma problemów tez(koszt ok. 350zl)

moze dlatego te nowe male maja problemy ze stabilnoscia temperatury.a moze wydajnosc ogrzewania w nowych autach jest duzo wieksza niz w starych.jak myslicie

Majkel, Instalacja ta działa dobrze ale ja już z niej nie będę korzystać bo silnik mam lekko uszkodzony (zawór popychacz na lewej głowicy) a regulacji jeszcze nie robiłem. Wydaje mi sie ze jest tez oszczędna przy stonowanym stylu jazdy spaliła mi około 8,5l gazu.

Moja na mieście paliła 11 litrów gazu, gdzie według instrukcji benzyny spala 10.
Alfa Romeo 33 1.7

Wracając do tematu to instalacja z monowtrysku pasować do 33 raczej nie, ponieważ Alfa ma wtrysk wielopunktowy. Dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie instalacji kolegi luciano.

instalacja z polda sama w sobie mechanicznie jak najbardziej.Bedziesz musiał dokupić mixer i zmodernizować elektronike(jezeli jest mozliwe dokupic sam emulator a jeśli nie to nowa centralka)Zeby to przerobić na alfę bedziesz musiał wydac jakies 200-300zł w przypadku kiedy bedzie trzeba zmieniać elektronike (za 250 zł mozesz kupić juz bardzo dobra elektronike).Jezeli wystarczy dozucic emulator mysle ze zmiescisz się w 150zł.No a jezeli chcesz oszczedzać to dało by się to załatwić taniej oczywiście rezygnując z jakości wymienionych podzespołów.

Majkel napisał:
Moja na mieście paliła 11 litrów gazu, gdzie według instrukcji benzyny spala 10.
Alfa Romeo 33 1.7

Wracając do tematu to instalacja z monowtrysku pasować do 33 raczej nie, ponieważ Alfa ma wtrysk wielopunktowy. Dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie instalacji kolegi luciano.
Wiecie czemu nie? Jak znajdę fundusze na nowa 33 być może 1,7 to będę miał problem co z ta zrobić? Tylko jak napisales do silników 1,5 1,7 8V 1,7 16V sie nie nadaje bo są na wielopunktowym wtrysku paliwa, ale w takim silniku jak moja to bez problemów.

1.4 też jest na wielopunkcie.Dlatego jest ci potrzebny emulator na cztery wtryskiwacze a w poldku jest jeden tylko.

W 1,4 ie zależności gdzie komputer jest umieszczony (nie tylko to może decydować) to albo ma wielopunktowy, lub tak jak moja ma pod zbiornikiem od płynu chodzącego i jest na systemie Magneti Marelli czyli jednopunktowy wtrysk paliwa.

też mam kompa IAW i mam wielopunkt ze zintegrowanym aparatem.W latach 91-92 były montowane aparaty zapłonowo-wtryskowe i też był to wielopunkt.

Amortyzatory
Powrót