[159] AR 159 SW 1,9 JTDm by P@bLO

P@bLO

Użytkownik
Auto
Fiat Coupe 20VT + Superb III L&K DSG 4x4
Czas się pochwalić..
Ale zacznę od początku..
Jestem posiadaczem Fiata Coupe 20V Turbo (zółtek opisany tu:http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Coupe/44916 http://www.forum.fiatcoupe.pl/viewtopic.php?t=14501&postdays=0&postorder=asc&start=0) Do tej pory jeździłem nim cały rok, ale pod koniec sezonu padła decyzja o dieslu jako dupowóz. Miała to być Alfa Romeo 156 Sportwagon, koniecznie poliftowa i jak najmłodsza, koniecznie skóra i koniecznie inny kolor niż majtkowy niebieski, zielony i srebrny :lol:
I zaczęły się schody bo wybredny byłem i to ta mi nie pasowała bo to, ta bo tamto i tak wybierałem i wybrać nie mogłem. Aż w końcu podczas x-setnej sesji poszukiwań przed portalami aukcyjnymi itp. omyłkowo kliknąłem w menu 159 i ku mojemu zdziwieniu ceny 156 z końcówki produkcji są zbliżone do 159 ;hmm
No i się zaczęło.. kalkulacje, szukania, dzwonienia, kolejne odrzucania. Tydzień przeglądania otomoto i allegro po kilka razy dziennie, telefony do sprzedawców wymarzonych egzemplarzy i teksty "już dawno sprzedane" (to po jaką cholerę ogłoszenie dalej wisi), "no ma pęknięty zderzak", "ma kilka wgnieceń", "ma przetarty bok", "na dachu ślady po gradobiciu" (to po kiego grzyba w ogłoszeniu "stan idealny"). Aż się trafiła 1,9 JTDm 8v 120KM Titanium Grey (miała być 16v i 150KM ale wszystkiego mieć nie można i ma to być dupowóz więc jak najbardziej ekonomiczny, a do wyhasania się jak dzik po lesie będzie Żółtek) skór szukałem bananowych (tłumaczyć dlaczego chyba nie muszę - zboczenie związane z FC :lol: :lol: ), ale trafiły się ładne czerwone i zdradziłem żółtość ;noo . Szybkie ustalenie przez telefon przyjazdu na oględziny i zaklepanie auta. Dupy w Mazdę i w drogę (08.09.2012r.) - ~400km w jedną stronę.. na miejscu okazało się, że auto takie jak chciałem, silnik i turbinka nie puszcza żadnego dymka, rurka ładna stalowa bez żadnych osadów poza rdzawym paskiem od wydychanej wody z tłumika, wszystkie dziurki na podłużnicach symetryczne, oryginalne spoiwa, oryginalne śruby nietknięte kluczami, wnętrze zabrudzone, ale skórki bez nadmiernych wygnieceń czy jakichkolwiek przetarć, tempomat, alu 17" ale na zimówkach, radio z navi Pioneer itp. .
Alfa przywieziona z Niemiec (a dokładniej zarejestrowana w Niemczech na Holenderskie przedstawicielstwo firmy Hewlett-Packard). Przebieg tylko 109tys km . Jedynym mankamentem była pęknięta szyba przednia, ale na szczęście nie powypadkowo lecz uderzenie kamieniem, a sprzedawca celowo nie wymieniał, żeby była jasność co i jak. Auto zaliczkowane i sprzedawca zabrał się za cła, przeglądy, tłumaczenia - wszystkie formalności i oczywiście wymianę szyby na własny koszt. Auto do odbioru było 5 dni później (13.09.2012r.) czyli czwartek, a w piątek w nocy stała już pod domem.

Teraz została jazda i cieszenie się ślicznotką.

Zanabyte części:
-Paski rozrząd + wieloklin. GATES
-Rolki rozrządu SKF
-Rolki paska wieloklinowego RUVILLE
-Pompa wody VALEO
-Filtry oleju i paliwa MANN Hummel
-Filtr kabinowy VALEO
-Filtr powietrza FILTRON
-Olej SELENIA WR 5W40 (oryginał z ASO)
scaled.php
scaled.php

Dodatkowo dzisiaj doszły:
-Opony Pirelli CINTURATO P7 RFT 225/50R17 (podobno warte swojej ceny - zobaczymy)
-Felgi MOMO REVANGE Matt Anthracite 8x17" + śruby + pierścienie centrujące.

scaled.php
scaled.php

Poniżej fotki Alfy :) :

Setup zimowy czyli taka jaką kupiłem:
scaled.php

W trakcie zmian:
scaled.php

A tak wygląda czysta V))
scaled.php

scaled.php

scaled.php

Po kilku dniach zająłem się czyszczeniem skórek i z pomocą przyszło mi Gliptone GT i z wprawą po żółtych skórach w Coupecie zacząłem walkę:

boczek w trakcie
231.jpg

boczek po
232.jpg

podłokietnik przed
http://www.forum.fiatcoupe.pl/files/podokietnik_przed_136.jpg

podłokietnik w trakcie
233.jpg

podłokietnik po
234.jpg

fotel przed
235.jpg

fotel w trakcie
236.jpg

fotel po
237.jpg

Także stary odbarwiony motylek z maski doczekał się wymiany na nowy Ricambi
stary motylek
238.jpg

nowy motylek
239.jpg

Ostatnia edycja:
Pogratulować zakupu - jednak mimo, że dupowóz to i tak włoska motoryzacja.

Patrząc na Twojego FC można wierzyć, że trafiła w dobre ręce i źle jej nie będzie :).

Podaj nazwe tych srodkow do skor:)gratulacje:)

Podaj nazwe tych srodkow do skor:)
Gliptone Cleaner GT12 i Conditoner GT13

Co do auta to nigdy nie będzie całkiem dupowóz, bo to zawsze jest Alfa :)

A pod domem mam jeszcze Nową Deltę i 156 sedan więc włoska motoryzacja wszechobecna :)

Piekna alfa bo inna byc nie moze ale te felgi momo wedlug mnie nie pasuja.W porownaniu z ta oryginalna szprycha leza i kwicza.Widac ze dbasz o auto i zle jej u Ciebie nie bedzie.Pozdrawiam

Felgi są genialne, myślałem że Momo nie robi fajnych felg, bo te które widziałem wcześniej nie były zbyt ciekawe... Ale o cal za małe ;)

Ale o cal za małe
;)
Na początku miało być 19", felgi grafitowe z TI mi się strasznie widziały, ale rozsądek wziął górę, bo jedno auto na naleśniku już mam, a alfa ma być komfortowa i wygodna.. plomby będę dalej obruszał w Coupecie :D

A co do włoskiej motoryzacji to ja w koło rozsiewam tą zarazę.. Siostra miała kupić Lancera.. kupiła Delte, Szwagier sprzedał hondę, kupił 156-kę a chciał Carismę. :D
240.jpg

241.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót