• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Antena w tylnej szybie.

Siekier

Nowy
Auto
AR 156 1,8TS
Mam pytanko do was odnosnie instalacji antenowej w Ar156.
Wiem ze standardowo wzmacniacz jst umieszczony gdzies z tylu nad blotnikiem i jest wyposazeniem standardowym.
Problem jest taki ze radio kiepsko odbiera. W miescie jest wszystko w miare OK, ale poza miastem zaczynaja sie problemy. Najdziwniejsze jest to ze radyio lapie wszystkie stacje na najwiekszych zadupiach tyle ze na kazdym kanale "warczy" w tle.
Dodam ze w poprzednim aucie wszystko gralo super i tak jak mowie w miescie rowniez gra ok - tak wiec wina na pewno gdzies w sygnale z anteny. Radio Blaupunkt Barcelona.
Czy istnieje mozliwosc ze wzmacniacz jest uszkodzony stad jego gorsza zdolnosc do wzmacniania sygnalu? Czy tez gdyby byl uszkodzony to by nie gralo wogole? A moze cos z ta antena?
dzieki za pomoc!

Ja też mam radio blaupunkt (seryjne) i antenę w tylnej szybie no i podobnie jak Ty nie jestem zadowolony z odbioru, bo radio gubi sygnał. Z tego co się orientowałem dołożenie bądź wymiana wzmacniacza niewiele pomoże, gdyż wina leży w antenie. Tak więc najlepszym sposobem jest montaż zewnętrznej anteny, tylko, że mnie nie bardzo chce się dziurawić karoserię...

Też to miałem w mojej Belli.Myślałem,że wzmacniacz padł,a on poprostu nie był podłączony do prądu.Sprawdźcie połączenia na kablach z tyłu radia.

grzelutek napisał:
Też to miałem w mojej Belli.Myślałem,że wzmacniacz padł,a on poprostu nie był podłączony do prądu.Sprawdźcie połączenia na kablach z tyłu radia.
A gdzie w 155 jest umieszczona antena?

adasco napisał:
kurcze, a u mnie odbiera bardzo dobrze....

No i masz ci los! A juz miaoem nadzieje ze "tak ma byc".
Jak pomysle ze znowu mam radio wyciagac to az mnie trzesie. W sumie prosciej jest sie dostac do wzmacniacza - moze tam zdiagnozowac czy jest zasilka czy nie...?

Jak masz łatwiej do wzmacniacza to tam sprawdź,czy jest zasilanie.

A moze cos z radiem nie tak?? :|?: Tez mam w tylnej szybie antenę , a radio fabryczne,ale robione przez Clariona i gra wszystko super w miescie i poza miastem bez przebic i szumów. Z wyszukiwaniem stacji raczej tez nie ma problema . Moze to cos z Blaupunktami nie tak. Moze warto dla sprawdzenia inne radio podłączyć.

Slawko_Wroc napisał:
A moze cos z radiem nie tak?? :|?: Tez mam w tylnej szybie antenę , a radio fabryczne,ale robione przez Clariona i gra wszystko super w miescie i poza miastem bez przebic i szumów. Z wyszukiwaniem stacji raczej tez nie ma problema . Moze to cos z Blaupunktami nie tak. Moze warto dla sprawdzenia inne radio podłączyć.
To nie jest zła myśl! Tyle tylko, że ja głównie po górach i dolinach jeżdżę, więc zaniki sygnału wynikają z ukształtowania terenu, dlatego stawiam na kiepską antenę. Ale jak znajdę troszkę czasu (w okolicach świąt), to posprawdzam wszystko.

Radio jest okey - bo w poprzednim samochodzie (opel corsa) gralo super.
Co wiecej - inne radio (inny blaupunkt) w Belli tez gralo do dupy. Wiec na 100% cos z antena.
Inna sprawa ze Blaupunkty maja slabe tunery i byc moze Pionner by radzil sobie lepiej - niemniej radio w innym asmochodzie nie mialo takich problemow.

No Grzelutek - to juz jakis trop! :)
Sprobuje sie dogrzebac do wzmacniacza jak sie nieco ociepli.

Nie kazde radio ma zasilanie wzmacniacza wyprowadzone w kostce ISO(ta od zasilania)
zasilanie
1. tel.mute
2. pilot (masa)
3. pilot
4. podtrzymanie
5. sterowanie antena automatyczna
6. podswietlenie ( +12V)
7. zasilanie ( +12V )
8. masa (-)
Wzmacniacz podlaczony jest zazwyczaj pod sterowanie antena...
Zanim zaczniesz dobierac sie do wzmacniacza zobacz kostke przy radiu!
Kamil

mam podobny problem z odbiorem a wlasciwie z jego brakiem. Dostalem sie do wzmacniacza a tu jeden kabelek sobie dynda i nie ma go do czego podłączyc.... jakies sugestie albo "tak ma byc"

ja mam pioonera starego bo starego ale chodzi jak w zegarku...chcialam sie dostac do wzmacniacza o tak pieknej nazwie procesor dzwieku,ale po zobaczeniu kilometrow kabli dalam sobie spokoj...antenka dziala ok,tylko musze poprowadzic jeszcze kable do glosnikow na tylnej polce...i bedzie gralo...narazie nie narzekam na szumy...pozdrawiam :mrgreen:

dostalem sie ponownie do wzmacniacza antenowego i pytanko jak to podłczyc ??

strus napisał:
mam podobny problem z odbiorem a wlasciwie z jego brakiem. Dostalem sie do wzmacniacza a tu jeden kabelek sobie dynda i nie ma go do czego podłączyc.... jakies sugestie albo "tak ma byc"
ten dyndający kabelek to zasilanie a w radiu powinien byc podłączony do wyjścia oznaczonego jako "automatyczne wysuwanie anteny"

Tak tylko informacyjnie- znawcy car audio twierdzą, że Blaupunkt ma najlepsze tunery- tak więc jeśli chcesz słuchać radia, to nie szukaj innej marki, bo na pewno nie będzie lepsze.

en dyndający kabelek to zasilanie a w radiu powinien byc podłączony do wyjścia oznaczonego jako "automatyczne wysuwanie anteny"
do zasilania mam podłączony inny kabelek (sprawdzalem woltomierzem i jest tam prad). Ten latajacy kabelek ma nadrukowana literke "B"

Amortyzatory
Powrót