• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

allah 164 3.0 v6 12v

• Autor wątku Autor wątku allah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allah

Guest
Witam ! Chciałbym wam przedstawić moje świeżo zakupione autko !:) Stan licznika 390 tys, zdjęcia na razie tylko poglądowe, więcej dorzucę wam jak umyję autko ! Zamierzam doprowadzić ją do stanu najbliższego oryginalnemu, niskimi kosztami bo jestem licealistą ( ta, niskimi kosztami a silnik 3.0 ). Silnik jest z podtlenkiem LPG. Z autem wiążę przynajmniej najbliższą przyszłość - w wakacje planuje zrobić nim trasę po Europie około 5 tys km. Z tym zwracam się do was - co zrobić i jak upewnić się by tą trasę Alfica wzięła bezproblemowo ? Co ze sobą zabrać, na jakie drobne naprawy się przygotować?
Dzięki i pozdrawiam !: )

Super auto, konkretny silnik i zajeb... przebieg :)

Na boga, pomyliłem się, przebieg nie całe 300 tysięcy, chciałem napisać 290, przepraszam bardzo. Spotkałem się z opiniami typu "Nie wiem czy wiesz, ale Alfa 164 przez wiele lat przodowała w rankingach najbardziej awaryjnych aut, a myślę że w tym wypadku to nie jest jak z winem..."
Jesteście w stanie mi powiedzieć, jak to z tym wygląda? Za pół roku piszę maturę, nie mam grubego portfela...

jeden z najlepszych dopracowanych modeli to alfa romeo 164 jesli kupiles zadbana to musi jezdzic i nie bedzie problemow ,najpierw zacznij od silnika paski oleje swiece pozniej uklad chlodzenia przegladnij, pompa wody termostat o zawieszeniu nie pisze bo jest bardzo trwale

Ale to poprzedni właściciel jeszcze nie zdjął ogłoszenia, czy to Twoje ogłoszenie?

Nie, to poprzedni właściciel miga się od płacenia prowizji.
Odczuwam tak zwany "Syndrom odstawienia", po jeździe tą Alfą nie da się chodzić powoli...

Z tym zwracam się do was - co zrobić i jak upewnić się by tą trasę Alfica wzięła bezproblemowo ?

12 zaworówka- regulacja luzów zaworowych na zworach dolotowych i wydechowych. Filtry, oleje, pasek rozrzadu z napinaczem jak widzę po silniku - mechanicznym.

Stan licznika 390 tys,

Czy 390 czy 290 to nie jest dużo jak na 12 zaworówkę tak naprawdę. O ile poprzedni właściciele dbali i robili co należy.

"Nie wiem czy wiesz, ale Alfa 164 przez wiele lat przodowała w rankingach najbardziej awaryjnych aut, a myślę że w tym wypadku to nie jest jak z winem..."

Ten ktoś prawdopodobnie nie wie co mówi. Niech lepiej wsiada do swojego auta, a mędrkowanie zostawi tym którzy się znają.
Jesteście w stanie mi powiedzieć, jak to z tym wygląda?

Elektronika- przekaźniki najczęściej się rozłączają przez pękanie lutów. W każdym pozostałym przypadku winne zazwyczaj są same przełączniki- trzeba umyc porządnie w ekstrakcyjnej lub salicylowym i będą działac.

Wrażliwy jest mechanizm różnicowy na ostre traktowanie. Zawieszenie silnika też radzę sprawdzic, zwłaszcza górną łapę bo przez jej defekt już kilka mechanizmów poleciało, nawet na tym forum.

Ogólnie awarie wynikają w tych autach z zaniedbań, a nie dlatego, że fabryka coś źle zrobiła. Na swoim blogu pisałem dużo o Alfach 164.

Widzie fiergloo jesteś Wrocławiakiem - sklep na Lwowskiej już polecałeś, co jeszcze jeśli chodzi o Alfę? Jakiś porządny mechanik/elektryk/elektronik ?

Jakiś porządny mechanik/elektryk/elektronik ?

Co do mechaników we Wrocławiu będzie ciężko :P A elektrykę to sam robię jak coś wyjdzie. Na szczęście w egzemplarzu który posiadam elektronika nie nastręcza problemów.

Zatem gdzie leczysz swoje cudo?!

Mam mały problem - otóż dzisiaj rozładował mi sie akumulator, a nie za bardzo znam powód, wydaje mi się że miałem wszystko powyłączany, mimo to rozrusznik nie kręci i jest to na bank wina akumulatora...

Ostatnia edycja:
Zatem gdzie leczysz swoje cudo?!

Sam robię. Czteropak na "dzierżawę" kanału jak coś muszę zrobic w podwoziu, reszta na rampie. :P Warsztatów unikam już jeden mnie auta pozbawił, aha i do dziś czekam na telefon kiedy ta poduszka przyjedzie pod silnik.

Mam mały problem - otóż dzisiaj rozładował mi sie akumulator, a nie za bardzo znam powód, wydaje mi się że miałem wszystko powyłączany, mimo to rozrusznik nie kręci i jest to na bank wina akumulatora...

Widocznie słaby był już. Ewentualnie alternator nie ładował- ale masz voltomierz, jeśli pokazywał poprawne ładowanie(13-14v) tzn że była zwara w akumulatorze, albo długo auta nie odpalałeś.

Można u Ciebie auto robić? Umówić się na wspólny przegląd i ogólnie pomoc na nowej, alfowej ścieżce w moim życiu? ;> Chodzę jeszcze do liceum więc na warsztat mnie nie stać...

Panowie, to nie dział 'pogaduchy na tematy przeróżne, m. in. serwisowania'. :P Takie sprawy możecie sobie na pw załatwiać równie dobrze.

Teraz juz wiem kto mnie wyprzedzil w zakupie tej alfy:D Sprzedalem swoja 166 i mialem ja kupic,ale bylem za wolny:D

allah, bardzo ladna 164 i ze swietnym serduchem! na fotach w ogole nie widac po niej takiego przebiegu.

a z ciekawosci, skad u licealisty zainteresowanie takim klasycznym limo?

Amortyzatory
Powrót