• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Alfina

Maydrax

Nowy
Auto
AR 147 1.9 JTD 04r
Hej ! :)
Wstawię tutaj swoją z racji uporządkowania wszystkich zmian, wymian itp. rzeczy, które napotykają moją Alfinę.
Od początku; AR 147, 2004r , przedlift, JTD 115KM z przebiegiem 209 tyś km. Kolor blueina 743 met (z tego co pamiętam).
Kupiłem czyściocha jeśli chodzi o wyposażenie, jasny welur w środku, który bardzo mi odpowiadał, stała na 15' alu, zwykłe nagłośnienie.
Po zakupie standardowo zmiana rozrządu, filtrów, wszystkich płynów i oleju, diagnostyka żeby sprawdzić co i jak.
Od tego czasu:
2 górne wahacze oraz 1 dolny - lemforder
Gumy, tuleje, sworznie i drążki kierownicze
Linki ham. ręcznego
Kompletne sprzęgło z Valeo - nie było takie złe ale w planach był chip więc stwierdziłem, że lepiej wcześniej niż później
Tripod z przegubu wewnętrznego
Poduszki silnika
Z technicznych spraw to chyba wszystko.
Poza jedną i jak do tej pory jedyną usterką, która mnie przyblokowała i można powiedzieć "zawiodła" w pewien piękny upalny dzień opadły mi obie szyby z przodu.
Padł moduł sterujący. Mój mechanik jakoś go ogarnął i jak na razie śmiga.
Aktualnie 242 tyś przebiegu olej wymieniany co 10 tyś.
Z rzeczy wizualnych;
Zmieniłem pełne nagłośnienie; głośniki z przodu system z MAC Audio, radio z kenwood'a, wzmacniacz + tuba, okablowanie miedziane, ramka.
Całość wyszła bardzo zadowalająco. Dźwięk przestrzenny, czyściutki, bass podniesiony. Kosz 1000 zł.
Nowe dywaniki - te akurat dostałem od mojej kobiety :) !!
3 miesiące temu wrzuciłem skórę bananową, przód grzany w b.dobrym stanie oraz felgi 17' tristar'y.
Nakładka na tłumik, nowe znaczki, włoskie flagi pod rejestracją.
No i w między czasie wszedł chip u Mirka z Krk. Teraz jest już miło i przyjemnie :)
Plany na nią są jeszcze troszkę wymagające wkładu ale..
Dzisiaj przyszły mi boczki czarne, poliftowe, wcześniej udało mi się kupić tylko przód od przedlifta czarny. Także pozostaje mi tylko montaż.
Piaskowanie, malowanie felg na jasny chrom. W sumie to nie wiem jaki inny kolor mógłby do niej spasować. Czarny myślę, że trochę by się zgubił. Jak macie jakieś pomysły to chętnie posłucham.
Małe emblematy włoskiej flagi na nakładki lusterek raczej z hydrografiki.
Podłączenie tempomatu, leży już kupiony ale jakoś tak nie było okazji.
Obszycie kierownicy, gałki i mieszka od ręcznego.
Z tym wszystkim myślę, że w najbliższych miesiącach się wyrobię.
Pozostanie mi tylko renowacja lakieru, zmiana świateł na xenony bo te mi lekko parują, zresztą wizualnie będzie dużo lepiej.
Może skuszę się na tłumik, się zobaczy.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie niesamowicie korci ale i odstrasza. Chciałem posłać ją -30 w dół.
Chyba zrezygnuję z tego całkowicie bo szkoda mi zawieszenia, osłony itp rzeczy. Jak dla mnie będzie chyba trochę za twardo.
A na koniec parę zdjęć z początku i końca
alfa1.jpgalfa2.jpg
a6.jpgalfeczka.jpg
alfa3.jpg
alfa4.jpg

Ostatnia edycja:
Dla mnie sprężyny w 147 to podstawa, ten samochód wygląda jak terenówka. :D co do komfortu- nie jest tak, zresztą poczytaj w dziale tuning. W skrócie dobra sprężyna sprawia że samochód lepiej wybiera dziury i mimo że może być ciut twardziej to komfort jazdy mimo wszystko się podnosi.
A kiery nie obszywaj tylko kup multifunkcyjną- można dorwać za bardzo rozsądne pieniądze.

Co do kierownicy to właśnie mam mieszane uczucia. Chciałem multi ale po zmianie radia na nieori musiałbym dokupić ten cały moduł.
A właśnie kierownice i mieszki mam zamiar obszyć bananową skórą taką jak fotele.
Z tym obniżeniem to nie wiem. Często jestem zmuszony parkować lekko na krawężniku. Jeśli nie stwarzałoby to problemu, myślę, że bym się skusił.

Jasna kiera będzie się strasznie brudzić od lekko spoconych rąk nawet.

EGR zaślepiony jeszcze przed chip'em również u Mirka.
No i zapomniałem o nowym termostacie z BEHR'a.
No z tą lotką to się tak nie spieszy :)

2004 rok, 1.9 jtd 115, bananowe skóry, kolor 743 Blu Inca ........ chyba siostra bliźniaczka mojej ;)
W mojej zawieszenie -30 mm jest dosyć twarde, ale auto super trzyma się drogi, o podjeździe pod krawężnik nie ma mowy (nawet na parkingu zderzak nie mieści się z krawężnikami) ale to tylko drobne wady ;)

Ile kucyków wyszło po chipie?

IMG_20161201_131531.jpg
IMG_20161018_162119.jpg

Ostatnia edycja:
2004 rok, 1.9 jtd 115, bananowe skóry, kolor 743 Blu Inca ........ chyba siostra bliźniaczka mojej ;)
W mojej zawieszenie -30 mm jest dosyć twarde, ale auto super trzyma się drogi, o podjeździe pod krawężnik nie ma mowy (nawet na parkingu zderzak nie mieści się z krawężnikami) ale to tylko drobne wady ;)

Ile kucyków wyszło po chipie?

Pokaż załącznik 219865
Pokaż załącznik 219866
Bliźniaczki. :D
No właśnie i o to się boję. Chociaż z drugiej strony tłumaczę to tak, że można trochę bardziej uważać :)
Masz jakieś 17 na lato ? :) W szczególności chodzi mi o ich kolor.
Ok. 140km/320nm. Jeszcze jest zapas ale wolałem na spokojnie. Żadnych problemów po chip'ie nie mam. Wszystko gra i buczy.
Obniżałeś się na samych sprężynach czy amortyzatory też zmieniłeś ?

20161018_154828.jpg
Takie 17 na lato ;)

Alfę obniżal poprzedni właściciel, założone są sprężyny Vogtland -30, ale amorki tez były chyba zmieniane :)

U mnie po chipie 155/336 :D
Co do krawężników na parkingu to staje tylem i nie ma problemu ;)

Po skórze przyszedł czas na boczki, w końcu bo już nie mogłem patrzeć na te jasne.. :)
W środku pozostaje mi do zmiany podsufitka na czarna, ale nie wiem ile jest z tym roboty, no i te słupki plastikowe.
Teraz korekta lakieru + zabezpieczenie, albo przyciemnienie tyłu. Nad tym drugim w ogóle się zastanawiam czy jest sens żeby nie przegiąć pałki
A tak to wszystko wygląda;
bok1.jpgbok2.jpgbok3.jpg

Materiałowe, nie było nigdzie skórzanych z tyłem na korbke, same elektryki.
Ale, nie ma źle. Wygląda ok, nie żałuję.

3.03.2017 - łączniki przód
Nagrzaliśmy osłone, wygięliśmy ją do góry w taki sposób aby nie opadała.
Przy okazji sprawdzili mi hamulce. Tarcze, klocki tył, klocki przód domagają się wymiany.
Dzisiaj już na nowych Dunlopach i letnich 17'.
17105545_1259014804190449_268472490_n.jpg17125226_1259032657521997_855437304_n.jpg

Minęło trochę czasu..
Standardowe wymiany oleju, przedmuchiwało mi uszczelkę kolektora wydechowego; oddany do planowania.
Wymiana dwóch tylnich wahaczy poprzecznych oraz dwóch przednich dolnych, nowe przewody elastyczne z przodu, wymiana rury która leci do IC (sparciała), nowa pompka od spryskiwaczy, osłona przegubu prawy przód, tarcze klocki tył, klocki przód, koło pasowe.
Najlepszą historie miałem parę dni temu w momencie gdy z nawiewów leciało tylko gorące powietrze bez względu na to czy puszczę klime i jak ustawie nawiew.
Przyczyną okazała się spalona żarówka od podświetlenia pokrętła sterowania kierunkiem nawiewu. Zrzuciłem radio, szufladki (przy okazji rozwiązał się problem jednej z nich - wyleciał jakiś plastik i chodzi już normalnie) aż do panelu. Żarówka 1 zł i po problemie :)
Chyba w końcu przyszedł czas na zmianę lamp, zobaczymy jak z kasą; czarny środek, soczewki na h7 i mega poważnie zastanawiam się nad wrzuceniem ringów. Mimo zdania, że te pasują tylko do BMW chyba wezmę.
Z rzeczy wizualnych; odnowiłem sobie w tristary, dokupiłem nowe dekielki, naklejki na lusterka, nowe opony letnie 205/50/17.
29063700_1620883464670246_8074110003297910784_n.jpg
29136806_1620882154670377_5979263868159918080_n.jpg
29025422_1620883594670233_5207158306027601920_n.jpg

Ostatnia edycja:
Kolejna partia zmian i napraw.
Poza standardowymi wymianami oleju i filtrów;
Naprawione podświetlenie zapalniczki, wymieniony rozrząd (niestety podwójnie).
Kupiłem ori, walnięta była pompa wody, Alfa się przegrzewała, pociągnęło za sobą termostat.
Także w ciągu miesiąca podwójna wymiana rozrządu, termostat i czujnik położenia wału.
17.11 nowy akumulator Magic Tab 75 AH, 720A.
Dodatkowo wrzucone lampy od Proxima, Ringi, soczewka z hidami + czarne środki.
Efekt mega zadowalający i była to chyba najlepsza inwestycja w Alfine do tej pory.
Zobaczymy jak z trwałością. Trochę pojeździliśmy na dwa auta żeby sprawdzić czy żarówki nie rażą. Wszystko git, świeci konkretnie.
IMG_20181110_153033.jpgIMG_20181110_155210.jpgIMG_20181110_161459.jpgIMG_20181112_144232.jpgIMG_20181112_145614.jpg

Amortyzatory
Powrót