• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfasud Sprint 1.5 QV boxer

• Autor wątku Autor wątku RAF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RAF

Guest
Witam jeszcze raz Szanowne grono.
Przedstawiałem się już w innym dziale więc tu chciałem Wam jedynie skrobnąć trzy zdania o mojej Alfie.
Jest to Alfa coraz rzadziej spotykana z grupy OPA :-) . Silnik 1.5 QV jest idealną jednostką mając na uwadze stosunek mocy do wagi. Oczywiście jest to jednostka benzynowa wspomagana dwiema parami podwójnych gaźników Dellorto. Jak każdy boxer silnik idealnie umieszczony wzgl srodka ciężkości auta ..co sumując daje niesamowite możliwości trakcji i dynamiki jazdy......pod warunkiem że wszysko jest idealnie zestrojone :-)). Właśnie nad tym zestrojeniem obecnie pracuje i mam nadzieję że na wiosnę będzie już wszystko gotowe. A nie jest to łatwe ze wzgl. na coraz mniejszą dostepność części i odpowiednią wiedzę mechaników. Ale jestem dobrej myśli.
Poniżej link do oglądnięcia fotek.
Miłego przeglądania i pięknych snów o legendarnych Alfach w których nie było kilkustrefowych klimatyzacji, różnokolorowych podświetleń ..i uchwytów na napoje, ale ich dźwięk zostawał długo w uszach... :-) Posiadacza boxera poznaje się po tym że w tunelach i pod wiaduktami otwiera okno :-)))
POzdrawiam
rafał

Rocznik 1988. Naturalnie jeżdzę Alfą na codzień :-) i na Tor równiez i inne pojeżdzawki ;-) Najwiekszą frajdę ma córeczka jak ją odwożę do przedszkola ... dzieciarnia podbiega do okien bo już słychać nas z daleka. Obecnie stoi w warsztacie i przygotowuje sie do sezonu.

RAF napisał:
Rocznik 1988. Naturalnie jeżdzę Alfą na codzień :-) i na Tor równiez i inne pojeżdzawki ;-) Najwiekszą frajdę ma córeczka jak ją odwożę do przedszkola ... dzieciarnia podbiega do okien bo już słychać nas z daleka. Obecnie stoi w warsztacie i przygotowuje sie do sezonu.

RAF moja cora tez by chyba miala radoche...a tak limuzyna 166 podwozi ja pod szkole... :wink: :wink: i czapki z glow :mrgreen:
Jak na ten rocznik to dosc sympatico zachowana :roll:

RAF napisał:
Właśnie nad tym zestrojeniem obecnie pracuje i mam nadzieję że na wiosnę będzie już wszystko gotowe. A nie jest to łatwe ze wzgl. na coraz mniejszą dostepność części i odpowiednią wiedzę mechaników. Ale jestem dobrej myśli.
a co dokladniej tam jest do strojenia?

nawet jak sie nie slyszy to od patrzenia przechodza ciary po plecach :)

tylko kto Ci znaczek buchnal? :evil:

Tuti napisał:
nawet jak sie nie slyszy to od patrzenia przechodza ciary po plecach :)

tylko kto Ci znaczek buchnal? :evil:

Musze porządnie zrobić zawieszenie i dokończyć remont ogólny. teraz znowu jest u blacharza, poszerzam nadkola bo przy ostrej jeżdzie obcierają, Sprzęgło już mam nowe potem silnik ... po prostu musi odzyskać swoje własciwości jezdne i moc z dnia fabrycznego :-) A potem pomyslimy co dalej :D
A znaczka nikt nie buchnął .. tam sa też foty jak jeszcze była dopiero co odebrana od lakiernika i nie do końca "ubrana"

rysiu145 napisał:
piekna alfa jak ktos by taka chcial to wstawiam link i pomoge przy zakupie

http://www.autoscout24.de/home/inde...2poylp32prd&source=as24_inseratsg_detail_text

:-) nie do końca taka sama :-) ta z linku to jest poczatek lat osiemdziesiątych versja Veloce a nie QV .. nieco słabsza jednostka :-) No i moja już jest odchudzona :-)
A poważnie t przy ew. zakupie nalezy się mocno zastanowić bo Alfasudy to jest TOTALNA surowizna i tu się czuje bliskość i kontakt kierowcy z autem. .... no i trzeba mieć samozaparcie w restauracji ( bo za 2kkE to raczej do odbudowy) Alfasudy miały niestety rdzę zaszczepianą już na taśmie produkcyjnej. I dobry niezardzewiały egzemplarz praktycznie nie istnieje :-)

Całkiem niezła. Materiał na klasyka.

swietny wózek. Super felga :mrgreen: . Brak zderzaków trochę mi nie pasuje ale to już kwestia indywidualnych upodobań :wink: . Pogratulowac auta.

Przepiękne auto! Jak dla mnie bez zderzaków wygląda super, podobnie jak Giulia GT

HEHE widzę RAF że Cię aż tu zawiało :D A sprint.... co tam będę się powtarzał :D Na prawdę czapki z głów dla tego pana, jak widziałem sprinta w katronach w garażu to byłem zachwycony pro podejściem i przerazony bo wiedziałem że takie coś mnie czeka. Ale jak widać się opłaciło RAFowi.
Ps poszukuje takich felg 15 pięciośróbowych to są Riale nie? Jakby ktoś miał to będe zainteresowany :mrgreen:

PietereQ napisał:
Na prawdę czapki z głów dla tego pana, jak widziałem sprinta w katronach w garażu :

Bo się zaczerwienię :oops: dzięki ale bez przesady a najlepsze że wszystko udało sie zrobić z ....zaskórniaków i żona zobaczyła efekt końcowy, bo mogła by wcześniej nie zrozumieć pasji :wink:

PietereQ napisał:
Ps poszukuje takich felg 15 pięciośróbowych to są Riale nie? :

Ronale 15'x7,5 J z roku 1986 rozstaw 4x98 ; ET 25. Podobne widziałem niedawno na eBayu ale 13" a jak ja poszukiwałem takich to licytowałem własnie 15" również na eBayu ....ale odpuściłem przy cenie 230euro za sztukę

bobryt napisał:
jeszcze jedno pytanko. to FWD ?

..hmmm jak by Ci tu odpowiedzieć . "gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach.." .. :-)
I ja chodze na rękach :-)
NApęd jest przedni, stety lub niestety .. ma to swoje wady oczywiste ale i zalety. Mimo takowego napędu Alsasudy świetnie sobie radziły na torach Europy w latach osiemdziesiątych.

Piękna Alfa...mam nadzieję że kiedyś będę miał okazję zobaczyć ją na jakimś spocie w Poznaniu....

Piękna bella,niestety takie cudeńka żadko można spotkać na ulicach.

Amortyzatory
Powrót