• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Alfa traci moc - przerywa

kociniak08

Nowy
Auto
Alfa Romeo 164 3.0 V6
Witam dzis zaobserwowałem dziwne zjawisko w swojej AR 164 3.0 12V. Po przejechaniu ok. 150 km zatrzymałem się i później nie chciała mi zapalić. Przy odpaleniu obroty zaraz spadają i muszę podtrzymywać gazem.
Auto sie dławi i ma małą moc. Dodam, że mam ja w gazie ale nie sprawdzałem jak jedzie, bo nie miałem wtedy gazu.
Silnik jakoś nierówno chodzi i przy dojeżdżaniu do skrzyżowania z małą predkością na wciśnietym sprzęgle nieraz gaśnie (dosyć często).. Zauważyłem, że na kolektorze ssacym na 6 (rurce) mam pęknietą gumę i ciagnie lewe powietrze. Czy może to być przyczyną tego czy może co innego.
Proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A może dałoby się to okleić,dla sprawdzenia, jakąś taśmą klejącą? Wtedy napewniej otrzymałbyś rozwiązanie.Potem tylko wymiana gumki na nówkę sztukę. wg mnie to najprawdopodobniej wina właśnie tej dziury, choć ostateczna przyczyna może być też gdzieś głębiej schowana.

Zakleiłem ją i nadal ciągnie powietrze i jest bez zmian. Troche niedokładnie, bo najlepiej trzeba by było ją sciągnąć, a dziś nie miałem czasu.
Zrobie to jutro i dam odp.

Ewidentnie łapie lewe powietrze. Takiej samej alfince kiedyś miałem podobny problem i okazało się że mam trafiony przepływomierz.

odpaliłem ją na zimnym silniku dziś rano. Przy dodaniu gazu chodziła obroty były normalne troche falowały (wczesniej tego nie miałem), ale jak dodałem wiecej gazu to sie dławila i zaraz gasła. Nie chciała wchodzic na obroty.

Ale czy te objawy dziś rano to już po uszczelnieniu lewego powietrza ?

tak, ale zauważyłem, że ta gumowa rura za przepływomierzem co wchodzi do kolektora ssącego na łączeniu, też ma dziurę i to dość sporą. Może to jest przyczyna. Postaram się taka załatwić i wymienić.

Potrzebuje tej gumowej rury co idzie za przepływomierzem i wchodzi do kolektora. Jesli ktos ma to prosze o kontakt:)

witam. ta rurka w inter carsie zamiennik kosztuje 30 pare złoty, a w aso coś kolo 65 zł- ja kupiłem oryginał razem z króćcami do silnika krokowego i zbiorniczka. pozdrawiam

naprawde ona taka tania?:eek: Dowiadywałem sie i mi mówili, że w aso ona kosztuje ok 300zł i dlatego postanowiłem urzywana kupic. Jeden koleś chciał mi sprzedac za 200zł bo ponoć chodliwy towar, ale zrezygnowałem i znalazłem za 50 tylko czekam teraz na przesyłke.

Wiesz ta guma jest stosowana rowniez do golfa gti wiec jak sie pytales o gume do alfy to ci pojechali po cenie katalogowej w inter carsie kosztuje 42.70 w detalu ale do golfa gti :)

rurka do silniczka krokowego

ja mam gdzieś taka lekko używaną, bo jak przerabiałem moją Alicje to pozbyłem się silniczka krokowego wraz z orurowaniem i leży to w skladziku na wsi. Jak będę tam w sobotę to mogę wziąć :)

Amortyzatory
Powrót