• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa strzeliła focha? zgasła i już nie chce odpalić POMOCY!!

• Autor wątku Autor wątku siwcu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwcu

Guest
Witam!
Mam problem z moją Alfą 147 1.6 TS 105KM 2001 rok, auto nie chce zapalić.

A teraz do rzeczy, miałem niesprawną instalacje gazową w samochodzie (V gen.) /taki juz kupiłem/ pojechałem do mechanika żeby coś zobaczył. okazało się, że bezpiecznik od gazu jest walnięty, wymienił go i autko ładnie zapaliło po czym przełączyłem na gaz i również chodziło, ale jedynie około 30 sekund!! potem samo z siebie zgasło i już nie chce odpalić. Odciąłem całą instalacje bo myślałem, że to jej wina, ale nadal to samo.

Proszę pomóżcie, co mogło wg Was się popsuć?

- tylko komputer i analiza bledów, tak ciezko coś wyrokować.
- a z komputerem po kolei dojdziesz : czy działa CODE, czy puszcza immo, czy rozruch dopuszczonym, itd.

mechanik podpiął pod komputer, pokasował wszystkie błędy i dalej to samo.

wyskoczyły błędy wtrysków i chyba coś z cewką(nie pamiętam dokładnie), ale żeby tak z niczego to się stało? Sugerujesz, że to błędy komputera a nie jakieś uszkodzenia "mechaniczne"?

jak jesteś na warsztacie to sprawdzasz podcisnienie w kanale ssacym potem podłaczasz emulator wału korbowego i masz info czy z zapłonem wszytko w porządku i czy jest podcisnienie w kanale ssącym.
- a ten bezpiecznik od gazu nie wystrzelił ponownie.
- cos mi to wyglada na rozrząd i paski, wałki.

kurcze, możesz troszkę jaśniej z tym emulatorem? nie jestem za bardzo w temacie elektroniki...

- bezpiecznik nie wystrzelił
- a rozrząd był zmieniany jakieś 150 km temu więc jest nowy!! PS, silnik po kapitalce / nowe zawory, pierścienie panewki itd... Więc proszę nie strasz mnie ;) - silnik kręci bez najmniejszych problemów, gdy to się stało stałem przy silniku i nie wydał zadnych niepokojących dźwięków gdy zgasł, zupełnie tak jakbym go zgasił kluczykiem

EDIT:

dzisiaj zdjąłem weżyki które doprowadzają paliwo i okazało się, po przekreceniu kluczyka paliwo z nich nie leci. Ale pompkę słychać, wiec zakładam, ze paliwo gdzieś zamarzło w baku. 400ml denaturatu powędrowało w bak, po obiedzie sprawdze czy coś pomogło z tym paliwem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót