Alfa Spider 1987 - Problem z ... ?

GRADUATE

Nowy
Auto
Alfa Romeo Spider Graduate (mk III) 1987
Witam ! Moja Alfa po przetransportowaniu jej ze Stanów odpalała jak nowa, a silnik pracował pięknie. Nagle z dnia na dzień nie chciała odpalić. Po długim "kręceniu" zaskoczyła i pracowała normalnie. Auto po wyjechaniu z garażu zaczęło szarpać przy dodawaniu gazu. Od tamtego czasu samochód nadal nie chce odpalać. Gdy zaskoczy prowadzi się ją już normalnie, silnik również pracuje normalnie. Samochód, gdy z trudem odpali może pracować bez gaszenia bardzo długo, ale nie chce odpalać ponownie. W skrócie Alfa ma problem z odpalaniem. Jest to wersja z 2 litrowym silnikem na wtrysku. Czy ktoś wie co to może być ? Jaka przyczyna kaprysu z odpalaniem ?

Co prawda to zupełnie inne auto, ale miałem tak w swoim focus'ie. Przyczyną okazał się źle ustawiony rozrząd.

Ustawienia rozrządu sprawdzi Ci i ew, poprawi każdy w miarę rozgarnięty mechanik - po zdjęciu pokrywy zaworów widać znaki na kołach i wałkach. Może być potrzebna nowa uszczelka pod pokrywę.
Sprawdziłbym czy nie daje sobie za bogatej mieszanki i nie "zalewa się" przy odpalaniu.

Sprawdz czy w momencie jak nie chce odpalić jest iskra. Jeżeli nie ma -to na pierwszy ogień czujnik położenia wału jest przy kole fonicznym na wale od przodu silnika.

moim zdaniem układ zasilania paliwem szwankuje
Sprawdz czy w momencie jak nie chce odpalić jest iskra. Jeżeli nie ma -to na pierwszy ogień czujnik położenia wału jest przy kole fonicznym na wale od przodu silnika.
czasem nie jest tu układ oparty na aparacie zapłonowym?

Witam!Sorki że wtrące swoje dwa grosze.Nie mam doświadczeń w tym konkretnym modelu ale b.podobne objawy miałem we Fiacie 132 IE -wtryskowym.Uszkodzony był regulator ciśnienia paliwa umieszczony na listwie wtryskowej i regulujacy ciśnienie zwiększając i zmniejszając powrót paliwa do zbiornika.Był on zablokowany i całe cisnienie z pompy szło na wtryski zalewając silnik i praktycznie uniemozliwiając rozruch.Po zapaleniu trochę szarpał ale palił straszne ilości paliwa.Pozdrawiam Tomasz
P.S Szukam osób posiadających Spidera z lat 80 którzy pomogli by mi w zakupie i z którymi mógłbym pogadac o zagadnieniach związanych z tymi autami

No to masz kolegę z Poznania MAJK on miał takie wozidełko i zna sie na rzeczy

Spider z tego rocznika o którym mówisz, miał bardzo awaryjny system wtrysku elektronicznego. To ten sam, montowany pod koniec produkcji w Alfettach.
Jedyne możliwe rozwiązanie, aczkolwiek dla zaawansowanych, to wywalenie całego systemu wtrysku i zamontowanie wiązki z centralką z A-75 1.8 IE, lub , co jest trudniejsze do zdobycia, ze Spidera IV serii. Inaczej tego nie ogarniesz.

Miałem takiego, ściąganego z USA, o wdzięcznej nazwie Graduate. Teraz mam IV generacji, też z USA , z klimatyzacją, dodatkowym stopem na tylnej klapie i klimą. Pod maską niezawodny L- Tronic. Noo, ale wtedy można było ściągać z USA samochody na kontenery, przy cenie dolara poniżej 2 zł.

Ogarnięcie takiego starego systemu wtryskowego to trudne zadanie. Sprawdź ilu "elektroników" samochodowych będzie umiało się połączyć z tą centralką, to zrozumiesz co mam na myśli.
Ostatecznie zostaje montaż tego:
attachment.php

chociaż podobno w Spiderze III to trudne zadanie (a na pewno kosztowne)

Załączniki

• K206.jpg
    K206.jpg
    142.2 KB · Wyświetleń: 631
Witam!Podobny układ dwóch dwuprzelotowych gażników deLorta miałem kilkanascie lat temu w Giuliecie z 1984....

Amortyzatory
Powrót