Alfa Romeo Tonale - Użytkownik modelu EDIZIONE SPECIALE 1.5 T4 160 KM HYBRID DCT7

witod

Nowy
Auto
Alfa Romeo Tonale
Witam forumowiczów
od dwóch dni jeżdżę tym modelem. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
To pierwsza Alfa jaką jeżdżę. Kupiłem ją dla żony ale pierwsze jazdy odbywam ja.

Super, wreszcie ktoś z konkretem.
Czym jeździsz poza Alfą i jak ją oceniasz po pierwszych dniach?

Ja jeżdżę Porsche Cayenne GTS
Jeżeli chodzi o właściwości jezdne to wysoko oceniam Tonale. Fajne bezpośrednie czucie kierownicy.
Nie jeździłem nią jeszcze agresywnie bo jest na dotarciu. Oszczędzam ją. Niech się ułoży. Ale prowadzenie bardzo fajne.
Na razie mam przejechane ok 200 km

Ostatnia edycja:
Oo to masz porównanie z konkretnym wozem.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Nie porównuje tych aut bezpośrednio ale narazie jeździłem nią bardzo przepisowo. Tonale jest na 20" felgach. Zdecydowanie jestem na plus jeśli chodzi o prowadzenie. Jest takie jakie lubię. Bezpośrednie. No i kompletny spokój na kierownicy. Żadnych drgań.
To autko super się prowadzi.
Jak się ułoży to chętnie je porównam z Cayenne na szybkich łukach. Mam kilka takich, na których Cayenne mnie oczarowała ;)

Ostatnia edycja:
Wszystko pięknie, ale bez zdjęć auta wątek się nie liczy [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Kolorystyka pierwsza klasa, wyglada cudnie, gratki życze.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Witam forumowiczów
od dwóch dni jeżdżę tym modelem. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
To pierwsza Alfa jaką jeżdżę. Kupiłem ją dla żony ale pierwsze jazdy odbywam ja.

Jak oceniasz brzmienie systemu audio (z tego co widzę na zdjęciach masz pakiet z Harman/Kardon)?
Jak oceniasz moc samochodu? Czy masz poczucie, że reakcja na wciśnięcie gazu jest zbyt wolna?

Jeśli chodzi o przyspieszenia to spod świateł startuje żwawo. Jednak jeśli jadę np. 80/h i chcę przyspieszyć to tu najpierw Alfa się waha, słyszę silnik wchodzący na obroty i dopiero po pewnej zwłoce samochód przyspiesza. Jest dość długi okres w oczekiwaniu na reakcję. Narazie obchodzę się z nią bardzo łagodnie. Może zmiana biegów przy pomocy manetek coś poprawi.
Harmon/Kardon gra zupełnie ładnie.

Fantastycznie wygląda ten config. Czerwony i pakiet black robią robotę.

Myślę, że to zasługa ceramiki nałożonej u dealera. Po ceramice czerwień nabrała głębi. Oczywiście świadomie wybrałem czerwony kolor. Świetnie uzupełniają się z nim czarne felgi i dodatki. Piękne auto. Kto go nie zobaczy to się zachwyca :)

Gts to chyba trzeba porównywać ze stelvio 2.9 a nie tym resorakiem jak sam pisałeś dla kobiety

Nie porównuje tych aut bezpośrednio ale narazie jeździłem nią bardzo przepisowo. Tonale jest na 20" felgach. Zdecydowanie jestem na plus jeśli chodzi o prowadzenie. Jest takie jakie lubię. Bezpośrednie. No i kompletny spokój na kierownicy. Żadnych drgań.
To autko super się prowadzi.
Jak się ułoży to chętnie je porównam z Cayenne na szybkich łukach. Mam kilka takich, na których Cayenne mnie oczarowała ;)

Ładnie się prezentuje w tym kolorze, w ogóle ładne auto - efekt rynkowej nowości.
BTW - w aucie za 200k nie powinno być drgań na kierownicy, szczególnie przy bardzo przepisowej jeździe. Alfa przyzwyczaiła nas jednak do tego, że nawet takie rzeczy cieszą :)

Witam forumowiczów

A dlaczego żona jeszcze nie jeździ? Siedzi na razie na siedzeniu pasażera i uczy się, który pedał nacisnąć w danej sytuacji?

Ja też żonie nie dałbym robić pierwszych kilometrów w nowym samochodzie. Samemu ułożyć silnik a przy okazji pobawić się nową zabawką:) W pełni popieram.
Ciekawy jestem jak zachowuje się hybryda ? Czy już gasi silnik ? Jeśli tak, to w jakich warunkach drogowych ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A dlaczego żona jeszcze nie jeździ? Siedzi na razie na siedzeniu pasażera i uczy się, który pedał nacisnąć w danej sytuacji?

Już jeździ :) Autko wydaje się być bardzo pozytywne. Bardzo dobrze działa rozpoznawanie linii pasów drogowych. Rozpoznaje nawet te ledwo widoczne. Dziwnie działa skrzynia biegów. Może to problem związany z miękką hybrydą. Jest taki długi okres reakcji. Pomagają manetki.

- - - Updated - - -

Ja też żonie nie dałbym robić pierwszych kilometrów w nowym samochodzie. Samemu ułożyć silnik a przy okazji pobawić się nową zabawką W pełni popieram.
Ciekawy jestem jak zachowuje się hybryda ? Czy już gasi silnik ? Jeśli tak, to w jakich warunkach drogowych ?

To nasza pierwsza hybryda a więc trudno mi się odnieść do doświadczeń. Auto często jedzie tylko na elektryce. W trybie elektrycznym jeździ podczas startu ale też w czasie jazdy przechodzi w tryb żeglowania. Narazie spalanie to ok 7,5 litra na 100km Dziwnie Alfa podaje wartości. Ile km na 1 litrze paliwa. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Mamy 15,6 km ma litr ale bywało też 17,6 km na 1 litrze.
Bardzo pozytywnie oceniam jazdę w korkach i na trasach szybkiego ruchu przy włączonych systemach wspomagania. System wspomagania jazdy naprawdę dobrze działa

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót