Alfa Romeo Gtv - Targa

kivi89

Nowy
Auto
159 1.9 8v
Witam. Powoli kończę projekt mojej czarnej laleczki (GTV ) i w ogrodzie stoi nieco zmęczona wrastajaca Gtv 2.0 częściowo zdekompletowana.. długo nie wiedziałem co z nią zrobić.. praktycznie była już jednym " kołem " na złomie.. jednak wiosenne słońce i pewien film na YouTube zainspirował mnie do ratowania grata. Na początek plan jest odpalić furę po kolejnym roku postoju. Ale najważniejszy cel tego projektu to przeróbka gtv na nadwozie Targa. Wiem że to szalone ale auto miało iść na złom a może fajnie wyjdzie. Co myślicie o takim pomyśle ? Nadwozie gtv o spider jest bliźniacze tak że sprwa w temacie sztywności jest raczej prosta :) szalone czy głupie ?

Dajesz, do odważnych świat należy.....

.....poza tym w razie porażki to Ty wtopisz kasę i masę pracy a nie my ;)

il_570xN.2852806392_lzd8~2.jpg

Dzwoniłem już do Pininfariny i narysowali mi na szybko wstępny projekt resto moda GTV- targa.

Była 145 z faltdachem (i nawet nieźle to wyglądało), to i targa jak będzie dobrze zrobiona ma moje propsy.

Jak silnik odpali to działam :D czekam za alternatorem i ruszam z pracami. Sygnałem do działania będzie sprawny motor. Mam tylko problem z brakującym serwem używki są po 400 zł a nie wiadomo co to przyjdzie... Nowych brak może ma ktoś doświadczenie od czego pasuje ? Mam od fiata Idea ale ma inne mocowanie pedału hamulca resztą niby pasuje ale nie wiem czy dospawanie " oczka " zamiast kulki to dobry pomysł w przypadku tak istotnego układu.

Ja kiedyś takiego malucha zrobiłem :) i wiesz co? po paru dniach jazdy zgiął się :)
Więc czy na pewno bez utraty sztywności to się uda? Spider nie ma wzmocnień podłogi albo innej podłogi? nie bez kozery kabriolety są zazwyczaj cięższe od wersji ze sztywnym dachem. Dach to jest silne wzmocnienie i zamknięcie swoistej klatki. Może się okazać że jak rozetniesz dach to auto po prostu nie wytrzyma obciążeń drogowych.
A odwrotu nie będzie :sarcastic:

Sądząc po dacie postu to chyba prima aprilis :)

Z tego co wiem to nadwozie spider i gtv są takie same tak że każda gtv teoretycznie może być cabrio :)
Na razie pracuje nad uruchomieniem silnika po postoju i skompletowaniu go. Jak to się uda i rozmiarze problem brakującego serva hamulcowego to działam ;)

Z tego co wiem to nadwozie spider i gtv są takie same tak że każda gtv teoretycznie może być cabrio :)
Na razie pracuje nad uruchomieniem silnika po postoju i skompletowaniu go. Jak to się uda i rozmiarze problem brakującego serva hamulcowego to działam ;)

A ja myślę że nikt tego nigdy nie sprawdzał :sarcastic: nie rozcinał obu podwozi i nie sprawdzał jakie profile i przetłoczenia są w obu egzemplarzach. Patrzenie z podnośnika różnic nie wykaże. Ale jak masz na pocięcie jeden egzemplarz to warto spróbować taką targę zrobić :) czekam na efekty :)

Generalnie tak wynika z wszelkich dostępnych materiałów na temat gtv. Ale jak ktoś ma jakieś szersze info to chętnie przyswoje ;D

Amortyzatory
Powrót