• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Gtv 3.0 V6 - LPG

mmax88

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Witam,

koledzy, proszę o pomoc. Planuję kupić za jakiś czas Alfę Gtv z cudownym silnikiem 3.0 V6. Nie jestem miłośnikiem LPG, szczególnie w takich silnikach, ale niestety ceny paliwa są takie, że pół życia musiałbym składać na paliwo na roczne użytkowanie tego auta. W związku z tym będę chciał założyć w nim instalację gazową. Tutaj pojawiają się moje pytania. Jestem kompletnym laikiem w kwestii LPG. Oczywiście poczytałem co nieco :P
1. Którą generację wybrać? O ile dobrze zrozumiałem, to chyba najlepiej montować instalację IV generacji.
2. Jaki jest koszt założenia takiej instalacji? Od razu zaznaczam, że nie interesują mnie półśrodki i kompromisy - jak już wkładam to LPG, to ma być porządne, żeby potem problemów nie było.
3. Jakie są dodatkowe koszty użytkowania samochodu z LPG? Wiem, że przeglądy techniczne są droższe, ale co ponadto?
4. Jak wygląda serwisowanie instalacji - jakie są koszty, najczęstsze awarie itd.?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Witam,

koledzy, proszę o pomoc. Planuję kupić za jakiś czas Alfę Gtv z cudownym silnikiem 3.0 V6. Nie jestem miłośnikiem LPG, szczególnie w takich silnikach, ale niestety ceny paliwa są takie, że pół życia musiałbym składać na paliwo na roczne użytkowanie tego auta. W związku z tym będę chciał założyć w nim instalację gazową. Tutaj pojawiają się moje pytania. Jestem kompletnym laikiem w kwestii LPG. Oczywiście poczytałem co nieco :P
1. Którą generację wybrać? O ile dobrze zrozumiałem, to chyba najlepiej montować instalację IV generacji.
2. Jaki jest koszt założenia takiej instalacji? Od razu zaznaczam, że nie interesują mnie półśrodki i kompromisy - jak już wkładam to LPG, to ma być porządne, żeby potem problemów nie było.
3. Jakie są dodatkowe koszty użytkowania samochodu z LPG? Wiem, że przeglądy techniczne są droższe, ale co ponadto?
4. Jak wygląda serwisowanie instalacji - jakie są koszty, najczęstsze awarie itd.?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Mam co prawda 3.0 ale w 166 więc może podpowiem:
1. wiadomo - sekwencja. Innej się nie montuje
2.w moim wypadku było to chyba trochę ponad 3k (KME Gold, wtryski Hana)
3.przegląd rejestracyjny droższy o ok 60zł i przegląd instalacji, regulacja, wymiana filtrów raz na 10tyś to ok 50zł. Innych kosztów raczej nie ma
4. Gwarancje raczej na 2 lata dają i musisz co 10 tyś robić przegląd gwarancyjny - cena jw

Dziękuję :) To jeszcze dwa pytanka:
5. Jakiej wielkości butla byłaby najlepsza do Gtv?
6. Bardzo trzeba rzeźbić wnętrze? Chodzi mi o dziurawienie czy cięcie elementów wnętrza na jakieś przyciski, kontrolki itp. Może ma ktoś jakieś fotki, jak to wygląda?

Dziękuję :) To jeszcze dwa pytanka:
5. Jakiej wielkości butla byłaby najlepsza do Gtv?
6. Bardzo trzeba rzeźbić wnętrze? Chodzi mi o dziurawienie czy cięcie elementów wnętrza na jakieś przyciski, kontrolki itp. Może ma ktoś jakieś fotki, jak to wygląda?
5. jeżeli nie będziesz korzystał z bagażnika to butla 55l, z tym że zajmie 95%jego objętości. najlepiej taką która wejdzie na dno bagażnika (krótsza ale grubsza)
6. tylko sterowanie centralką ( miałem po lewej stronie kierownicy). Nie ma problemów z żadnym cięciem czy mega przerabianiem ( gazownik spokojnie ogranie ten temat żeby nic nie poniszczyć)

A propos sterowania centralką... Gdzieś wyczytałem, że istnieje możliwość ustawienia kilku "programów" sterowania bodaj wtryskami (poprawcie mnie jeśli się mylę), dzięki czemu można było uzyskać np. "tryb" ekonomiczny i full power. Każda instalacja IV gen. ma taką możliwość, czy to jakaś wyższa szkoła jazdy?

A propos sterowania centralką... Gdzieś wyczytałem, że istnieje możliwość ustawienia kilku "programów" sterowania bodaj wtryskami (poprawcie mnie jeśli się mylę), dzięki czemu można było uzyskać np. "tryb" ekonomiczny i full power.
A gdzie przeczytałeś?
Bo to totalna bzdura

Spróbuję znaleźć, jak się uda - wrzucę linka.

Full Power to program jak przerzuca na PB przy 5tys obrotów a poniżej to tryb eko :D
Bajka wciskana przez monterów jak instalacja nie domaga.

Rozumiem :) Czyli muszę przygotować ze 20 tysięcy na auto plus 3-4 na instalację plus pakiet startowy :P

Jeszcze takie pytanie totalnego laika. Czy przed zagazowaniem warto zwrócić na coś szczególną uwagę w silniku, wymienić coś dodatkowo? Czy są jakieś elementy które są tutaj kluczowe?

Dla LPG istotna jest dobra iskra więc warto mieć pewne kable i świeczki. Poza tym jeśli coś mu dolega to to zrób - podstawa dobrej pracy na gazie to dobra praca na benzynie, jeśli tego nie ma to Cię szlag trafi bo pomimo dwóch paliw na żadnym auto nie będzie jechało tak jak powinno. Dlatego m.in. ja jestem zdania że nigdy nie kupuje się auta z gazem, 99% z nich nie jeździ na Pb tak jak powinno = auto jest zaniedbane.

Oprocz kabli i swiec, trzeba jeszcze zwrocic uwage na uklad chlodzenia, ktory ma bezpośredni kontakt z parownikiem. Glownie chodzi o prawidlowe dzialanie termostatu.

Nie wygląda to źle... Jakaś torba sportowa jeszcze się zmieści

Oprocz kabli i swiec, trzeba jeszcze zwrocic uwage na uklad chlodzenia, ktory ma bezpośredni kontakt z parownikiem. Glownie chodzi o prawidlowe dzialanie termostatu.
w 3.0 24v nie ma "kabli" :)

ja zalozylem gaz do swojej w ubieglym roku, uzytkuje go co prawda bardzo malo bo zrobilem moze 3tys od załozenia, i zanim zamontowalem lpg to czytalem sporo bo bałem sie lpg, ale nie ma czego, instalacja kosztowala mnie ok 4tys, wtrysk hana 2000 parownik kme gold do 250KM, sterownik zenit pro + OBD, butla walec 40l, troche mała ale bagaznika daje sie jeszcze uzyc, minusem jest oczywiscie ze trzeba tankowac co 200-250km

ja zalozylem gaz do swojej w ubieglym roku, uzytkuje go co prawda bardzo malo bo zrobilem moze 3tys od załozenia, i zanim zamontowalem lpg to czytalem sporo bo bałem sie lpg, ale nie ma czego, instalacja kosztowala mnie ok 4tys, wtrysk hana 2000 parownik kme gold do 250KM, sterownik zenit pro + OBD, butla walec 40l, troche mała ale bagaznika daje sie jeszcze uzyc, minusem jest oczywiscie ze trzeba tankowac co 200-250km
to z nudów ten gaz wsadziłeś??
za 4 tys. przejechałbyś ponad 5 kkm, a jak się doda to co na gaz wydałeś to znacznie więcej...
bezsens

a może ma zamiar jeździć tym autem 10 lat więc zdąży mu się zwrócić instalka ,wystarczy lekko pomysleć

Amortyzatory
Powrót