Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB vs 2.0 TS

• Autor wątku Autor wątku Alex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alex

Guest
Witam wszystkich :) Zapoznałem się z większością artykułów na temat auta GTV ponieważ zamierzam sobie kupić taki jeden i dołączyć do groma alfaholików :D W ten weekend zamierzam we Wrocławiu obejrzeć kilka egzemplarzy. Mam takie pytanie co do silników, ponieważ zastanawiam się nad 2,0 v6 TURBO lub 2,0 TS, interesuję mnie rocznik od 1998r. Bardzo proszę o opinię dwóch silników, jakie jest spalanie, przyspieszenie, charakter pracy i oczywiście awaryjność.

Moge się wypowiedzieć tylko na temat TS bo takim jeżdze, przejechałem jak narazie około 8,5 tysiąca i nie mam co narzekać tzn wymieniłem rozrząd i spokój a co do spalanie to nie jest za mało ale jak to mówią coś za coś w mieście od 13 do 16 litrów, w trasie koło 10 litrów, jeżdze dość dynamicznie i może dlatego takie spalanie :wink:

redzi napisał:
Moge się wypowiedzieć tylko na temat TS bo takim jeżdze, przejechałem jak narazie około 8,5 tysiąca i nie mam co narzekać tzn wymieniłem rozrząd i spokój a co do spalanie to nie jest za mało ale jak to mówią coś za coś w mieście od 13 do 16 litrów, w trasie koło 10 litrów, jeżdze dość dynamicznie i może dlatego takie spalanie :wink:

Redzi tak duzo Ci pali?? :shock: Ja mam taki sam silnik i jezdze glownie po W-wie. Przy spokojnej jezdzie pali mi 10-11 a jak pocisne to ok 12. Na trasie jakies 8,5-9.
A co do tematu. Jesli potrzebujesz wiekszych emocji z jazdy to kup w turbo. Ja myslalem ze 2.0 TS mi starczy. Ale po zlocie w Czestochowie zaluje ze nie kupilem w 3.0! Ale juz powoli mysle nad wymiana na 3.0. Niedlugo otwieram w koncu wlasny biznes wiec mam nadzieje ze srodki beda... A tej sie chyba nie pozbede. Bedzie mi szkoda. Dam dziewczynie ;) Mimo iz w sumie dzieki niej mam to auto (bardzo sie jej podoba) to nie wiem czy bedzie chciala bo ostatnio to jest jej konkurentka... ;)
Pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan!!!

Nie ma co ich (silników) porównywać. To są inne konstrukcje i całkowicie inne charaktery. Z racji że mam 2.0 V6 TB polecam właśnie ten silnik. Jak Fred napisał idealnie pasuje do tego modelu.

Dzięki za odpowiedzi. Jestem bardziej przekonany do silnika V6 Trubo. Tylko zastanawiam się czy da się znaleźć w bardzo dobrym stanie w Polsce, czy jednak warto poszukać za granicą. Co o tym sądzicie?

Ferrari-1 napisał:
Nie ma co ich (silników) porównywać. To są inne konstrukcje i całkowicie inne charaktery. Z racji że mam 2.0 V6 TB polecam właśnie ten silnik. Jak Fred napisał idealnie pasuje do tego modelu.

Ferrari to Ty kupiles w koncu Gtv-ke??? Czemu sie nie chwaliles?! Zaprezentuj ja nam bo az mnie ciekawosc zzera!!! Taki spec i milosnik jak Ty z pewnoscia nie kupil byle czego ;)
Pozdro!!!

Rudix napisał:
Ferrari-1 napisał:

Ferrari to Ty kupiles w koncu Gtv-ke??? Czemu sie nie chwaliles?! Zaprezentuj ja nam bo az mnie ciekawosc zzera!!! Taki spec i milosnik jak Ty z pewnoscia nie kupil byle czego ;)
Pozdro!!!
Bo Ferrari jest bardzo skromną osobą ale alfę się sprawił super
nawet piwa nie postawił zeby oblac nowy nabytek ha ha ha pozdrawiam i czekaam ferrari <piwo> <piwo>

Rudix napisał:
redzi napisał:

Redzi tak duzo Ci pali?? :shock: Ja mam taki sam silnik i jezdze glownie po W-wie. Przy spokojnej jezdzie pali mi 10-11 a jak pocisne to ok 12. Na trasie jakies 8,5-9.
A co do tematu. Jesli potrzebujesz wiekszych emocji z jazdy to kup w turbo. Ja myslalem ze 2.0 TS mi starczy. Ale po zlocie w Czestochowie zaluje ze nie kupilem w 3.0! Ale juz powoli mysle nad wymiana na 3.0. Niedlugo otwieram w koncu wlasny biznes wiec mam nadzieje ze srodki beda... A tej sie chyba nie pozbede. Bedzie mi szkoda. Dam dziewczynie ;) Mimo iz w sumie dzieki niej mam to auto (bardzo sie jej podoba) to nie wiem czy bedzie chciala bo ostatnio to jest jej konkurentka... ;)
Pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan!!!

No mało rzeczywiście nie jest :D ale może ja mam taką cieżką noge :D ale napewno nie udało mi by sie zejsc ponizej 9 w trasie bo juz kiedyś próbowałem :wink: a co do TB to jezdziłem dwoma zanim kupiłem swoją ( jazdy próbne ) i taki motor moim zdaniem kupi ktos kto lubi taką charakterystyke silnika i nastawi się na troche większe koszty eksploatacji i co najważniejsze silnik musi byc naprawde w dobrej formie bo jedna z tych co jechałem szła naprawde nie zaciekawies i widać było ze ma problemy z turbiną.

peteja_43 napisał:
nawet piwa nie postawił zeby oblac nowy nabytek ha ha ha pozdrawiam i czekaam ferrari

Postawia przy pierwszej okazji. Ale Ty i tak nie pijesz bo Twoja nie jeździ autem. :mrgreen: <piwo>

Proszę o poszczególne wskazówki na co mam zwrócić uwagę przy obejrzeniu przed zakupem Alfy GTV 2,0 Turbo :)

Alex napisał:
Proszę o poszczególne wskazówki na co mam zwrócić uwagę przy obejrzeniu przed zakupem Alfy GTV 2,0 Turbo
Zakup podwyższonego ryzyka, ale w Niemczech będziesz miał łatwiej. Ja bym się nie bawił w samodzielne oględziny, to co najważniejsze (wycieki i inne widoczne gołym okiem rzeczy) plus jazda próbna i jak wszystko wydaje się ok to na warsztat AlfaRomeo z nim i niech się specjalista wypowie ile to jest warte, warto odżałować kasę na sprawdzenie. Oj warto.

Jeszcze takie pytanie na temat silnika, ponieważ rozglądam się za ogłoszeniami, to zwracam również uwagę na przebieg, więc pytanie brzmi ile silnik może przejechać 200 tyś? 300 tyś? więcej?

Kolega ma 2.5l (156), przebieg ok 330 tys. bez remontu.

W mojej obecnej jest 2.0TS i 170 tys najechane.

Wszystko zalezy jak byl zadbany.
"Jak dbasz tak masz."

Pozdrawiam
Klaudiusz

Ferrari to Ty kupiles w koncu Gtv-ke??? Czemu sie nie chwaliles?! Zaprezentuj ja nam bo az mnie ciekawosc zzera!!!

To moja Gtv. <skacze>

Ferrari-1 napisał:
Ferrari to Ty kupiles w koncu Gtv-ke??? Czemu sie nie chwaliles?! Zaprezentuj ja nam bo az mnie ciekawosc zzera!!!

To moja Gtv. <skacze>

Znam tą Gtv-ke :wink: oglądałem ją w tamtym miesiącu, jak się wogóle sprawuje?

Auto jest w bdb. stanie. Sam robiłem przegląd u kumpla i kazałem mu być "upierdliwym" . I okazało się że potrzebna jest głównie kosmetyka. Same duperele, sporo ale 99% można usunąć samemu i to niewielkim kosztem. Jeźdi się Nią rewelacyjnie, może trochę za twarde zawieszenie ale i tak bajer. Silnik jest w bdb. stanie. Jest mały wyciek zpod uszczelki pod pokrywą zaworów. Nowa uszczelka i 2 h pracy rozwiążą problem. Ogólnie naprawdę dobry stan.

Ferrari-1 napisał:
Auto jest w bdb. stanie. Sam robiłem przegląd u kumpla i kazałem mu być "upierdliwym" . I okazało się że potrzebna jest głównie kosmetyka. Same duperele, sporo ale 99% można usunąć samemu i to niewielkim kosztem. Jeźdi się Nią rewelacyjnie, może trochę za twarde zawieszenie ale i tak bajer. Silnik jest w bdb. stanie. Jest mały wyciek zpod uszczelki pod pokrywą zaworów. Nowa uszczelka i 2 h pracy rozwiążą problem. Ogólnie naprawdę dobry stan.
Pamiętam że trochę trzeba byłoby przy niej zrobić ale ale tak jak napisałeś kosmetyka itp. oby Ci jak najlepiej służyła i dawała frajdę bo do tego chyba stworzono Gtv :) pozdrawiam

Rozglądam się za ogłoszeniami w Polsce i w Niemczech, ale w Niemczech do dnia dzisiejszego nie widziałem dobrych ogłoszeń. Proszę o opinię na temat tych 2-ch aut w Polsce:
http://moto.allegro.pl/item473501401_alfa_romeo_2_0turbo_205km.html
i
http://moto.allegro.pl/item478023372_alfa_gtv_v6_turbo_bardzo_dobry_stan_1998rok.html
Czy ktoś je widział, ogłądał, zna?
Lub może ktoś blisko jest i może obejrzeć, bo jestem z woj. dolnośląskiego i jak narazie nie mam zbyt dużo czasu lecieć na drugi koniec Polski, ale jak będę wiedzieć, że egzemplarz jest zadbany i wart swojej ceny, to napewno pojadę po niego :D Z góry dzięki :)

Alex napisał:
Rozglądam się za ogłoszeniami w Polsce i w Niemczech, ale w Niemczech do dnia dzisiejszego nie widziałem dobrych ogłoszeń. Proszę o opinię na temat tych 2-ch aut w Polsce:
http://moto.allegro.pl/item473501401_alfa_romeo_2_0turbo_205km.html
i
http://moto.allegro.pl/item478023372_alfa_gtv_v6_turbo_bardzo_dobry_stan_1998rok.html
Czy ktoś je widział, ogłądał, zna?
Lub może ktoś blisko jest i może obejrzeć, bo jestem z woj. dolnośląskiego i jak narazie nie mam zbyt dużo czasu lecieć na drugi koniec Polski, ale jak będę wiedzieć, że egzemplarz jest zadbany i wart swojej ceny, to napewno pojadę po niego :D Z góry dzięki :)
Tych dwóch akurat nie oglądałem ale powiem Ci że ta druga to już bardzo długo wisi w ogłoszeniu.

Amortyzatory
Powrót