• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo GT diesel

• Autor wątku Autor wątku grzybii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzybii

Guest
Witam!!!

Zamierzam kupić Alfa Romeo GT z silnikiem diesla.

Nie mam doświadczenia z samochodami tej marki - ale tak okropnie mi sie podoba ze nic na to nie poradze...

macie jakieś doświadczenia z tym modelem?
jakieś plusy i minusy?
ten silnik pewni enie jest jakąś torpedą .. ale czy do codziennej jazdy wystarczy?

dzieki z odpowiedzi!!!

pozdrawiam,

Auto faktycznie bardzo ładne, przygode z Aklfa jedni z moich znajomych właśnie rozpoczeli modelem GT z silnikiem diesla 1.9. Jednostka zreszta wg mnie bardzo udana i sprawdzająca się w tym modelu. 150 KM nie daje w sumie piekielnych wrazeń, ale do w miare dynamicznej jazdy się sprawdza, a ponad to ekonomia ;)
Szkoda ze nie ma 2,4 20V w tym modelu.
Auto z tym setupem w 100% polecam.

mogę polecić do codziennej jazdy po mieście i od czasu do czasu trasa starcza w 100% i nie pali stacji benzynowej :) auto piękne i dla dóch osób w sam raz :)
na zlocie Alfa Romeo w Wiśle jeden z kolegów jechał za moim 2.0 TS kiedy musiałem zamknąć peleton i machałem mu aby mnie wyprzedził to cieżko pod górę się zbierał mówił że gaz w podłodze a tu dętka po chwili dopiero zaczął się wspinać , ale ogólnie piękne i warte uwagi auto

Re: Alfa Romeo GT z silnikiem diesla

Kilka osób z AK które miały z nim styczność , nie ma o tym modelu najlepszego zdania. Jak już coś to nie bierz z początku produkcji.

mam ale benzynę , 2.0JTS z 2004 roku , brak jakichkolwiek problemów , samochód bezawaryjny

Maciek-156 napisał:
To musiał być d... nie kierownik

no właśnie, sorrki zaraz sie temat zrobi diesel versus benzyna ale 2.0 TS zadnych szans w trasie nie ma

Ja mam dieselka, jestem zadowolony, przejechalem nim dopiero jakies 9 tys km w 3msc, autko jest naprawde przyjemne.
Da sie szybko pojezdzic ;-)

fiergloo napisał:
diesel versus benzyna ale 2.0 TS zadnych szans w trasie nie ma

Miałeś GT z TSem ?

Fiergloo, pytanie retoryczne? bo nie było 2.0TS w GT tylko JTS, ale porównując 1.9JTDm do 2.0TS 155HP (alfa 159 vs 156) to podzielam zdanie kolegi o wyższości diesla nad benzyniakiem (w tym wypadku).
pzdr

Fiergloo, pytanie retoryczne?

Tak właśnie.

Na mnie 2.4 M Jet piorunującego wrażenia nie zrobił(mimo 200KM), uważam, że gdyby diesel to tylko dlatego, że mniej pali a rocznie mam do zrobienia z 50 000km minimum. Mimo wszystko w Alfach 156/GT brakuje mi turbobenzynowej alternatywy.

witam
od marca ubieglego roku jezdze GT,kupilem ja sercem a nie robiac zimna kalkulacje i sie nie zawiodlem,auto ma trzy ogromne zalety,1.9jtdm, nieprzeciatna linie,i duzy jak na coupe bagaznik, bonusem jest to ze ludzie sie ogladaja za nia na ulicy...
o bezawaryjnosci nie umiem nic powiedziec bo kupilem z drugiej reki i mialem troche roboty, zostal mi tylko mrugajacy licznik km, auto ogulnie bardzo przyjemne nawet na wakacyjny wyjazd w 4 osoby,polecam.

pozdrowka.

george - tak z ciekawości - jak z miejscem z tyłu?
tzn, czy dorosła osoba jest w stanie tam się bez większej męczarni zmieścić, czy tak jak brera jest to praktycznie dwuosobowy pojazd?

spokojnie się z tylu mieszczą 3 osoby - np. żeby kogoś podwieźć... ale jak chcesz jechać dalej to 2 osoby mają wystarczający komfort - chyba ze maja powyżej 180 cm.

od jakiegoś czasu interesuje się tym modelem alfy + silnik 1.9jtd. zakochalem się w niej po uszy. szczególnie jak widziałem ją na tych szprychowanych 18steczkach..... szczerze powiedziawszy denerwują mnie opinie o niebywałej awaryjności "alf" z ust osób, które tych samochodów nie posiadały (bo niby kuzyn miał i narzekał). drążąc dalej temat zapytam posiadaczy tego auta........czy kupilibyście ten model z tym silnikiem po raz 2gi? jak to jest z ta awaryjnością i dostępnością części? czy naprawde jest tak ciężko? pytam, ponieważ chciałbym znać opinie z tzw. "pierwszej ręki". z moich spostrzeżeń wynika, że po ulicach jeździ coraz więcej samochodów tej marki- czyżby ludzie wreszcie przejrzeli na oczy? z góry dziękuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
nie ma żadnych problemów z dostępnością części , www.autosklep24.pl i masz wszystko

w razie kuku masz też pełno używek w niskich cenach , takie części jak np zderzak kupisz za 10-15 % ceny ASO

moje (subiektywne wrażenia) z jazdy GT - miejsca faktycznie sporo (grzybii dzięki za opinie - jesteś współsprawcą zakupu ;)), na tylne siedzenia wcisnąłem teściów - przeżyli, drogi trzyma się jak przyklejona; natomiast silnik mimo 170 KM nieco mnie rozczarował - przesiadłem się z puga 406 o podobnej mocy i był on zdecydowanie bardziej elastyczny i miał lepsze przyspieszenie;
trochę trzeba się przyzwyczaić do słabszej widoczności do tyłu - mimo wszystko sam wygląd niweluje wszystkie niedostatki...

Panowie, nie ma co narzekać na konstrukcję 1.9 JTD(m), bo z tych 170 KM około setkę zawdzięczamy głównie turbinie, więc trzeba najpierw poznać, jak tej turbiny najefektywniej używać.
Jeśli ktoś przesiada się z mocnej benzyny do uturbionego ropniaka to niestety najpierw musi nauczyć się tym ropniakiem jeździć... trzeba zmienić nieco styl jazdy, mi zajęto to parę tygodni, bo do tej pory przez 8 lat jeździłem tylko benzynami.
przykład: jadę benzyną np. na 4 biegu 90km/h i chcę jakąś przeszkodę w miarę żwawo wyprzedzić, więc redukcja na 3, gaz i jazda
- ropniakiem jadąc na 4 biegu około 90-100 km/h i mając nieco ponad 2tyś/obr. redukcja w przypadku wyprzedzania nie ma większego sensu, a ponadto naraża dwumasę oraz sprzęgło na ogromne przeciążenia - należy wcisnąć jedynie gaz i poczekać na reakcję turbiny...po chwili przychodzi moc i rysuje się banan na twarzy... takich przykładów jest więcej.

Pozdrawiam,

@ludvigus -porównywałem zachowanie dwóch turbodiesli o podobnej mocy i niestety silnik alfy wypada gorzej, mimo, że GT jest o ponad 100 kg lżejsza;

@ludvigus -porównywałem zachowanie dwóch turbodiesli o podobnej mocy i niestety silnik alfy wypada gorzej, mimo, że GT jest o ponad 100 kg lżejsza;

OK, ale trochę mnie to zastanawia, bo nawet najmocniejsze 2.2HDi w Pugu ma coś około 130KM i max 314Nm, więc trochę ni jak się to ma do 170KM i 330Nm w Alfie GT JTDm.
Fakt, że te najmocniejsze ropniaki w Alfach są IMHO trochę wyżyłowane...(wiem wiem, normy euro....) a do tego, jeśli parę koni uzyskane jest z softu na chipie, więc charakterystyka może być zaburzona i odczucie inne niż w Pugu.

Pozdrawiam,

Amortyzatory
Powrót