[GT] Alfa romeo gt 3.2 busso

Sporo, oby była warta tych pieniędzy.

Już wiem który, tylko imienia nie kojarzyłem. ;)

Tak na szybko:
Navi dość szybkie. Działa automapa
Przyciski z kiery banglaja wszystkie włącznie z telefonem
Dysk 320GB wykrywa bez problemu
Radio gra ciut lepiej niż ori
Podświetlenie coś się jebie, ale to kwestia kabelkologii, bo raz działa a raz nie

Problemy instalacyjne:
Trzeba przepiac przewody z mini ISO żeby działały przyciski na kierze
Kabel od bose pod 12V
Stały prąd na Navi osobno żeby pamiętała ustawienia

Jak będę miał chwilę to wrzucę fotki

W końcu mam czas żeby coś wrzucić na forum.

Co wpadło od momentu zakupu

- klocki przód
- rozrząd
- valvoline 10w60
- kompletny remont obu głowic (wszystkie zawory nowe, szlif itd)
- wymiana termostatu i czujnika wody
- wymiana chłodnicy+czyszczenie układu
- nowy lakier na całym samochodzie
- navi 2din
- kamerka cofania
- panele otwierania szyb w czarny mat
- nowe kierunkowskazy dolne
- środek lamp w czarny mat
- kratki od blackline
- metalowe nakładki na pedały
- znaczek przód i tył

Co wpadło niedawno:

- continental sport contact 225/45/17 2016 x4
- amorki bilstein b4 x4
- łączniki stabilizatora trw przód
- tarcze brembo i klocki tył
- uszczelki drzwi + listwy (szum ustał)
- nakładki na lusterka

Oto lista dalszych planów:

- 2x wachacze przód
- pokrywa z blachy
- naprawa skóry na desce, ewentualne obszycie jej od nowa włącznie z resztą środka (czarny+niebieska/czerwona nić)
- wymiana dolotu
- konkretny wydech na obie strony
- spasować drzwi kierowcy (wiszą za wysoko o pare mm)
- spasować navi, 2mm szpary pomiędzy navi a klimą (wina rzeżby ramki 2din na 1din)
- jak mi zrobią drogę to może jakiś eibach+b6/proba z b4, ale szczerze w to wątpię.
- podniesienie mocy do 300 (ale to już daleka przyszłość)
- ogarnąć lampy, bo nieziemsko parują
- ogarnąć panel otwierania szyb kierowcy, bo malowanie mi nie poszło tak jak tego chciałem
- tarcze przód (narazie jeszcze sa ok)
- uchwyty boczków w skóre albo w czarny mat

Teraz wygląda to tak:
DSC_0019.jpgDSC_0024.jpgDSC_0026.jpgDSC_0027.jpgDSC_0029.jpgDSC_0032.jpgDSC_0035.jpgDSC_0039.jpgDSC_0044.jpgDSC_0022.jpgDSC_0046.jpg

Ostatnie zdjęcie to właśnie ta wyciągnięta skóra z deski.

Załączniki

• DSC_0022.jpg
    DSC_0022.jpg
    95.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0031.jpg
    DSC_0031.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0038.jpg
    DSC_0038.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 0
Gdzie Wy takie koniczynki dostajecie ?
A co do alfy to istne szaleństwo, laski pewnie kierują ruchem abyś tylko sie przy nich zatrzymał :cool:

PS: Ile wybuliłeś za malowanie całej GT, tez sie do tego przymierzam.

Gdzie Wy takie koniczynki dostajecie ?
A co do alfy to istne szaleństwo, laski pewnie kierują ruchem abyś tylko sie przy nich zatrzymał :cool:

PS: Ile wybuliłeś za malowanie całej GT, tez sie do tego przymierzam.

Koniczynki tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/pozostale/124550-koniczynki_qv_znow_dostepne_.html

Zwłaszcza jak jadę z żoną:D

Malowanie z blacharką 5500, ale to przy malowaniu na ten sam kolor. Ogólnie jak dobrze poszukasz to teoretycznie powinieneś zamknąć się w 3300zł (300zł element, a gt ma ich chyba 11)

Kolego, możesz podać link gdzie kupowałeś to radio?:-)

mam aktualnie zamontowane 2DIN jakieś chińskie ... czarna ramka, nie leży mi to wgl, a tutaj wygląda jak "oryginalne".

I jak ta stacja multimedialna Ci się spisuje? Wszystko działa ok? Navi, odtwarzanie muzy z pendrive'a, kamera cofania?

Podświetlenie coś się jebie, ale to kwestia kabelkologii, bo raz działa a raz nie
Co z tym podświetleniem? Ogarnąłeś to? I gdzieś czytałem, że to podświetlenie nie jest czerwone - jak to jest u Ciebie?

Problemy instalacyjne:
Trzeba przepiac przewody z mini ISO żeby działały przyciski na kierze
Co to znaczy? Pozamieniać przewody? One są jakoś opisane w kostce do chińskiego radia?

Stały prąd na Navi osobno żeby pamiętała ustawienia
Jak będę miał chwilę to wrzucę fotki
Czyli radio u Ciebie teraz nie wyłącza się po stacyjce?

Mam świadomość, że w tej cenie można kupić znacznie lepszy sprzęt, ale praktycznie każde radio 2DIN w GT/147 wygląda słabo, a tu jest po prostu rewelacja :)

Ostatnia edycja:
Długo nie wchodziłem na forum więc nie wiem czy na coś przyda się moja odpowiedź, ale i tak odpowiem.

Co z tym podświetleniem? Ogarnąłeś to? I gdzieś czytałem, że to podświetlenie nie jest czerwone - jak to jest u Ciebie?

Podświetlenie jest takie jak podświetlenie klimy (pomarańczowe). Mnie osobiście to nie przeszkadzało, ale da się to ogarnąć na czerwone bez większych problemów (pisał o tym też jeden z użytkowników tego forum) Kwestia zdjęcia panelu (2 śrubki) i przelutowania 4 czy 5 diod. (choć elektryk, którego o to pytałem twierdził, że wystarczy podkleić od środka przyciski czymś czerwonym)

Co to znaczy? Pozamieniać przewody? One są jakoś opisane w kostce do chińskiego radia?

To znaczy, że chińczykom trochę się kostki pomyliły. W zielonej kostce musiałem zamienić dwa przewody aby zadziałały przyciski na kierownicy. Musiałem też podać stałe napięcie.
Jest wszystko opisane na schematach (bierzesz schemat własnego radia + ichniejszy i już wiesz co jest skopane), można bez problemu odszukać dokładniejsze info na angielskich forach (fiat stilo, alfa 147, alfa 159 - są obszerne recenzje tych navi, a są one wszystkie na jedno kopyto).
Dodam tylko, że jestem totalnym laikiem w kwestii elektryki i jakoś sprawę ogarnąłem. (w 5-6 godzin podłączyłem radio, kamere cofania itd - kompletnie nie kumając nic)

Czyli radio u Ciebie teraz nie wyłącza się po stacyjce?

Mam świadomość, że w tej cenie można kupić znacznie lepszy sprzęt, ale praktycznie każde radio 2DIN w GT/147 wygląda słabo, a tu jest po prostu rewelacja :)

Radio wyłącza się po stacyjce, wybudza się po zapłonie. Działa i funkcjonuje jak każde normalne radio z tym, że nie wygląda jak ulep i ładnie wpasowuje się w deskę (choć to już kwestia gustu).
Dużym plusem są mapy, wyjście usb, karta sd, dowolna możliwość ustawienia przycisków. No i działa to całkiem szybko. Odpalenie karty sd to chwila, nie ma długiego myślenia. Przekręcasz kluczyk - pare sekund i już gra muzyka. I mowa tu o np rozruchu systemu po 12-24h braku pracy. W przypadku gdy np wychodzisz z samochodu i wracasz po 1h system nie uruchamia się ponownie tylko się po prostu wybudza.

////////////////////////////

https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-gt-3-2-busso-CID5-IDiejWT.html#7229703c65;promoted

Samochód jest na sprzedaż. Całe info macie w tym temacie. Nie ukrywam niczego. Cena nie jest związana z jakimiś "tajemniczymi" wadami ukrytymi. Wszystko było zawsze wymieniane na bieżąco, aktualnie do wymiany są tylko przednie tarcze. Auto służy mi aktualnie jako 3 i jeżdżę nim raz/dwa razy na miesiąc więc nie widzę dalszego sensu w tym aby stało nieużywane. Zależy mi na szybkiej sprzedaży. Oc do listopada. Przegląd ważny.

Długo nie wchodziłem na forum więc nie wiem czy na coś przyda się moja odpowiedź, ale i tak odpowiem.
Lepiej późno niż wcale - wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, i myślę, że info o tej navi jeszcze komuś się kiedyś przyda :-)

https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-gt-3-2-busso-CID5-IDiejWT.html#7229703c65;promoted

Samochód jest na sprzedaż. Całe info macie w tym temacie. Nie ukrywam niczego. Cena nie jest związana z jakimiś "tajemniczymi" wadami ukrytymi. Wszystko było zawsze wymieniane na bieżąco, aktualnie do wymiany są tylko przednie tarcze. Auto służy mi aktualnie jako 3 i jeżdżę nim raz/dwa razy na miesiąc więc nie widzę dalszego sensu w tym aby stało nieużywane. Zależy mi na szybkiej sprzedaży. Oc do listopada. Przegląd ważny.
Obecnie szukam GT, biorę pod uwagę diesla (i pewnie na nim się skończą poszukiwania), ale cały czas kusi Busso... Twoja sztuka nie do końca mi pasuje (kolor, brak grzanych foteli, i te felgi - haha), ale namieszała mi trochę w głowie... Kusi...

Pafka, felga to chyba najmniejszy problem :P Dupa sama się będzie pocić jak naciśniesz na gaz :D

Haha, z tym grzaniem to trochę racja, ale mam teraz i korzystam z niego bardzo często.
A felgi? Faktycznie najmniejszy problem, chociaż felgi plus opony to 3-4 koła, więc wydatek znaczący...

Felgi to już kwestia gustu. Ja jakoś specjalnie nie zwracałem na nie uwagi, nie był to priorytet w tym samochodzie. Opony akurat są nowe(conti sport contact 8mm), ale pewnie chodzi o kwestię rozmiaru. Przesiadłem się teraz do CLS500(1 gen), ale powiem zupełnie szczerze: Mimo, że to nie ta klasa samochodu i cls bije na głowe alfę w kwestii komfortu i innych bajerów to jednak silnikowo, dźwiękowo i emocjonalnie nie jestem w stanie sobie wyobrazić czegoś lepszego od busso. Niby mam tą v8, ale to nie jest to samo brzmienie, ciarki i prowadzenie. I mam tu na myśli serię bez żadnych modyfikacji w obu przypadkach.

Mam jeszcze pytania o tą chińską stację multimedialną.
1/ Czy sterowanie z kierownicy było już w standardzie, czy musiałeś je dodatkowo dokupić? I czy to nie nazywa się CAN-Bus decoder box?
2/ Kamerę cofania wziąłeś tą która jest w lampce podświetlania tablicy rejestracyjnej, czy inną?
3/ Coś jeszcze może dobierałeś, jakieś rady dla mnie żebym o czymś ważnym przed zakupem nie zapomniał?

Z góry wielkie dzięki za info :)

Amortyzatory
Powrót