[GT] Alfa Romeo GT 1,9 JTD, beginning

janczo

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1,9JTD
Witam witam!

cieszę się, bo zakupiłem nareszcie auto, które wpadło mi mocno do głowy i długo pewnie nie wypadnie :) Podkreślam NARESZCIE, gdyż od połowy grudnia szukałem już wstępnie, od stycznia aktywnie i stwierdzam jedno - cholernie ciężko dorwać dobrą GT. Nie mówię już o roczniku, nie mówię o tym aby była niedroga. Szukanie Alfy GT jest niczym taniec na polu minowym, jak przez telefon słyszałem "nic nie stuka, nic nie puka" to dostawałem natychmiastowej irytacji :) A tak na poważnie, po m-cu odpuściłem szukanie patrząc na cene, po 2 m-cu odpuściłem szukanie młodego rocznika (każdy z przedziału 2004-2008 był na tym etapie akceptowalny), odpuściłem tez bezwypadkowość oraz bananowe skórki :) Po prosty jest to zbyt rzadkie auto, aby przebierać...

W końcu udało się, nie jest idealnie, ale jestem zadowolony.
2008 rocznik, stuknięty był z prawej strony tył, było trochę szpachli nad błotnikiem, powymieniałem komplet wahaczy z tej strony, łożysko, wahacz z przodu, klocki i tarcze komplet, płyny i filtry, komplet opon zimowych (zły jestem, musiałem kupić, bo w dzień zakupu był ostatni śnieżny weekend, a teraz już wiosna :) )

Natomiast jeszcze do zrobienia:
- brak nadkola ze strony gdzie było stuknięcie: ktoś ma może do sprzedania? Na allegro widziałem za 150PLN
- tulejka z przodu wahacza górnego
- radio nie działa: tzn włącza się i wyłącza podświetlenie, pyka coś w środku jakby zacięta płyta oraz nie reaguję na żadne przyciski, brak napisów na wyświetlaczu. Jak ktoś ma pojęcie czy da się naprawić, czy też używane kupić...

BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA PODPOWIEDZI

gt9e.jpg

c2783780110.jpg

c278378018.jpg

c278378014.jpg

c278378013.jpg

c278378012.jpg

Zdjęcia jeszcze z ogłoszenia, zaraz Bella będzie zarejestrowana, umyję podjadę na jakieś ładne miejsce i zrobię sesje zdjęciową :)

PS: wcześniej jeździłem Lancia Lybra, po sesji napiszę, moje odczucia po przesiadce, bo włoskie auto włoskiemu nie równe zupełnie (są plusy i minusy).

Ładna sztuka. Byleby tej szpachli tam za dużo nie było, żeby nie zaczęło za jakiś czas pękać. Skóry i alusy zawsze można kupić, a gdy już napakowane szpachlą to gorzej. Choć wnętrze świetne. Powodzonka !

Fajna felga i ładna tapicerka. Musisz jeszcze szufladkę wymienić bo ma inny kolor niż reszta paneli. W pełni się z Tobą zgadzam,że szukanie GT to utopia.

całkiem ciekawie wygląda to wnętrze

no i pakiecik zima ( grzana doopa , spryski lamp , grzane dysze sprysków szyby ) widzę jest ?

dzięki za miłe odp.

Na zimę kupiłem opony 205/50/17 Uniroyal MS PLUS 66, zrobiłem na nich "aż" 400km, a teraz czas na kupno letnich :)
Chyba pozostaję w tym samym rozmiarze na lato, przymierzam się chyba do Nokian Line, wg etykiety opony, najlepszą ma specyfikację w tym przedziale cenowym.

Bocian: pakietu zima nie ma pełnego, bo nie ma spryskiwaczy na reflektory. Czy grzane dysze spryskiwaczy szyby - nie wiem. Natomiast grzana doopa tak, bardzo przyjemne :)

Dla nowych kupujących auto z zagranicy info: nie można już robić przeglądów na numer VIN, musi być oryginalna tablica z kraju zakupu albo tymczasowa blacha PL. Weszła ta zmiana od października albo listopada 2012, powodem jak sądzę - jest wydanie większej ilości tablic przez urząd a tym samym więcej $ wydanych przez kierowców.

Wnętrze bardzo mi się podoba, skóra nie jest zniszczona w ogóle, ale i tak kupiłem środek do czyszczenia tapicerki skórzanej, w weekend pucowanie będzie...
Felga też mi bardzo podchodzi. W pierwotnej wersji miałem malować felgi na czarno, ale na pewno zostawię tak jak jest.

Zamówione już nadkole na allegro, potem będę zajmował się radiem.

Jak na GT przystało czyli robi wrażenie, przyciąga wzrok i świetnie jeździ zapewne.
Szerokości i bezawaryjności. ;)

Kupiles sciagniete czy sam sciagles?

Szukam GT i strasznie ciezko. :(

Dla nowych kupujących auto z zagranicy info: nie można już robić przeglądów na numer VIN, musi być oryginalna tablica z kraju zakupu albo tymczasowa blacha PL.

Jeśli sprowadzasz auto to: albo oryginalne tablice, albo tablice zjazdowe + przetłumaczony dowód od tablic zjazdowych lub ważny przegląd w dowodzie rejestracyjnym (trzeba tylko pamietac, że np. w niemczech biją przeglądy co 2 lata, w Polsce jest co roku, więc jak ktos sprowadzi np. z przegladem grudzien 2013 to na polskie prawo jest nie ważny - grudzien 2012) ale w takim przypadku jest skierowanie na badanie celem ustalenia brakujących danych - 60 zł. Ostatnia werjsa to tablice próbne 62 zł - i tu słusznie zauważyłeś - nabicie jak największej ilości kasy do budżetu, bo jest to praktycznie 62 zł bezkosztowe (od ceny nalezy odjąc cenę pozwolenia czasowego czyli dla Urzędu jakieś 6 zł) no i uprzykrzenie życia zarówno ludziom jak i urzędnikom - 2x ta sama robota :P

Co to GT, strasznie zacna :P Szczególnie to wnętrze mi się podoba w takiej kolorystyce.

Kupiles sciagniete czy sam sciagles?

Szukam GT i strasznie ciezko. :(

kupiłem od handlarza, który sprowadził z Belgii. Wcześniej oglądałem sporo aut i mało nie zmieniłem obiektu poszukiwań - tak żałosne egzemplarze niektóre oglądałem.
Najczęściej auto sprzedawała osoba prywatna, która akurat "okazyjnie" (jak najtaniej) sprowadziła auto od "bardzo znajomego handlarza" (powypadkowe) który wszystko sprawdził i tak właściwie to auto było dla niego (a nawet nie zarejestrowane w PL), ale nagle niespodziewanie i z wielkim żalem sprzedaję auto, bo nagle potrzebuję pieniędzy :)

Chyba tylko wytrwałości mogę życzyć, bo nie jest łatwo, ja na szczęście się nie poddałem.
Dużą zaletą, takiego szrotu wystawionego na sprzedaż - jest fakt, że jak ja będę sprzedawał, a auto będzie zadbane, to problemu nie będę miał z uczciwym sprzedaniem za dobry $

- - - Updated - - -

a ja tam zaślepki w zderzaku widzę ... więc jak ?

ok, juz wyjaśniam... myślałem początkowo, że jest to tylko plastik, pod zaślepką nic. Zasugerowałem się, jak oglądałem inną GT do kupienia, to jednej zaślepki nie było, a wnętrze było całkowicie puste.
Wczoraj wieczorem chodziło mi to po głowie, w końcu wyszedłem sprawdzić, chciałem pociągnąć do góry czy wychodzi mechanizm i urwałem zaślepkę :) W weekend GT rozdziewiczy się poxipolem :)

Czym spryskuje się reflektory? Na pewno nie automatycznie razem ze spryskiem szyby...

- - - Updated - - -

Co to GT, strasznie zacna :P Szczególnie to wnętrze mi się podoba w takiej kolorystyce.

Dzięki :)
co do tablic, to idealnie to podsumowałeś

ok, juz wyjaśniam... myślałem początkowo, że jest to tylko plastik, pod zaślepką nic. Zasugerowałem się, jak oglądałem inną GT do kupienia, to jednej zaślepki nie było, a wnętrze było całkowicie puste.
Wczoraj wieczorem chodziło mi to po głowie, w końcu wyszedłem sprawdzić, chciałem pociągnąć do góry czy wychodzi mechanizm i urwałem zaślepkę :) W weekend GT rozdziewiczy się poxipolem :)

Czym spryskuje się reflektory? Na pewno nie automatycznie razem ze spryskiem szyby...

ano właśnie wraz z szybami ale tylko przy włączonych światłach - płynu toto trochę zjada niestety ( u mnie dezaktywowane poprzez wypięcie pompki od sprysków lamp )

- - - Updated - - -

Przechwytywanie.PNG

ano właśnie wraz z szybami ale tylko przy włączonych światłach - płynu toto trochę zjada niestety ( u mnie dezaktywowane poprzez wypięcie pompki od sprysków lamp )

dzięki za podpowiedź, sprawdzę w najbliższym czasie, wygląda na to że jutro będą blachy już PL pełne, więc wreszcie gdzieś wybiorę się w weekend.

Natomiast, na jakich oponach jeździcie na lato? miałem kupić 205/50/17, ale zastanawiam się 225/45/17, jakie Wy macie i co polecacie???

Wy tak na poważnie z tymi oponami?

Dziwie się, bo szukam jak najwyższej opony, przy 17'' jest już mało do wyboru:
- przy 205/50 wysokość jest 636.8mm
- 215/45 jest 625.3mm
- 225/45 jest 634.3mm

Jak najwyższą chce, bo zawieszenie jest jakie jest i dziury w Krakowie są jakie są (i będą)...

ja u siebie mam 225/45 17' , w okresie zimowym jeżdżę na 205/55 16' i wole 17.

Ja mam na 15" balon 205/60 i różnicy ni ma z 225/45 :)

Amortyzatory
Powrót