Alfa Romeo GT 1.9 150KM (rosso Alfa)

Yerzo

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM Distinctive
Alfa Romeo GT - Connect Nav+ zamontowany ! ;]

Witam,
przedstawiam swoją Alfa Romeo GT JTD 1.9 150KM.
Zanim opiszę ją przedstawię czym wcześniej jeździłem. Do tej pory jeździłem Fordem Focusem 3D. Poniżej link do opisu auta :
http://furious.pl/article/ford-focus/index.htm

A poniżej nowy następca Focusa :

Alfa Romeo GT 04' , 1.9 JTD 150KM z planami na wirusa na 170-180KM :) Poczekam przez zimę, zapoznam się z silnikiem i może na wiosnę coś się podkręci. Może nie jest mistrzem startu spod świateł ale jeśli chodzi o elastyczność albo przyspieszenie na 2,3,4 biegu to idzie jak zły :) Naprawdę zaskakuje mnie ten silnik !

Jest to najbogatsza wersja z xenonem, nagłośnieniem BOSE, podgrzewaną skórą, różnymi czujnikami, 17stkami, tempomatem, kolorową nawigacją Connect Nav+ itd.

Niestety pogoda do zdjęć zrobiła focha :

dsc01837xv.jpg

dsc01838h.jpg

Patrząc z perspektywy Focusa, w którym zaszło trochę zmian, w Alfie jedynymi zmianami jakie być może wprowadzę bedą oryginalne 18stki i wirus. Zrobiłem do tej pory zaledwie 700km ale muszę powiedzieć, że autko super się prowadzi i lepiej idzie w zakrętach niż Foka. Największym zaskoczeniem jest dźwięk wydechu i dźwięk silnika wewnątrz auta. Wewnątrz w ogóle nie słychać, że jest to diesel. Przy wolnej jeździe auto klekocze lecz jeśli da się ognia to miło bulgocze. Nie wiem czy to tylko w moim 1.9 tak jest czy każde GT w dieslu ma dedykowany wydech. Brzmi niewiarygodnie.

Mówiąc krótko : auto wg. mnie jest bardzo ładne, oszczędne i dobrze jeździ - jestem mega zadowolony !!!

Jeśli poprawi się pogoda to może wrzucę jakieś ładniejsze zdjęcia takie jak w opisie Focusa.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
piekna furka, prawie tak samo ladna jak moja ;)
jak swoja kupowalem to sie zastanawialem nad czerwona, koniec koncow kupilem czarna GT z identycznym wyposarzeniem - jedyna roznica to felasie, ja mam w swojej 18"

Jak na wiosne bedziesz rozgladal sie za 18" to daj znaka, moze zrobimy podmianke, bo ja mam w planie kupic 17"

jak masz ochote to sobie looknij na moja belle

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/14603-moja_czarnulka_gt.html

artur_ka, na wiosnę chętnie przemyślę poważnie Twoją propozycję :) dzięki
Przeglądałem wątek dotyczący twojej GT i muszę przyznać, że jest piękna.

Z takich nowości pozakupowych :
Wczoraj podczas jazdy w trasie oraz po Warszawie autko super się sprawowało. Myślałem, że w mieście namacham się lewarkiem skrzyni biegów z powodu krótkiego zakresu obrotów jak to w dieslu a okazało się, że bardzo fajnie i przyjemnie się jeździ.
W trasie to brak słów !!! 80km/h, 5 bieg do wyprzedzania i nagle nie wiadomo kiedy robi się 140km/h :) Wiadomo, że to diesel i odrazu ciągnie ale moment przyspieszenia poprostu robi wrażenie. Spalanie w trasie między W-wą a Sokołowem Podl. (100km) przy prędkościach 110-140km/h wyszło 5,6 litra. Dla mnie to jest masakra :burnout:

Odrazu mam kilka pytań do Was :
1. - do czego służy elemencik w postaci głośniczka tuż przy hamulcu ręcznym i przycisków ASR oraz otwierania klapki wlewu paliwa ?
2. - strasznie głośno chodzi mi wspomaganie. Słychać, że to pompa głośno pracuje. Czy to jest typowe dla GT lub silników 1.9 ?
3. - czy posiada ktoś jakiś link do instrukcji do modelu GT w postaci np.: PDFu ?
4. - czy wszyscy przechodnie i kierowcy muszą się patrzeć na moje auto ? :D

Paweł24, wielkie, wielkie dzięki !!! :)
Dzięki za wyczerpujące PW.

Bella jest piękna, szczególnie w tym kolorze rzuca się w oczy przechodniom więc będziesz sie musiał z tym pogodzić ;) ..miałem okazję widzieć u jednego kolegi to auto na żywo i robi ono ogromne wrażenie. nic tylko lać do baku. także przyjemności i szerokości :)

Przepiękna Alfa. Kolor rosso Alfa na GT wygląda chyba najlepiej. Gratuluję zakupu.
Pozdrawiam.
- Rafał

Panowie, widze ze wiecej osob ma ochote wgrac nowy sofcik do belli, moze sie umowimy na jakis termin i potargujemy z tunerem ?
Wiem, ze niedawno byla taka akcja kolegow z tego forum ale nie znam szczegolow.

A co do ogladanie sie przechodniow i innych kierowcow to sie "musisz" przyzwyczajic :-)

Ostatnia edycja:
Największym zaskoczeniem jest dźwięk wydechu i dźwięk silnika wewnątrz auta. Wewnątrz w ogóle nie słychać, że jest to diesel. Przy wolnej jeździe auto klekocze lecz jeśli da się ognia to miło bulgocze. Nie wiem czy to tylko w moim 1.9 tak jest czy każde GT w dieslu ma dedykowany wydech. Brzmi niewiarygodnie.

Na czym polega dedykacja wydechu w Twoim aucie? Masz zrobiony tuning wydechu, czy wyglada to na oryginal?

Niestety ja na temat wydechu i odglosow silnika JTD 16V mam inne zdanie :) Wydech jak wydech, nic nie bulgocze, po prostu lekko go tlumi, ot zwykly klekot. Klang silnika tez nie powala, ale czego spodziewac sie po 4 cyl Dieslu... Jedyny klekot z czterema garami, jaki w miare ladnie pracuje to 2.2 Hondy (mowa o sportowych dzwiekach, wiadomo sa tez super kulturalne TDCI Forda i D4D Toyoty, ktore sa po prostu wytlumione praktycznie jak sie da, ale o to tez nie chodzi w aucie typu coupe). Moje negatywne odczucia moze wynikaja z tego, ze wczesniej mialem Volvo z 5 garowym D5 2.4. To jeden z piekniej mruczacych silników Diesla. Ciekawy dzwiek mozna wydobyc z Diesli R5 i 6 cylindrowych, np 3.0 TDI na dedykowanym wydechu brzmi pieknie. Niestety w JTD 16V to se ne da. Ja mam wydech przelotowy z nierdzewki na jedny tlumiku przelotowym i znajomi mowia zlosliwie, ze brzmi jak odkurzacz :) I maja troche racji.

Ostatnia edycja:
Na czym polega dedykacja wydechu w Twoim aucie? Masz zrobiony tuning wydechu, czy wyglada to na oryginal?
nie, nie mam zmienionego wydechu lecz porównując dźwięk diesla w GT a dźwięk w innych nowych dieslach to ten robi bardzo miłe wrażenie.
Wiadomo, że klekot to klekot ale ten jest przynajmniej przyjemny dla ucha :)

Koledzy, niestety nie znalazłem w instrukcji ani na forum odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie :
1. - do czego służy elemencik w postaci głośniczka tuż przy hamulcu ręcznym i przycisków ASR oraz otwierania klapki wlewu paliwa ?

A tak w ogóle to cieszę się z każdego kilometra przejechanego nowym autem :)

Amortyzatory
Powrót