Fiat koncern
No więc:
-Fiat stawiany przed resztą bo właściciel koncernu – co ich obchodzą marki jak Alfa czy Lancia skoro na pandzie więcej zarobią - niestety nie te czasy gdzie obecne hasło Audi "przewaga dzięki technice" zawierało się w Cuore Sportivo Alfy
Każda marka w koncernie odgrywa swoją konkretną rolę - to że opierają się na podobnych silnikach jest naturalne i robi tak każdy inny koncern - np. VW, który te same silniki pakuje zarówno do Audi jak i do Skody. I nikt o to nie ma pretensji.
Fiat zachowuje się i tak fair zostawiając najmocniejsze jednostki benzynowe - 1.4 MA 170 KM i TB 235 KM na wyłączność Alfy czy Diesla BITurbo 190 KM na wyłączność Lancii.
Porównywanie Fiata do Lancii a już na pewno do Alfy nie ma sensu - pomimo tego, że mogą mieć nawet podobne silniki to całkowicie inaczej się prowadzą, mają inną charkterystykę pracy silnika, odmienne zawieszenie itp. choć na papierze wszystko wygląda podobnie. Jakbyście przejechali się jakimś nowym modelem Alfy np. Mito zrozumielibyście że Cuore Sportivo jest ciągle aktualne, tylko teraz marka dokonuje tego opierając się bardziej na technologii Fiata niż 20 lat temu ale to wynik globalizacji i cięcia kosztów

Miałem okazję prowadzić Fiata Bravo TB 120 KM a po tym fakcie Mito z tym samym silnikiem. To są DWA RÓŻNE ŚWIATY. Fiat to przyjemny samochód rodzinny, wygodny, z lekko pracującym układem kierowniczym, dobrze wyciszony z mocnym silnikiem. Ale Mito przy nim to prawdziwa rakieta !!! Spontaniczna reakcja na gaz, momentalne wkręcanie się na obroty, twardy układ kierowniczy, prowadzi się jak przyklejony do drogi,rasowy odgłos wydechu. Jakby mi nikt nie powiedział to bym dał się nabrać że ma co najmniej 150 KM

Od razu widać, że te samochody projektują ludzie którzy mają całkiem odmienne podejście do motoryzacji niż np. Fiaty.
Jeździłem też nowymi Lanciami - Delta i Musą i jak ktoś twierdzi że jest Alfistą nie powinien tych wozów brać pod uwagę. To samochody nastawione głównie na komfort, jakby odwrotny biegun Alfy Romeo.
Nie odrzucajcie Alfy bo wam się przód w nowych modelach nie podoba. To niegodne prawdziwego Alfisty

Jak zaczną źle jeżdzić - dopiero wtedy będziecie usprawiedliwieni