[Giulietta] Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Znam wszystkie dodatki - korek wlewu oleju i korek wlewu benzyny to małe dzieła sztuki. Co do nawigacji to można od razu zamówic aby było gniazdo na przenośną tomtom. Moja gałka wydaje się że jest (przynajmniej częściowo) ze stali chromoniklowej,albo grubo chromowanego aluminium, bardziej mi odpowiada od tych polakierowanych

Giulietta

Dobrze że skusiłeś się na pakiet sportowy, dodaje on Giulietcie dużo smaku. Od razu widac że to rasowa Alfa :) Gratuluję zakupu. Może doczekamy się w końcu jakiś wrażeń z użytkowania tego wozu :D

Jak AŚ nie może jej zwalczyć (bo już chyba każdy z fanami samochodów kudowych włącznie wie że gazetka jest tendencyjna)-to teraz będzie się łasił:D.

Tapicerka w pakiecie sport skóra+tkanina+czerwone obszycie to najlepsza opcja (nie tylko cenowa ale tezpraktyczna) - dodatkowo fele turbinio są wtedy w standardzie. Bije na głowę skóre, bo ze skórzanych foteli podczas hamowania najzwyczajniej zjeżdżałem...

Dla mnie ten pakiet jest właśnie trochę dyskusyjny - z jednej strony są fajne fele, zawiecha sportowa i elegancko obszyta kierownica, ale z drugiej tylko czarna tapicerka, ciemna podsufitka, aluminiowe nakładki, jakieś dziwne lusterka i wkładka z aluminium w "specyficznym" kolorze... Przy tej cenie raczej nie ma się co zastanawiać, ale wolałbym wziąć tylko pierwszą część.

Tak to było pierwsze tankowanie. Mam jeszcze kilka zdjęć:
Cholerka, chciałem podejść, pooglądać, pomacać ale pomyślałem że pasażerka pewnie stwierdzi że jakiś złodziej/idiota i mnie pogoni więc odpuściłem:)
BTW, Ona też Alfistka?? Widziałem że wzrok Jej poleciał za 155;)

Znam wszystkie dodatki - korek wlewu oleju i korek wlewu benzyny to małe dzieła sztuki. Co do nawigacji to można od razu zamówic aby było gniazdo na przenośną tomtom. Moja gałka wydaje się że jest (przynajmniej częściowo) ze stali chromoniklowej,albo grubo chromowanego aluminium, bardziej mi odpowiada od tych polakierowanych

Czyli jednak na CEntenario wystawili pewnie jakiś egzemplarz przedprodukcyjny - ale trochę wioska, bo nawet jeśli alu miałoby być w ramach Linea Accessori, to powinni tam taką wkręcić, a nie kształtować kiepskie wrażenie o wersji QV, jakie ja odniosłem przy pierwszym kontakcie z Julką :)

A jak się sprawuje w codziennym użytkowaniu układ DNA.
Czy jeździecie na codzień w trybie Dynamic czy Normal. Jak to się ma do zużycia paliwa i osiągów. Czy podczas uruchamiania auta ustawia się jakiś domyślny tryb?

Jeśli było ustawione Normal, odpala się Normal, jeśli All-Weather, to All-Weather, a jeśli Dynamic, to Normal - więc w sumie trzeba za każdym razem przestawiać :D.

Też jestem ciekaw, czy w Normalu jest mniejsze spalanie, bo to się chyba tylko do miasta nadaje...

Jeśli było ustawione Normal, odpala się Normal, jeśli All-Weather, to All-Weather, a jeśli Dynamic, to Normal - więc w sumie trzeba za każdym razem przestawiać :D.

Też jestem ciekaw, czy w Normalu jest mniejsze spalanie, bo to się chyba tylko do miasta nadaje...

Też się własnie tak zastanawiam jakbym sobie kupił taką :), jak bym to ustawiał.
Powiem szczerze, że jestem zielony bo nie odbyłem jazdy próbnej.

Ja przejechałem do dziś 2100 km. Według trip średnie spalanie na poziomie 8.9 litra/100km. Z tego ok 40% jazdy w trybie dynamic, reszta w normal. W trybie dynamic spala więcej. Na razie jednak jestem w fazie prób, więc pewnie po jakimś czasie średnie spadnie do 8/100.`:)

po mieście ok 30%. no ale były tez jazdy autostradą po 200km:), więc przy takich prędkościach spalanie poza miastem też będzie spore... moim zdaniem jeżeli zejdę do sredniej 8 na 100 to będzie ok. Nie ma się co czarować, te fabryczne dane o spalaniu można między bajki włożyć. Musiałbym chyba jeżdzić tempem przeładowanego MZK i to poza miastem, żeby zbliżyć się do średniej 5.8/100 jak to w książce pisze, a chyba nie o to chodzi...:)

Ja na razie (chcę żeby silnik dobrze się ułożył) używam trybu Dynamic sporadycznie - zreszta tak też radził mi sprzedawca aby przez pierwsze 2tys km jeździć na pół gwizdka. Spalanie jest większe ale zdecydowanie czuć te 30Nm więcej. Co do spalania -jeżdżę na razie tylko po mieście - to w miarę pokonywanych km stopniowo maleje - zaczynałem od 15,5l/100km, a dzisiaj było już 14l/100km(warszawskie korki i średnia prędkość nie przekracza 17km/h)

Amortyzatory
Powrót