[Giulietta] Alfa Romeo Giulietta 1.4TB 120KM

Boje się tylko, że ktoś będzie kręcił nosem przy sprzedaży, że coś było robione. Zobaczymy na wiosnę co tam wymyślę.

Z pozytywnych wieści pojawił się nowy członek rodziny. Na dwóch kółkach ale zabawa jest przednia. Romet k125 z 2008 roku. Stan bardzo dobry jak na używanego chińczyka. W zimę trochę w nim pogrzebie i na wiosnę ruszam z jazdą.
IMG_20231124_172522.jpg
IMG_20231124_172532.jpg

No i mamy kolejny "mały update". Samochód zyskał nowiutkie tarcze i klocki z przodu i z tyłu. Niestety tamte były chyba jeszcze oryginalne. Hamulce są teraz żyleta. Przy okazji przeczyszczone i nasmarowane wszystkie prowadnice zacisków. Całość mnie wyszła 1200zł.

Kolejny rok minął i muszę przyznać, że to jedne z fajniejszych aut, którym jeździłem. Kompletnie bezawaryjne i przyjemne. Ale brakuje mi strasznie automatycznej skrzyni biegów. Ostatnio parę razy jeździłem samochodami z automatem i faktycznie to duża wygoda. Nie mam budżetu na Gulię albo stelvio ale zastanawiam się, czy nie przyczaić się na giuliettę w automacie. Swoją drogą pękło kolejne około 12 tyś km. Już kupiłem nowe filtry i olej i na dniach jadę wymieniać.

Pytanie do was, czy w Giuliettach występowały różne systemy głośników? Mam podstawowe radio ale gra to wszystko dużo lepiej niż w większości aut z którymi się spotykam. Poprzednio miałem citroena C4 to przy alfie dzwięk był kartonowy. Nie mówiąc już o Tucsonie z 2019r, gdzie też audio jest dużo gorsze niż u mnie.

Jest podstawa albo Bose. Poznasz po logach na maskownikach i subie w kole. Sam mam Bose właśnie i gra to przyzwoicie aczkolwiek żaden ze mnie audiofil :D. Serii nie słyszałem. I mamy podobne odczucia co do skrzyni. Kurde chyba jednak brakuje mi automatu choć jakiś czas się broniłem z tym stwierdzeniem :/

A to ja mam podstawowe audio chyba, bo nie mam loga BOSE. Ale gra naprawdę nieźle. Ciężko byłoby mi wrócić teraz do standardów citroena albo koreańskich samochodów.

Edit: zapomniałem, w zeszłym roku wjechało też oświetlenie wnętrza RGB.

https://imgur.com/a/5Wo9f7O

Ostatnia edycja:
No i wjechała kolejna wymiana oleju oraz filtrów. Tradycyjnie Ravenol syntetyk, a filtry od filtrona. Tym razem zrobiłem też płukankę silnika, żeby trochę ewentualnego nagaru zebrać.

Wreszcie znalazłem też dobrego mechanika w Bydgoszczy i to jeszcze pod blokiem. Przy okazji zauważył małe zapocenie przy chłodnicy oleju. Nie zostawiam śladów pod samochodem więc raczej nic groźnego ale ruszę to przy następnej wymianie oleju.

Pozwolę sobie też na małe podsumowanie dotyczące samego samochodu, bo mamy go już 3 lata. To prawdopodobnie najlepszy samochód jaki do tej pory miałem. Mimo 13 lat na karku jest totalnie bezawaryjny, super się trzyma drogi, ma rozsądne spalanie i fajną dynamikę. Fotele jak na kompakta też są bardzo wygodne, z długim i szerokim siedziskiem. Jest też bardzo dobrze zabezpieczony przed korozją, co jest miłą odmianą po poprzednich autach. Z minusów jak dla mnie to mógłby być odrobinę lepiej wyciszony i denerwuje mnie działanie tylnej wycieraczki. Potrafi się zatrzymać w losowym miejscu zamiast w pierwotnym położeniu. No i ze względu na szklany dach nie jest to samochód dla osób powyżej 1,85m.

Z tą rdzą to podobno zaczyna być różnie... Choć moja 2011 rocznik spód jak dzwon, ostatnio na przeglądzie obejrzałem, diagnosta też pochwalił :D

Kolejny rok minął i muszę przyznać, że to jedne z fajniejszych aut, którym jeździłem. Kompletnie bezawaryjne i przyjemne. Ale brakuje mi strasznie automatycznej skrzyni biegów. Ostatnio parę razy jeździłem samochodami z automatem i faktycznie to duża wygoda. Nie mam budżetu na Gulię albo stelvio ale zastanawiam się, czy nie przyczaić się na giuliettę w automacie. Swoją drogą pękło kolejne około 12 tyś km. Już kupiłem nowe filtry i olej i na dniach jadę wymieniać.

Pytanie do was, czy w Giuliettach występowały różne systemy głośników? Mam podstawowe radio ale gra to wszystko dużo lepiej niż w większości aut z którymi się spotykam. Poprzednio miałem citroena C4 to przy alfie dzwięk był kartonowy. Nie mówiąc już o Tucsonie z 2019r, gdzie też audio jest dużo gorsze niż u mnie.

Witam.
Jezeli bys szukal Giulietty z automatem to przymierzam sie do sprzedazy swojej.Ma oczywiscie rowniez Bose z subwooferem,Brembo,Ulter itd.. 2014,170 km,krajowa oczywiscie.Okolo 103 tys.Wersja Excusive

Kolejny rok za mną. Dobiłem do 155tyś. Znowu żadnych problemów.

W międzyczasie zmieniłem buczące łożyska w tylnych kołach na nowe SKF i nagle zrobiło się znacznie ciszej. Minus taki, że teraz słyszę te z przodu :D Na początku stycznia będę wymieniał olej to przy okazji wymienię łożyska z przodu. Zmieniłem też przednie żarówki na COOL BLUE INTENSE OSRAM. Są bardziej zimne i święca trochę lepiej niż OEM ale do białego światła typu LED albo Xeon to im daleko

No i dla tych, którzy mają otwierany dach. Warto raz na rok nasmarować prowadnice. Ja to robię i działa jak marzenie.

Amortyzatory
Powrót