• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Brera] Alfa Romeo Brera 1,75TBI 2010 - czyli jedna po drugiej

ja żeby zminimalizować efekty piaskowania założyłem chlapacze przednie od 159. Niektórych to raziło, ale dla mnie ważniejszy był aspket praktyczny. Jedyne co musiałem zrobić przy gwincie, to przyciąć je żeby nie szurać na nierównościach.

Zresztą, wychodziły chlapacze dedykowane do Brery (ProDrive ?), niestety nigdy nie mogłem ich znaleźć....

Pięknie się prezentuje, w szczególności na tym parkingu w Zdiarze <wow>

ja żeby zminimalizować efekty piaskowania założyłem chlapacze przednie od 159. Niektórych to raziło, ale dla mnie ważniejszy był aspket praktyczny. Jedyne co musiałem zrobić przy gwincie, to przyciąć je żeby nie szurać na nierównościach.

Zresztą, wychodziły chlapacze dedykowane do Brery (ProDrive ?), niestety nigdy nie mogłem ich znaleźć....

wiesz co, mam takie gumowe ale ich nie montowałem bo jakoś wizualnie mi nie siedzą.

W zeszłym tygodniu wymieniłem jeszcze wahacze dolne na Lemfordera bo już był ich czas.

Jasne, rozumiem:D Co teraz w planach?:D
W zasadzie to nie wiem. Musze ogarnąć coś na tył ale ta dokładka maxtona na tył dzielona ze skrzydełkami mi sie kompletnie nie podoba. Wiec ona odpada.
Ostatnio mi chodzi po głowie wogole Volvo S60 w wersji R-Design z T4 lub T5. Ale to ponad 100k.
Musiałbym znaleźć zapaleńca pewnie z zagranicy żeby dobrze sprzedać TBIka :D
ale to taka luźna myśl... Ciekawe za ile mogła by sie sprzedać w takim stanie i z tak dobrze opisaną historią.

23.02.2026

aktualizacje miałem zrobić jakiś czas temu ale nie było kiedy ogarnąć dobrze auta żeby zrobić sensowne zdjęcia.

A zatem jaki był kontekst zmiany: Maxtony i boczne dokładki od momentu montażu miałem takie że coś mi w nich nie pasowało. Uzupełniały niby dokładkę z przodu ale sam fakt ich istnienia nie dawał mi spokoju. W końcu ogarnąłem że Maxton zrobił je troche na odwal sie. Po prostu zwykły prosty parapet który niezbyt zgrywał się z sylwetką boczną nadwozia. Pomijam fakt że gdy pogoda była słaba, to wyglądały one jak gówno:
fUXrxdY.jpeg

A więc powstała myśl, żeby dopasować flow lini dokładki do flow lini bocznej nadwozia. Zatem skrciłem ją do 2 cm krawędzi i wyprofilowałem adekwatnie do sylwetki samochodu. Pocięty plastik, wyprofilowany, pospawany, wzmocniony i oddany do lakiernika.
Efekt końcowy jak na dole. Uważam że tak wygląda to lepiej i adekwatniej do sylwetki Brery niż taki chamski prostokątny parapet.
Aż dziwne, że Maxton tego nie zrobił tak odrazu no ale. Zato mam unikat 1 na świecie w tym stylu hah

DAtfiPD.jpeg

rvPJOWL.jpeg

DzDc3hz.jpeg

tbTerj8.jpeg

Pozdrawiam,
Zajcu

Nie było dawno aktualizacji a dwie rzeczy sie wydarzyły.
Pierwsza bardziej znacząca na co dzień. Coś mi ostatnio muzyka w aucie jakby mniej brzmiała. Wiec umówiłem sie w końcu na wygłuszenie drzwi i wymianę głośników. Było warto bo jak widać poniżej na zdjęciach po 16latach od wyjścia z fabryki głośniki powiedziały pa pa :D
uHYi02j.jpeg

U2ZgIRl.jpeg

Wpadły więc nowe głośniki plus całe wygłuszenie drzwi. Miały zostać wymienione jeszcze małe twirerki w desce rozdzielczej ale Pan fachowiec powiedział że je sprawdził czymś tam i że one mają bardzo dobry zakres częstotliwości i nie było sensu ich wymieniać.
Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem w koło zapasowe suba małego ale to czas pokaże. Narazie to co mam w zupełności mi wystarcza. Zrobiło sie przyjemniej w aucie i dzięki głośnikom i wygłuszeniu drzwi.
2sJMtmI.jpeg

ZM4sWBs.jpeg

q22ERMB.jpeg

Hntqul2.jpeg

Qi8zD6F.jpeg

JRZVdAS.jpeg

NGQEBhC.jpeg

A druga kwestia to taka bardziej serwisowa. Jak zawsze na lato wycziściłem filtr silnikowy KNa. Pełne czyszczenie i nowa oliwka.

Troche syfu w puszcze było ale wszystko mokre delikatnie od oleju z filtra więc ładnie wyłapuje.
fJmyGkB.jpeg

WV9YfO4.jpeg

VCF6BsG.jpeg

Tu po wyczyszczeniu detergentem i sie suszy.
6F3kxmt.jpeg

Oryginalny olejek do filtrów.
zfa38Me.jpeg

Grawitacyjnie się wyrówna aplikacja.
3vLrjHN.jpeg

teiImrF.jpeg

No i w sumie tyle. Obecnie więcej dbam niż jeżdżę bo w skali miesiąca to nie wiem czy robie ostatnio 200km :D
a Giulia coraz bardziej kusi nie ukrywam.

Pozdrawiam, Zajcu

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót