[166] Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark Verde Minerva

Auto
Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark
Ciao Alfisti!

Witam wszystkich Alfaholków[emoji2], mam na imię Grzegorz i jest to już moja trzecia Alfa Romeo. Pierwszą była 156 którą kupiłem w 2013 roku. Był to dwulitrowy T.Spark w kolorze (moim ulubionym) rosso proteo. Auto było z roku 2001, kupione we wrocławkim salonie Peugeota. W marcu roku 2014 przeprowadziłem się do Niemiec. Auto pojechało ze mną i zostało do maja 2015 gdy kupiłem 159 rosso rubino z 1.9 jts. Wtedy 156 sprzedałem kuzynowi, który jeździ nią do dziś[emoji846]. 159 była ze mną do lipca 2017 kiedy to z powodu dziurawych progów i podłogi, ogólnie też kompletnie zardzewiałego tylnego zawieszenia została sprzedana pewnemu włochowi. Wtedy to zamieniłem Alfę na Mazdę 3 z 2016 z silnikiem Skyactiv-G. W maju 2017 wzięliśmy ślub z moją ówczesną narzeczoną, po roku pojawiła się córka i mazda już nie wystarczała...do Mazdy dołączyła na krótko Zafira 2 gen. jednak nie było to wygodne auto. Opla zastąpiła Honda Accord tourer z 2006 r. 2.4 automat...jednak rodzina znowu się powiększyła i w lutym tego roku Mazda została sprzedana a jej miejsce zastąpił rodzinny Ford S-max z 2 litrowym dieslem. I to wtedy pojawiła się myśl o powrocie do Alfy Romeo....Mam już praktycznego, oszczędnego, rodzinnego vana więc drugie auto może być poprostu Alfą[emoji16]. Na pewno chciałem coś z lat 90'. 156, 166 lub GTV. Szukałem czegoś w niewielkim budżecie ale nie trupa. Jestem raczej z tych, którzy drobne usterki, awarie lub naprawy bierzące wykonują sami. Diesle odpadły od razu. Jts jakoś tak nie bardzo, V6...raczej nie tu w niemczech...koszty ubezpieczenia, podatek, paliwo. Jednak rodzina jest ważniejsza! Stwierdziłem, że kompromisem będzie ten "przeklęty" Twin spark[emoji38]. Nie boję się tego silnika, nie przeraża mnie jego obsługa ani spalanie. Do tego uważam, że ma bardzo fajny dźwięk. Celowałem w 156...1.8 lub 2.0, berlina bądz sw. niestety nie znalazłem w mojej okolicy ( obszar +/- 300 km) nic ciekawego. Wogóle 156 zniknęły tu z ulic całkowicie...Aż razu jednego wpisałem w wyszukiwanie 166 i pojawiła się ona, zielona 166 z 2.0 przedlift ... oddalona o 260 km, w rozsądnych pieniądzach, jeszcze z przeglądem i przebiegiem 136 tyś. Oczywiście z kilkoma mankamentami takimi jak: świecąca kontrolka poduszek, oraz otwartej klapy bagażnika, nie działającym centralnym, dziurawym końcowym tłumikiem, klekoczącym wariatorem i nie działającą klimatyzacją. Zdjęcia były obiecujące, sprzedający bardzo miły więc pomyślałem, będzie moja![emoji3]
Na miejscu okazało się wszystko prawdą, doszły jeszcze nieodbijające kierunkowskazy i prawie łyse całoroczne opony...30 minut, negocjacja ceny- kasa-kluczyki i już wracałem moją piękną 166 w kolorze Verde Minerva do domu[emoji3][emoji3]
Tuż po powrocie rozpoczęły się pierwsze naprawy. Wymieniłem zamek prawych przednich drzwi i centraly ożył[emoji3], błedy poduszek skasowałem sam, podłączając pod kompa. Zamek w klapie wymieniłem i kontrolka zgasła. Zmieniłem kierownicę na MOMO którą dostałem od poprzedniego właściciela (moja była plastikowa) W sierpniu na urlopie byłem w Polsce więc wrocławski IRBIS zajął się rozrządem, wariatorem oraz klimatyzacją. Oczywiście wymieniłem wszystkie świece, filtry i przewody WN. Na dzień dzisiejszy Alfa jeździ super, robiąc niemałe wrażenie, tu w Niemczech...ludzie potrafią mnie zatrzymywać i chwalić auto, co mnie strasznie bawi[emoji2] i cieszy[emoji1]
Auto nie jest idealne ani mechanicznie ani wizualnie . Ono dopiero takie będzie! Dla mnie ważniejsza droga do celu niż sam cel! Uwielbiam grzebać przy autach i naprawiać je, daje mi to mega radość.
Dziękuję za wytrwałość w czytaniu, i liczę na waszą pomoc i wiedzę w przyszłości!
59.jpg
60.jpg
61.jpg
62.jpg
63.jpg

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jeszcze kilka zdjęć!
Moderatora proszę o ewentualne scalenie z pierwszym postem!
64.jpg
65.jpg
66.jpg
67.jpg
68.jpg
69.jpg

Kolor mistrz świata :D

Racja! Mega czad ta zieleń :) Dobry zakup :)
Szerokości :)

Racja! Mega czad ta zieleń :) Dobry zakup :)
Szerokości :)
Dzięki, kolor jest magiczny[emoji6], zwłaszcza w słońcu[emoji846]. Lakier nie jest idealny, na dachu zchodzi klar, na masce i przednim zderzaku jest dużo odprysków, tylni zderzak był malowany chyba, bo pęka w jednym miejscu lakier, ale i tak ogólnie spełnia moje kryteria[emoji16]

Widzę dużo radochy z zakupu i sporo zapału, o to chodzi :D. Ładna konfiguracja, powodzenia w realizacji planów :)

Piękna ! Kolor miażdży :)

Niech dzielnie służy :)

Widzę dużo radochy z zakupu i sporo zapału, o to chodzi :D. Ładna konfiguracja, powodzenia w realizacji planów :)
Radocha jest i to duża![emoji2] Nawet moja 3 letnia córka cieszy się jak jedziemy na przejażdżkę "afa romero"[emoji1]
Nie mam ciśnienia, wiem że od auta z 1998 roku nie można wymagać zbyt wiele. Zostanie ze mną na pewno już do swojego końca. Regularnie przeglądam Ebay, Allegro i lokalne niemieckie portale aby kompletować sobie różne fajne elementy i części. Za 3-4 lata planuję nowy lakier. Blacharka jest top! Zero rdzy. Auto w lipcu przeszło przegląd na kolejne dwa lata, jedyne zastrzeżenia to kończące się tarcze i klocki tył oraz niedziałające pokrętło świateł postojowych[emoji846]

A tak wyglądał pasek klinowy po zakupie!
Ujechane jeszcze 260 km[emoji16][emoji38]
76.jpg

Ciekawy kolor , powodzenia w dopieszczaniu !

Gratuluję i witam w gronie posiadaczy 166. To coraz węższe grono :sarcastic: zapraszam na coroczny zlot 166 jaki organizuję. A z racji że jak czytam bywasz we Wrocku to może szybciej będzie sposobność na spotkanie :D
Kolor jest mega rarytasowy. Chyba na równi z "kameleonem". Zdjęcia zrobiłeś takie, że wygląda 100x lepiej niż świadczy o tym opis :)

kolor obłędny. Wygląda na naprawdę w miarę niezmęczony ezgemplarz :D z ciekawości - jakie spalanie masz?

kolor obłędny. Wygląda na naprawdę w miarę niezmęczony ezgemplarz :D z ciekawości - jakie spalanie masz?
No nie jest najgorzej z tym kolorem. Jak widać po lekkiej polerce ma jeszcze trochę głębi, bardziej chodziło mi o odpryski na masce (widać na dołączonym zdjęciu), jakieś tam lekkie wgniotki- zwłaszcza tylne lewy drzwi, około 6, 7 sztuk.

Co do spalania to mam 10 równe teraz, czasem 9,5. W drodze do Polski 830 km w jedną stronę, w dwoje dorosłych i dwójką dzieci oraz pełnym kufrem, przy prędkości z Gps 125 km/h było 7.8, ale to była bardzo emerycka jazda
79.jpg

Gratuluję i witam w gronie posiadaczy 166. To coraz węższe grono :sarcastic: zapraszam na coroczny zlot 166 jaki organizuję. A z racji że jak czytam bywasz we Wrocku to może szybciej będzie sposobność na spotkanie :D
Kolor jest mega rarytasowy. Chyba na równi z "kameleonem". Zdjęcia zrobiłeś takie, że wygląda 100x lepiej niż świadczy o tym opis :)
Dziękuję bardzo za zaproszenie[emoji3]na zlot!
Tam pewnie takie fury podjeżdżają, że moją to zaraz będziecie na części chcieli[emoji16][emoji16]

No ja jestem ogólnie z Wrocławia, także jak będę alfą znowu w PL to z chęcią zobaczyłbym Twoją Alfę[emoji3]...a jest co oglądać[emoji2956]

AHA!!!Doszły dzisiaj felgi 16" z Allegro[emoji2956][emoji2956]
80.jpg

Tam pewnie takie fury podjeżdżają, że moją to zaraz będziecie na części chcieli
Nic bardziej mylnego. Zdecydowana większość to zwykłe auta z odpryskami, wgniotkami. A zdarzały się nie raz pordzewiałe, brudne w środku, kopcące. Jedna nawet na lawecie przyjechała :lol: sam przez wiele lat jeździłem ze złażącym klarem i jednymi drzwiami w innym odcieniu. Nie ma się co czaić tylko przyjeżdżać. To co na zlocie zostaje między nami a na zdjęciach wszystkie wyjdą pięknie :D nie wiem jak masz daleko do polski ale w najbliższych dniach organizuję spota piwnego 166 w centralnej polsce. Może się wyrwiesz :D szczegóły w shoutbox 166 (hyde park).

Co do spalania to mam 10 równe teraz, czasem 9,5. W drodze do Polski 830 km w jedną stronę, w dwoje dorosłych i dwójką dzieci oraz pełnym kufrem, przy prędkości z Gps 125 km/h było 7.8, ale to była bardzo emerycka jazda

kuuuurde bardzo przyjemny wynik!

kuuuurde bardzo przyjemny wynik!
Tak, ale to głównie przez dojazdy do i z pracy.
W dwie strony mam równe 52 km. Trasa do pracy wygląda tak: miasto ok. 5 km. potem ok. 20 km autostrad ok.120 km/h, i na koniec dojazd landówką około 6 km. z ograniczeniem do 70 km/h. Kręcąc się jedynie po mieście ics pokazuje 13 l.

Nie ukrywam, że jednym z powodów wybrania twin sparka było spalanie...niestety v-ka wypiłaby pewnie około 16-18, co przy cenie litra benzyny tu u mnie (1.68) daje już całkiem pokaźną sumkę miesięcznie...a ceny wciąż rosną...

10 litrów mieści się w moim budżecie miesięcznym na paliwo [emoji6]. Accord 2.4 ze 190 konnym silnikiem też palił 10 przy ciężkiej nodze i 9 przy lekkiej[emoji38]

Poza tym postanowiłem, że zamiast ładować w paliwo, będę co miesiąc inwestował w nowe części, lub takie które chciałbym wymienić na nowsze np. elementy wnętrza.

Nic bardziej mylnego. Zdecydowana większość to zwykłe auta z odpryskami, wgniotkami. A zdarzały się nie raz pordzewiałe, brudne w środku, kopcące. Jedna nawet na lawecie przyjechała [emoji38] sam przez wiele lat jeździłem ze złażącym klarem i jednymi drzwiami w innym odcieniu. Nie ma się co czaić tylko przyjeżdżać. To co na zlocie zostaje między nami a na zdjęciach wszystkie wyjdą pięknie :D nie wiem jak masz daleko do polski ale w najbliższych dniach organizuję spota piwnego 166 w centralnej polsce. Może się wyrwiesz :D szczegóły w shoutbox 166 (hyde park).
Niestety nie mam już na tyle urlopu, dopiero w grudniu będę w PL na święta, ale to i tak Fordem...kurcze , może w przyszłym roku zawitam, jak terminy się zgrają [emoji6]

A instalacji gazowej nie bierzesz pod uwagę? Przecież to niemal idealne rozwiązanie w aucie na dojazdy.

Amortyzatory
Powrót