[159] Alfa Romeo 159 TBi Sport Plus

Mikor

Nowy
Auto
Alfa 159 SW TBI
Cześć wszystkim !
Na forum jestem już trochę czasu jednak dopiero niedawno naszło mnie natchnienie stworzyć wątek o mojej wymarzonej Alfie.
Alfy podobały mi się w zasadzie od zawsze, jestem ogromnym fanem motoryzacji, zaczynając od samochodów osobowych przez motocykle kończąc na ciężarówkach. Włoska design i historia marki Alfa Romeo budzi we mnie nie małe emocje. Jak pewnie na niejednym z obecnych tutaj na forum. Model 159 był moim marzeniem od przeszło już 6 lat. Marzenie to zrealizowałem w lutym 2019 roku. Kryteria przy szukaniu samochodu były dość proste na papierze a ciężkie do zrealizowania w praktyce. Miała być wersja Sportwagon silnik 1,75 TBi z pakietem Ti albo Sport Plus. Udało się znaleźć wersje Sport Plus na rudych skórach które w połączeniu z czarnym lakierem wyglądają wyśmienicie. W tytule wstępu to tyle :)

Alfa Romeo 159 SW Nero Carbonio
Rocznik: 2009
Silnik: 1,75 TBi
Wersja wyposażenia: Sport Plus
Przebieg: 221 tyś

Od razu po zakupie wymienione zostało:
1. Olej Motul x-cess 5w40 + filtry
2. Kompletny rozrząd + pompa wody
3. Termostat
4. Sprężyny zawieszenia tył
5. Konserwacja i zabezpieczenie całego podwozia i profili zamkniętych

Mechaniczne rzeczy które zostały zrobione do tej pory:

1. Wymiana świec NGK
2. Kolejna wymiana oleju + filtry
3. Uszczelka separatora oleju ( była nieszczelność)
4. Naprawa pękniętego przewodu klimatyzacji
5. Wymiana jednego z przewodów układu chłodzenia
6. Wymiana płynu chłodzącego
7. Na pewno coś jeszcze jak sobie przypomnę to uzupełnię

Wizualne rzeczy które zostały zrobione:

1. Wymiana siedzeń i kanapy na wersję Ti (przy okazji przeprowadziłem ich całkowitą renowację)
2. Wymiana obudowy lusterek z czarnych na satynowe
3. Aluminiowe nakładki na pedały
4. Nakleiłem oryginalne koniczynki z Giulietty QV
5. Dołożyłem dystanse na koła 16MM
6. Zaciski hamulcowe przemalowałem na czerwono
7. Wszystkie żarówki z oświetlenia wnętrza zmienione na Led + plus światła postojowe, wstecznego i oświetlające rejestrację.
8. Również uzupełnię przy okazji

Bliskie plany:
1. Felgi 19 z pakiet Ti + opony
2. Wymiana tarcz i kloców
3. Kolejna wymiana oleju
4. Przegląd i ewentualna wymiana elementów zawieszenia
5. Dołożenie nawigacji/stacji multimedialnej

Dalsze plany:
1. Wymiana wydechu - seria jest całkowicie bez wyrazu i chce coś z tym zrobić
2. Oklejenie dekorów - chyba carbon w połysku na wzór oryginalnych dekorów z carbonu
3. Strojenie silnika
4. Może wpadną progi z wersji Ti
5. Obszycie kierownicy

Planów jest dużo również w głowie, będę starał się systematycznie prowadzić ten wątek, dzielić się spostrzeżeniami i doświadczeniami.
Wszystkich zapraszam do komentowania i również do podzielenia się opiniami :)

Załączniki

• IMG-1704.jpg
    IMG-1704.jpg
    56.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-1692.jpg
    IMG-1692.jpg
    98 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-1724.jpg
    IMG-1724.jpg
    155.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-1701.jpg
    IMG-1701.jpg
    75 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG-1699.jpg
    IMG-1699.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 0
Jakie miałeś fabryczne fotele?

Gratulacje, wygląda zacnie :)
Na czym polegała renowacja foteli? Wymieniałeś jakieś elementy?

Bardzo ładnie.
Ambitne plany. Będę sledzić z zaciekawieniem.

Na taki felunek poluje do swojej Giulietty (w sensie zony...)

No i pięknie! Gratuluję i trzymam kciuki za mody :-)
Dzięki :)
Jakie miałeś fabryczne fotele?
Fabrycznie miałem podstawowe fotele jedynie podgrzewane z manualną regulacją w tym samym kolorze co obecne Ti
Gratulacje, wygląda zacnie :)
Na czym polegała renowacja foteli? Wymieniałeś jakieś elementy?

Nie wymieniałem elementów, fotele były w kiepskim stanie więc musiałem je doczyścić, przeszlifować i nałożyć nową warstwę farby.
Parę zdjęć ze stanem foteli przed i po renowacji, trochę pracy przy tym było ale myślę, że warto :)

Załączniki

• IMG-2317.jpg
    IMG-2317.jpg
    46.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-2318.jpg
    IMG-2318.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-2319.jpg
    IMG-2319.jpg
    72 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-2334.jpg
    IMG-2334.jpg
    49.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-2335.jpg
    IMG-2335.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG-2336.jpg
    IMG-2336.jpg
    67.4 KB · Wyświetleń: 0
Wow!
Fotele jak nowe. Dobra robota!
Pozdrawiam.
Rafał

Dzięki :)

Fabrycznie miałem podstawowe fotele jedynie podgrzewane z manualną regulacją w tym samym kolorze co obecne Ti

Nie wymieniałem elementów, fotele były w kiepskim stanie więc musiałem je doczyścić, przeszlifować i nałożyć nową warstwę farby.
Parę zdjęć ze stanem foteli przed i po renowacji, trochę pracy przy tym było ale myślę, że warto :)

Super efekt, jakich środków używałeś?

Fajnie że nie pofarbowala sie nić na oparciu. Dobra robota.
Widać bardzo ładnie różnicę.
Skóra nie jest łatwa, ale efekt pracy na niej potrafi być zaskakujący.

Małe uaktualnienie u mnie. Przed nowym rokiem zamontowałem do Alfy, chiński odpowiednik stacji multimedialnej, która najbardziej mi wizualnie odpowiadała. W lato pozostało mi jeszcze dołożyć kamerę cofania. Nie miałem tego w planie jednak okazało się, że pomimo jej braku za każdym wrzuceniem wstecznego biegu uruchamia się podgląd z niepodłączonej kamery. Niestety nie widzę opcji dezaktywacji tego. Po za tym sprzęt sprawuje się całkiem nieźle, chociaż nie bezproblemowo ;)
IMG-2989.jpg
Dzisiaj alfa odstawiona na warsztat na wymianę oleju i wymianę tulei wahacza z przodu.
IMG-2985.JPG
Pojawiło się również jakieś małe zapocenie na dolocie więc problem do weryfikacji :)

Cześć, czy czarne obudowy lusterek są na sprzedaż?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Jakiś czas temu udało mi się mega okazyjnie zakupić komplet dekorów i w wolnej chwili spróbowałem swoich sił w oklejaniu folią. Użyłem najtańsza folia imitująca carbon w połysku z allegro. Duży środkowy dekor i dekor przy drążku zmiany biegów okleiłem sam. Natomiast dekoru kierownicy nie umiałem okleić tak żebym był zadowolony z efektu. Okleili mi go za darmo w jednym profesjonalnie zajmującym się tym studiu. Jestem bardzo zadowolony z efektów, mimo że pod słońce widać pewne drobne niedociągnięcia to jednak całkowita zmiana wnętrza powoduje duży uśmiech na twarzy :) Zastanawiam się jedynie teraz nad oklejeniem jeszcze listew na drzwiach i nad schowkiem pasażera.

Załączniki

• PHOTO-2021-04-11-20-35-45.jpg
    PHOTO-2021-04-11-20-35-45.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 0
  • PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (1).jpg
    PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (1).jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 0
  • PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (2).jpg
    PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (2).jpg
    140.8 KB · Wyświetleń: 0
  • PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (3).jpg
    PHOTO-2021-04-11-20-35-45 (3).jpg
    87.7 KB · Wyświetleń: 0
Bardzo ładnie wyszło. Gratuluję.
Kiera faktycznie może nie byc łatwa bo sporo tam długich "kół" i łatwo folie "przeciągnąć" tak zeby nie chciała łądnie sie zawinąć.

Co do dekorów chyba bym sie wstrzymał bo srebro/alu ładnie do tego stroi a całośc w karbonie może dac poczucie przesytu.

Miałem pisać, żeby pojechać całość w carbon, ale to srebro ładnie się komponuje z obramowaniem zegarów, wg mnie jest ok i nie ruszać :P

Miałem pisać, żeby pojechać całość w carbon, ale to srebro ładnie się komponuje z obramowaniem zegarów, wg mnie jest ok i nie ruszać :P

Zostaje kilka srebrnych wstawek jak obramówki wlotów powietrza, które cięzko będzie ruszyć (chyba że hydrografika) i pozostajace srebro ładnie się z tym pasuje.

Bardzo ładnie wyszło. Gratuluję.
Kiera faktycznie może nie byc łatwa bo sporo tam długich "kół" i łatwo folie "przeciągnąć" tak zeby nie chciała łądnie sie zawinąć.
Dziękuje !
Próbowałem trzy razy i odpuściłem temat z racji, że dysponowałem jedynie suszarką dziewczyny. Opalarką w studiu gość okleił dekor w moment.

Co do dekorów chyba bym sie wstrzymał bo srebro/alu ładnie do tego stroi a całośc w karbonie może dac poczucie przesytu.
Od początku miałem takie myślenie, że listwy zostają w szczotkowanym aluminium, jednak teraz po montażu zacząłem się zastanawiać nad reszta w carbonie, czas pokaże co wyjdzie.

Dziękuje !
Próbowałem trzy razy i odpuściłem temat z racji, że dysponowałem jedynie suszarką dziewczyny. Opalarką w studiu gość okleił dekor w moment.

Od początku miałem takie myślenie, że listwy zostają w szczotkowanym aluminium, jednak teraz po montażu zacząłem się zastanawiać nad reszta w carbonie, czas pokaże co wyjdzie.

Robiłem kilka rzeczy sam choćby w swoim a3 8p ale poległem np na plastikach do swojej kawy gdzie nie dość że są fikuśne to jeszcze mają falowaną płaszczyznę.... skończyło sie na aerografice... czasem dac fachowcowi to po prostu mądry wybór :D

Amortyzatory
Powrót