ALFA ROMEO 156 trudny wybór

• Autor wątku Autor wątku nfear
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nfear

Guest
Witam
będzie to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym prosić was o radę, ponieważ od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem samochodu jednym z kandydatów jest ALFA ROMEO 156 (inne: Audi a3 Opel Vectra/Astra BMW e36 coupe). Ponieważ średnio w roku robię 20 000 km ważne jest dla mnie spalanie i niezawodność, (tylko nie popadajcie w skrajność nie chce TICO czy Czinkłaczento). Czy moglibyście mi scharakteryzować Alfę? Ile pali, jak wygląda jej exploatacja, czy dobrze radzi sobie jeżdżąc na gazie, czy mieliście z nią jakieś poważniejsze problemy techniczne. Silniki które mnie interesują to 1,6 TS i 1.8 TS. pozdrawiam i liczę na miłe przyjęcie ;-)

no nikt nie napisze i nie doradzi...moze ja sie nie znam ale napisze.
jezeli juz wybieralbys alfe to radze 1.8 spalanie podobne ale moc wieksza,eksploatacja wyglada podobnie jak w innych markach, nie mozna sie alfy bac bo niby jest awaryjna,tak twierdza ci ktorzy alfa nie jezdzili i nie maja o niej pojecia tylko powielaja plotki.napewno rocznie stoi w warsztatach wiecej golfow i audi 80 niz wszystkich alf razem wzietych.oczywiscie czesci eksploatacyjne trzeba wymieniac co ilestam tys kilometrow.jak kupisz auto i tak dla pewnosci musisz wymienic oleje,filtry itp.oczywiscie zdarzaja sie w miedzyczasie drobne usterki,ale zacytuje kolege z forum: drobne badz powazniejsze usterki sa wina i niedbalstwem poprzedniego wlasciciela,nie auta! jesli chodzi o jazde alfa,to nie jazda-to istna plynnosc ruchu,ma doskonale wlasciwosci jezdne,jest dobrze wywazona i nie nadsterowna.zawieszenie ma nie za miekkie,nie mozna narzekac,ale trzeba go pilnowac,bo polskie drogi zadnemu autu nie sluza. poza tym jesli alfa to polecam z wloch bo nie sa zniszczone pod wzgledem snieg i sol.podwozia maja czyste i karoserie bez korozji. spalanie : nie wiem jak twin spark ale maja V6 lubi sobie polknac i 12 w cyklu mieszanym.gdzies znalazlam ze moze ok 11 litrow albo mniej nie jestem pewna,na gazie sobie radzi dobrze pod warunkiem ze to dobra instalacja. co do stylistyki to nie ma zadnego porownania...wlosi potrafia robic samochody. opla astre odradzam bo poprostu gnija,korozja je uwielbia jak zadne inne auta.vectra to klasa wyzsza niz astra i juz lepiej dopracowana,wiec to lepsze wyjscie dla ciebie. audi nie znam, i nie bede pisac na ten temat...sorki,zas bmw to dobre auto,tanie w eksploatacji,tansze niz alfa coprawda,tyle ze nie jest wybredne co do paliwa ktorego bmw lubi wypic wiecej niz alfa.nie wierz ze bmw jest oszczedne bo to bajka.wiec jak mam osobiscie doradzic to alfa bo jest ponadczasowa,albo vectra bo jest prosta ale solidna bmw to przerasowany woz...pomysl jeszcze nad japonczykiem jesli chcesz miec auto niezawodne...i oszczedne. mam nadzieje ze babskie spostrzezenia nie zbalamucily cie za bardzo i choc troche pomoglam...ale i tak zawsze na pierwszym miejscu jest alfa...cuore sportivo-sportowe serce...pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedz  i miłe przyjęcie  a szczególnie za to że rozwiałaś moje wątpliwości co do awaryjności AR. Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ taki mój los że wszędzie mi daleko ( praca, szkoła, druga połowa) i po prostu dobry samochód jest mi niezbędny. Co do serwisowania ( wymiany oleju, filtrów ) jest to dla mnie naturalne mało tego pokuszę się nawet o wymianę klocków hamulcowych, oraz uzupełnianiem płynów oraz . Mówiąc o usterkach myślałem raczej o urwanym pasku rozrządu, oraz problemami z zawieszeniem, wspomaganiem, abesem elektryką skrzynią biegów ect. . Nie będę ukrywał że chce aby silnik pracował na instalacji gazowej IV generacji (tylko z powodów ekonomicznych) i tu też mam wątpliwości pod względem tolerancji silnika na takie „przeróbki” ( za chwilę napisze dlaczego). Co do Vectry to tutaj jest ona u mnie w rankingu najniżej  dlaczego? Mam awersję do skrzyni biegów, jest też niewygodna a co najważniejsze silnik 2,0 bardzo słabo spisuje się na gazie (rocznik ~ 97-98) mam przyjemność podróżowania owym samochodem i bardzo kiepsko znosi gaz ( w tym roku naprawy najróżniejszych usterek kosztowały ponad 2 000 zł) i właśnie dlatego pytam o tolerancje silnika na gaz bo wiem że różne jednostki różnie na ten gaz reagują. Astra podoba mi się ze względu na lekkie nadwozie, i dobrym stosunkiem masy do mocy. BMW – tylko i wyłącznie tylny napęd – wbrew pozorom tylny napęd świetnie spisuje się w zimie, odpowiednio operując gazem można wyjść z największego poślizgu  minusem BMW jest to że w cenie dobrej alfy kupię raczej zajeżdżoną i znacznie starszą Betkę. Samochód który chce kupić ma mi posłużyć około 5-6 lat na pewno będę o niego dbał i pielęgnował . Mam jeszcze pytanie odnośnie wykończenia, czy deska rozdzielcza skrzypi? Oraz czy osoby wysokie (187 cm) mają problemy ze zmieszczeniem nóg.

Nie

Ze zmieszczeniem nóg nie ma najmniejszych problemów :D
Zapytałeś też czy deska skrzypi no to ci powiem że będzie skrzypiała w takiej Alfie po wypadku heh ale tak to nie będzie, Alfa 156 jest bardzo dobrze wykonana sam chciałem kopic sobie 156 ale wybór padł na 155 bo nie miałem kasy ;//
Więc się nie zastanawiaj tylko bierz tą 156 :D:D:D

Kolego co do gazu w alfie, ja mam sekwencje i jest wręcz idealnie chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń oczywiście trzeba dbać i pamiętać o czasie wymiany filtrów itp. ogólnie zawieszenie jak sie wszystkiego pilnuje to jest idealnie... 8) te zakręty i prowadzenie!!! polecam alfę zawsze i wszędzie!

Amortyzatory
Powrót