• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 156 JTD

• Autor wątku Autor wątku salex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

salex

Guest
Witam,
Jestem tutaj nowym uzytkownikiem. Planuje zakup samochodu ALFA ROMEO 156 z silnikiem JTD - model 2004 po liftingu. W planach (2-3 miesiace) sa modele z motorem 2,4 (175 KM) lub 1,9 (140 KM). Bryczka bedzie z Niemiec - od dealera - czyli czytaj sprawdzona bezwypadkowa serwisowana....
W zwiazku z powyzszym mam ogromna prosbe o informacje na temat tych modeli - Wasze doswiadczenia z tym samochodem, typowe usterki, wariant "ten model tak ma", na co zwrocic uwage przy zakupie i opinie ktory model wybrac (mowie o silniku). Czekam zatem na Wasze odpowiedzi. Nadmienie, iz dotychczas pomykam niemieckim wynalazkiem w postaci VW Tourana z "niesmiertelnym" silnikiem 1,9 TDI.

Pozdrawiam
Salex

doradze Ci uzyc opcji "SZUKAJ", znajduje sie ona na gorze strony pod logiem. Wpisuje sie tam interesujace Cie zagadnienie i wychodzi kilkaset topicow do poczytania w ktorych znajdziesz odpowiedzi na interesujace Cie pytania. Pozdrawiam

salex napisał:
od dealera - czyli czytaj sprawdzona bezwypadkowa serwisowana....
ja bym sie tak nie cieszyl tym ja kupilem ostatnio 156 2,4 jtd z 2003 srodek po lifcie ze 150 konnym silnikiem tez serwisowana nie bita w 2 roznych aso sprawdzana zekomo bez wad a nie liczac wymiany amortyzatorow filtrow rozrzadu i plynow okazuje sie ze musze jeszcze sprzego wymienic i nie wiem czy wtryski cos nie zaczynaja szwankowac.

DDEvil napisał:
ja bym sie tak nie cieszyl tym ja kupilem ostatnio 156 2,4 jtd z 2003 srodek po lifcie ze 150 konnym silnikiem tez serwisowana nie bita w 2 roznych aso sprawdzana zekomo bez wad a nie liczac wymiany amortyzatorow filtrow rozrzadu i plynow okazuje sie ze musze jeszcze sprzego wymienic i nie wiem czy wtryski cos nie zaczynaja szwankowac.
Fakt, że auto jest bezwypadkowe, serwisowane, sprzedawane przez dealera itp. nie gwarantuje automatycznie, że sprzęgło się nie będzie zużywać albo że się nie będą wtryski kiepskim paliwem uszkadzać :|

piter34 napisał:
Fakt, że auto jest bezwypadkowe, serwisowane, sprzedawane przez dealera itp. nie gwarantuje automatycznie, że sprzęgło się nie będzie zużywać albo że się nie będą wtryski kiepskim paliwem uszkadzać
niestety nie gwarantuje a szkoda ;) chodzi mnie glownie o to ze pomimo tego ze jest nie bita itp i tak po chwili moga wyjsc jakies usterki, glownie przestrzegam przed tym ze i tak troszke grosza bedzie musial miec wiecej odlozone na wymiany filtrow plynow rozrzadu itp. ja kupilem swoja alfke wlozylem w nia ponad 3000 i teraz jeszcze z 1300 bede musial wsadzic a byla w 2 roznych aso przed i po zakupie i zaden niczego nie stwierdzil

DDEvil napisał:
ja kupilem swoja alfke wlozylem w nia ponad 3000 i teraz jeszcze z 1300 bede musial wsadzic a byla w 2 roznych aso przed i po zakupie i zaden niczego nie stwierdzil
Wniosek z tego taki, że nigdy wszystko przy kupnie nie wyjdzie i ZAWSZE należy mieć jakieś zaskórniaki na niespodziewane naprawy... :roll:

no niestety tak dlatego napisalem ze stwierdzenie nie bita serwisowa nie dajwe 100% pewnoescie ze tuz po zakupie cos niespodziewanego nie wyskoczy :roll:

AR 156 2004 1.9 JTD - wyjątkowo tanie?

Witam. Podczas szukania dla siębie samochodu natknąłem się na kilka ogłoszeń tych modeli z bardzo atrakcyjną ceną 23-25k zł! Biorąc pod uwagę, że 2001-2002 kosztują od 19-22k to taka cena wydaje się atrakcyjna - czy są to okazje, a może te roczniki z tym silnikiem mają jakiś słaby pkt, że są tak tanie?

temat połączyłem z innym o 156. nie ma sensu tworzyć wielu tematów o tym samym modelu
/bobryt

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Alfy poprostu sa tanie ;/

Albo po prostu, facet ma do wymiany rozrząd, pasek urządzeń pomocniczych, z 2 wahacze z 2 amory, jakiś Zimerring na wale, coś z paleniem na zimnym (ciepłym) motorze, wydatek rzędu 3-5 tys. zł więc woli opuścić cenę pchnąć do "żyda" i niech inny naiwniak się martwi, a potem Alfa BLEEE jak kupi takiego syfa.

Alfa 156 1.9 JTD za 10tys zł możliwe?

Witajcie!

Zacznę od początku:)

Mój tata zaraził mnie Alfami jakies 4-5lat temu (mam 20lat) Teraz jeździ AR 156 2.4 m-jet 04r.
Do rzeczy: Jako "biedny student" z wielkim trudem pracując w nocy itp itd uzbierałem 10 tys zł. Chcę za te pieniądze kupić AR 156 z silnikiem 1.9 JTD.
Głownie chodzi mi tutaj o oszczedność. Z benzyny wyleczyłem się kiedy miałem SC 900. Gazu nie uznaję poprzez brak jakiegokolwiek doświadczenia z nim. Pozostał diesel.

Przeglądam różne oferty na otomoto itp aut jest kilka. różne wersje i roczniki 98:99r
Doradźcie mi na co mam zwrócić uwagę przy zakupie jeżeli chodzi o silnik.
Takie rzeczy jak szyby, reflektory, tapicerki, poduchy,mastyki czy przerwy/szczeliny technologiczne są mi znane nie od dziś. Auto chcę kupić od kogoś z domu, komis nie wchodzi w gre, a to co w niemczech stoi wychodzi ponad budżetem z opłatami.

Przeszukując forum wzdłuż i wszerz znalazłem tylko tyle, że:
auto na zimnym silniku ma nie kopcić, szukać wycieków w okolicach turbiny, sprawdzić jak auto sie zbiera itp. Ale co jeszcze?

Wiem, że większość z Was napisze ze za te pieniądze to szrot, albo odłóż więcej kasy i dopiero za 15 tys kup coś sensownego... Wiem macie racje, lecz po 1 nie mam jak więcej kasy uzbierać a bez auta to lipnie jest, a po 2 wole kupić tańszą alfę i dołożyć do niej te 3-4 tys i mieć auto sprawdzone itp. Nie boję się otarć, blacharek itp, znajomi mechanicy zajmą sie nia za przysłowowe grosze.

Pomóżcie! Pozdrawiam!

Witajcie!

Zacznę od początku:)

Mój tata zaraził mnie Alfami jakies 4-5lat temu (mam 20lat) Teraz jeździ AR 156 2.4 m-jet 04r.
Do rzeczy: Jako "biedny student" z wielkim trudem pracując w nocy itp itd uzbierałem 10 tys zł. Chcę za te pieniądze kupić AR 156 z silnikiem 1.9 JTD.
Głownie chodzi mi tutaj o oszczedność. Z benzyny wyleczyłem się kiedy miałem SC 900. Gazu nie uznaję poprzez brak jakiegokolwiek doświadczenia z nim. Pozostał diesel.

Przeglądam różne oferty na otomoto itp aut jest kilka. różne wersje i roczniki 98:99r
Doradźcie mi na co mam zwrócić uwagę przy zakupie jeżeli chodzi o silnik.
Takie rzeczy jak szyby, reflektory, tapicerki, poduchy,mastyki czy przerwy/szczeliny technologiczne są mi znane nie od dziś. Auto chcę kupić od kogoś z domu, komis nie wchodzi w gre, a to co w niemczech stoi wychodzi ponad budżetem z opłatami.

Przeszukując forum wzdłuż i wszerz znalazłem tylko tyle, że:
auto na zimnym silniku ma nie kopcić, szukać wycieków w okolicach turbiny, sprawdzić jak auto sie zbiera itp. Ale co jeszcze?

Wiem, że większość z Was napisze ze za te pieniądze to szrot, albo odłóż więcej kasy i dopiero za 15 tys kup coś sensownego... Wiem macie racje, lecz po 1 nie mam jak więcej kasy uzbierać a bez auta to lipnie jest, a po 2 wole kupić tańszą alfę i dołożyć do niej te 3-4 tys i mieć auto sprawdzone itp. Nie boję się otarć, blacharek itp, znajomi mechanicy zajmą sie nia za przysłowowe grosze.

Pomóżcie! Pozdrawiam!

Coś mi się wydaje, że słabo na forum szukałeś, bo w kwestii zakupu AR 156 jest tutaj mnóstwo tematów, a posty z pytaniami i prośbą o poradę pojawiają się ostatnio, jak grzyby po deszczu więc ciężko jest każdemu z osobna odpowiadać i powielać siebie lub innych kilka razy. Tutaj masz link do dość obszernego materiału o AR 156.
http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/6051-156_zakup_porady.html

No to już przeczytałem, wiem już o turbinie aby nie była głośna. Lecz jak jest z innymi rzeczami? Wiem, że trzeba sprawdzić całą elektrykę, lista kontrolna trochę pomaga. Może ktoś ma jakieś jeszcze sugestie odnośnie silnika i mechaniki?

Wiesz co, jak się nie znasz to podjedź autem do serwisu,
odżałuj 50-200zł i będziesz wiedział co i jak. Jak auto ok,
to warto, jak jest coś do roboty to cenę zbijesz, a jak wrak to uciekaj :)

Czy warto kupic belle z wtryskiem do wymiany

Mam na oku 156 2,4jtd, Ogólnie fajna bella, ale jak mowi sprzedający 1 wtrysk jest do wymiany. Na wolnych obrotach słychac nierówna prace silnika, a w czasie jazdy ma odczuwalny brak mocy. Koszt podobno niewielki 200-300 zł. ale czy to napewno są objawy tego wtrysku i potem nie okarze sie ze jeszcze to i to trzeba robic? Nadmienie tylko,ze sam sprzedający nie bedzie tego naprawiał z powodu braku czasu i chce sprzedac w takim stanie.

Przy czymś takim nigdy nie wiadomo, czy to jeden wtrysk padnięty, czy może cały komplet + turbosprężarka. Najlepiej umów się ze sprzedającym do jakiegoś serwisu. Wymienią wtrysk na miejscu i jak będzie wszystko OK to płacisz za wymianę i za auto...

tez tak zasugerowałem, ale facet mowi ze czesto wyjezdza i nie ma czasu...

Amortyzatory
Powrót