Alfa Romeo 156 2.0TS

martinpl

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 TS
posiadam Alfe od lipca 2008, w koncu mam natchnienie zeby ja troche opisac ;)

silnik 2.0TS, wyposazenie wystarczajace jak dla mnie (automatyczna klima, pelna elektryka, 4 poduchy itp.) brakuje tylko troche tempomatu i podrzewanych siedzen

autem jezdze malo (zawodowo jestem kierowca kat.B i D, wiec mam dosc jezdzenia, zreszta czasami po miesiac nie ma mnie w domu), glownie dla przyjemnosci w weekendy, lub dojezdzajac do pracy (2km w jedna strone), od lipca 2009 zapisuje na biezaco spalanie, przez 6 miesiecy (lipiec-grudzien 2009) zrobilem 5500km, srednie spalanie 10,23l/100km

rocznie robie okolo 12 000 - 14 000km, auto jezdzi na Seleni 10W-40, filtry tylko wysokiej klasy (Knecht itp.) napraw powaznych zadnych przez 1.5 roku nie musialem robic

moj notatnik napraw dotyczacy auta wyglada tak:
"- wymiana koncowki spryskiwacza szyby
- wymiana żarówek postojowych przód
- wymiana spinek trzymających osłonę bezpieczników
- naprawa obudowy filtra powietrza
- wymiana łączników stabilizatora tył (nowe z TRW, obie strony)
- wymiana żarówki podświetlenia obrotomierza "

auto ma kilka pozytecznych modyfikacji zrobionych przezemnie, np. wygluszone wszystkie drzwi, rozebrana i zlozona powonwnie cala deske rozdzielcza z zastosowaniem nowych spinek i dodaniem wygluszen, dodatkowa linia zasilajaca bezposrednio z akumulatora do wnetrza, alarm/kluczyk scyzoryk/oryginalne immo w jednym, dodatkowe zabezpieczenia przed odpaleniem, porzadnie zrobiona obudowe filtra powietrza, od pol roku nie puscila ani troche a zdjecie pokrywy teraz nie wymaga narzedzi i trwa 10 sekund

a teraz kilka zdjec ;)

45.jpg

montaz alarmu, poprawa elektroniki, dodatkowe gniazda zapalniczki itp.

46.jpg

kupilem intefejs i sam sobie serwisuje auto, kasuje bledy (wywolane przezemnie, np. odkurzajac poruszylem kostke od poduszki pod fotelem)

47.jpg

tak aktualnie wyglada, po pierwszych cwiczeniach na sniegu

48.jpg

aktualnie staram sie aktywnie zagladac na spotkanie Podlaskiego Klubu Alfa Romeo, jak widac po nalepce ;)

49.jpg

50.jpg

51.jpg

52.jpg

53.jpg

54.jpg

ładna sztuka, kolor prawie jak mój. Ładnie sobie serwisujesz. Jakieś plany na przyszłosć ?

nie mam warunkow, wszystkie naprawy i mody robie na parkingu pod blokiem (szkoda ze nie zrobilem zdjecia jak stala pod blokiem bez kol, przod na kozlach, bez oslony silnika i nadkoli - wyjmowalem dolem filtr powietrza, a potem pod pache i na 3 pietro w kuchni kleic, auto stalo tak cala noc :P)

wiec zadnych duzych zmian nie planuje, chyba ze wyjdzie cos w praniu (np. mysle o otwieranej z pilota klapie bagaznika)

powazny mod bedzie na wiosne, wymiana rozrzadu ;)
ps.zeby nikt nie pomyslal... rozrzadu juz pod blokiem nie bede robic, zajmie sie tym serwis ;)

Ostatnia edycja:
noo to podziwiam, największe mody, które przeprowadzałem pod blokiem (też nie mam garażu) to jedynie wymiana oleju, malowanie zacisków(w poprzednim aucie), wymiana głośników, oklejanie drzwi, montaż radia i wymiana filtrów oraz chłodnicy. A to są drobiazgi, więc szacun za konkretne działania i to, że się nie boisz zostawiać autka na noc na kozłach.

Fajnie opisałeś swoją Alfę, nieźle o nią dbasz i jak widać odwdzięcza się bezawaryjnością, a zdjęcia pierwsza klasa!
Pozdrawiam.
- Rafał

Jaki był efekt wygłuszenia drzwi i ponownego złożenia deski?

Aha ....i podziwiam: zdjęcia, pracę i autko :)

wygluszenia drzwi - zamykaja sie bardziej "glucho" z takim klapnieciem, pukajac nie slychac rezonansu golej blachy, pojawil sie bas na oryginalnych glosnikach, czy wplynelo na cisze w srodku ciezko mi powiedziec, wygluszenie robilem na drugi dzien po kupnie auta, nie zdazylem zobaczyc jak normalnie slychac... ale ogolnie we wnetrzu jest bardzo cicho, mam porownanie do cichych aut (Citroen C5, czy Mazda Xedos6)

wygluszenie, oklejenie wszystkich pracujacych krawedzi plastiku i nowe spinki deski - daly bardzo duzo, po 1.5 roku jazdy na 225/45R17 po dziurawych drogach nic nie trzeszczy, nic nie stuka, nic nie puka, wszystkich to zaskakuje ze alfa i tak dobrze spasowana :)

Ostatnia edycja:
Fajnie, że tak umiałeś sobie sam zrobić.
Chciałbym tak w swoim aucie. Nie dlatego, że jakoś specjalnie mi dokucza, trzeszczy lub coś podobnego, ale ...od czasu do czasu coś zaświerszczy a akurat na tym punkcie jestem czuły :)
Zastanawiam się czy są warsztaty, które wykonuja taką usługę.

Amortyzatory
Powrót