• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 156 1.9JTD

KamilP

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9JTD 2002r
Witam!!
Chciałem pokazać swoją bellę ale najpierw kilka słów o niej:-) Jest to wersja 156 1.9JTD 115KM 2002r w kolorze blu cosmo. Kupiłem ją (po długich poszukiwaniach) 20 lipca 2009r w Zamościu. Samochód miał najechane niecałe 170tyś km i przyjechał z Belgii. Wnętrze jest po FL, z wyposażenia posiada:
- 6 poduszek powietrznych
- ABS, VDC, ASR
- klimatronic
- komputrer pokładwy
- bananowa skóra
- wiele innych które są standardem i te o których teraz zapomniałem:-)
Cały samochód przeszedł długą kurację odmładzającą przez co myślę, że będzie mi dobrze służył przez kilka lat. W jej skład wchodziłą konserwacja nadwozia, wymiana całego przedniego zawieszenia (FAST) oraz tarcz i klocków hamulcowych (ROAD HOUSE). Do tego kompletny rozrząd i kilka drobnostek takich jak np. zmiana bocznych kierunkowskazów.
W przyszłym roku planuję założyć nakładki na progi, może spoiler, zakup opon zimowych i dodatków takich jak radio na CD czy CB-radio.

Link do galerii: http://img180.imageshack.us/gal.php?g=imgp56191.jpg

Pozdrawiam

Sprawia wrażenie zadbanej. Piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony, chociaż z tym FASTem, to nie wiem czy to był najlepszy wybór...
Pozdrawiam.
- Rafał

bardzo ładna sztuka, jedynie bym wyrzucił te chlapacze bo szpecą.

Piekna i zadbana. Dobre zdjęcia dodaj tylko zdjęcia wnętrza z tegoco widziałem to musi być wypas, ciemne auto i jasne wnętrza. Pozdrawiam:o

heh zdjęcia na rynku to piękny Kazimierz :) zna się te okolice jak ma się tam rodzinkę :)

Tutaj była konserwacja. Została rozebrana żeby był lepszy dostęp do trudno dostępnych miejsc. Została dokładnie wyczyszczona w miejscach gdzie może pojawiać się rdza a potem pomalowana farbą podkładową i zakonserwowana. Poza tym zderzak musiał być zdjęty do montażu czujników parkowania, a z tylnymi lampami miałem problem ponieważ były poprzecierane przewody w tej gumie między pokrywą bagażnika a otworem i światła w klapie nie działały.

Trochę odświeżę temat bo Alfa przeszła ostatnio gruntowne czyszczenie i delikatną korekcję lakieru

Auto przed rozpoczęciem prac:

Zacząłem od czyszczenia nadkoli. Tylne zdejmowałem bo nie sposób wyczyścić tego materiału na samochodzie. Tak wyglądały przed myciem:

A tak po czyszczeniu i malowaniu zacisków:

A tu z przodu przed i po:

Przy okazji zdejmowania kół wyczyściłem też felgi:

Potem przyszedł czas na mycie wnęk drzwi i innych zakamarków oraz silnika (nie bardzo chciałem lać tam wodę więc tylko APC i środkiem do czyszczenia silników wyczyściłem ręcznie te elementy które mogłem):

Potem było mycie, usuwanie smoły i glinkowanie ale tam zdjęć nie robiłem. Tak wyglądała tylko glinka po czyszczeniu dachu chyba:

Po glinkowaniu przyszedł czas na korekte lakieru. Wiadomo że ręcznie nie uzyskam super efektów ale zawsze coś tam pomoże:P Całą korektę robiłem ok 8h no i udało usunąć się trochę swirli i mniejszych rysek. Tak wyglądał lakier po przetarciu IPA:

Potem była politura Black Hole (chciałem zrobić odbicie ale nie bardzo mi się udało:|)

A tak wygląda efekt końcowy po nałożeniu dwóch warstw Coli 476:

Na ostatnim zdjęciu widać porównanie z dość brudną laguną:P

Wiem że jakość zdjęć słaba ale robione tylko telefonem. Nie chciało mi się wyciągać lustrzanki poza tym tylko bym ją ubrudził albo jeszcze gdzieś zamoczył jak to przy myciu(nie)
Ogólnie w przyszłym roku nastawiam się na polerkę mechaniczną gdzie myślę usunąć trochę rys a zwłaszcza odprysków po kamieniach których mam naprawdę sporo:||
Z większości kosmetyków których jestem zadowolony zwłaszcza tak jak rzmudzior pisał Black Hole które nadało autku sporo blasku i wypełniło trochę pozostałych rys. Dobry był też środek do czyszczenia silnika Autolandu (chyba z 15 zł dałem za 700ml) którym wyczyściłem nie tylko silnik ale i wnęki drzwi, trochę felgi i ogólnie sporo miejsc gdzie było dużo trudnego brudu.
Zawiodłem się tylko na glince bo jednak zostawiała sporo brudu (albo ja jej nie umiałem używać:( ) ale chyba na pierwsze glinkowanie lepszy był by ten bardziej agresywny Bilt Hamber myślę że usunął by więcej brudu. Kupiłem też do felg coś Turtle Wax Snow Foam i to chyba był najgorszy produkt ze wszystkich bo starczył ledwie na dwie felgi i trochę na trzecią (kiedyś coś podobnego kupiłem w carefurze i stało u mnie z pół roku zrobiłem tamtym przynajmniej dwa komplety felg i wiem że już wypryskiwałem na silę bo chciałem coś nowego kupić)
Wosk myślę że będzie ok, nałożyłem dwie warstwy z czego pierwszą zostawiłem trochę za długo na wyschnięcie i potem miałem problem z zebraniem go ja się wypocił (dopiero suszarka pomogła:P ). Zobaczymy po pierwszym deszczu jak to wygląda; wcześniej żadnych wosków nie stosowałem więc za bardzo porównania nie mam.
Brakowało mi tylko czegoś do plastików zewnętrznych (chociaż w alfie to i tak ich za dużo nie ma) i w silniku - będę musiał wziąć to pod uwagę przy następnych zakupach oraz o jakimś lepszym APC bo to z Tesco to słabo sobie z brudem radzi.
Chyba to tyle z relacji jak mi się coś przypomni to jeszcze będę pisał. Myślę że na tygodniu uda mi się jeszcze zrobić wnętrze bo jest też w opłakanym stanie w każdym razie relacja pewnie się pojawi na forum.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót