Alfa Romeo 156 1.9JTD czy 2.4JTD?

piotr_alex

Nowy
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam!

Mam zamiar kupić 156 w dieslu i nie mogę się zdecydować pomiędzy 1.9 a 2.4, sporo czytałem na forum ale niektórzy narzekają że jest za ciężki, niewyważony itp. prosił bym o opinie jeżdżących bądź mający doświadczenie i wiedzę o tych silnikach.

Witam
Mam 2.4 i nie zauważyłem żeby się go gorzej prowadziło od 1.8 Ts mojego kumpla :P
Warunek - dobre sprawne amorki;
Dźwięk silnik i odejście niesamowite-polecam i nie zamieniłbym pod żadnym pozorem na 1.9
pzdr

a ja mam 1.9 i wcale nie jest takie złe ładnie sie zbiera zwłaszcza na 4 i 5 biegu plusem jest to ze jest bardziej oszczedna niz 2.4 ,ale przekłada sie to jednoczesnie na osiagi bo z 2,4 nie ma szans wiec musisz sam wybrac.
Pozdrawiam.

jezdziłem 1.9 JTD pozniej się przesiadlem na 2.4 JTD .Zdecydowanie wole 2.4 JTD :D .Nie wiem jak 1.9 JTDm ? W koncu to nowsza generacja :D Dwa wałki itd. Jak sie sprawuje JTDm?

mam ten sam dylemat co wybrać ???? 1.9 czy 2.4 - w sumie obstawiam 1.9 ze względów ekonomicznych :)

ja tez miałem ten dylemat i na początku szukałem oby dwa modele byłe bardzo dobrym stanie ale po jazdach testowych zdecydowałem się na 2.4 chciałem co prawda 2000r ale trafiła mi sie 11.98r do tego chipowana tylko nie wiem ile bo jeszcze nie byłem na hamowni zeby to sprawdzić ale co do moich obserwacji: mi moja średnio pali 7,8 l / 100km jeżdżąc normalnie jak każdy cykl mieszany.
przyśpieszenie oraz dynamika super, silnik ciężki fakt i pojemność miare duża ale póki co nie odczułem z tego tytułów jakich niedogodności (no oprócz oc :)
mam niunie krótko bo miesiac i przejechałem nią razem 3200km ale to jest to ten silnik ta moc to przyspieszenie, i w sumie ekonomia w portfelu

a ktory rok ? ja naprawde polecam 156 na silniku 1.9JTD po FL mocny i elastyczny silnik do tego bardzo małe spalanie..

jak mozesz sie szarpnac na 1.9 16V to przy starym 2,4 10 zaworow wolalbym 1,9, zbiera sie od 1500, a 2,4 dopiero od 2000 obr, przy tym jest ciezki i lepiej sie jezdzi z 2,4 w 166,
pozatym w 1,9 16V jak peka pasek to nie krzywi zaworow i koszt naprawy mniejszy,
w porownaniu z pierwszymi 105KM lepiej poszukac 2,4 bo brakuje mocy.

ja osobiście mam 1,9 JTD ten 105 KM wybrałem go ze wzglądów ekonomicznych, Powiem tak:
jeździ sie super, spalanie ma bardzo małe a co za tym idzie jest ekonomiczny, poza tym OC płacisz od mniejszej pojemności, tak wiec prosta rada jeśli chcesz jeździć samochodem z większą prędkością i większą mocą to kup 2,4 ale jak chcesz jeździc nieco ekonomiczniej to kup 1,9.
podsumowując do każdej ilości KM sie można przyzwyczaić czy kupisz 1,9 czy 2,4 to po pewnym czasie będzie Ci się wydawało nieco mało :)

mrutyna napisał:
ja osobiście mam 1,9 JTD ten 105 KM wybrałem go ze wzglądów ekonomicznych, Powiem tak:
jeździ sie super, spalanie ma bardzo małe a co za tym idzie jest ekonomiczny, poza tym OC płacisz od mniejszej pojemności, tak wiec prosta rada jeśli chcesz jeździć samochodem z większą prędkością i większą mocą to kup 2,4 ale jak chcesz jeździc nieco ekonomiczniej to kup 1,9.
podsumowując do każdej ilości KM sie można przyzwyczaić czy kupisz 1,9 czy 2,4 to po pewnym czasie będzie Ci się wydawało nieco mało :)

co do względów ekonomicznych to bym trochę dyskutował,przy różnicy w spalaniu 0,5l/100km.
Za pakiet OC,AC,NW płacę za cały rok 1237zł za Alfę 2001 o wartości 26tys.zł ;)
Doznania z jazdy przy 5 garach i 168KM(po chipie) są niezłe i powiem,że to mi wystarcza :).
Zdecydowanie polecam ten motor !!

arturo napisał:
co do względów ekonomicznych to bym trochę dyskutował,przy różnicy w spalaniu 0,5l/100km.
Za pakiet OC,AC,NW płacę za cały rok 1237zł za Alfę 2001 o wartości 26tys.zł ;)
Doznania z jazdy przy 5 garach i 168KM(po chipie) są niezłe i powiem,że to mi wystarcza :).
Zdecydowanie polecam ten motor !!
no zależy czy to jest różnica 0,5l bo na trasie jest taka szansa ale w mieście to chyba jednak nieco inaczej
a poza tym to jak kto lubi :) ja nie napisałem że 2,4 jest nieekonomiczny napisałem tylko że 1,9 jest nieco bardziej...[/quote]

Tez powoli zaczynam mieć taki dylemat. Jak na razie dla mnie bardziej przemawia 1.9 140 KM.
Lżejszy silnik, po czipowaniu KM aż nadto, mniejsza pojemność mniejsze opłaty szybsze nagrzewanie.

voivod napisał:
Tez powoli zaczynam mieć taki dylemat. Jak na razie dla mnie bardziej przemawia 1.9 140 KM.
Lżejszy silnik, po czipowaniu KM aż nadto, mniejsza pojemność mniejsze opłaty szybsze nagrzewanie.

Pierwsze wersje bardzo awayjne, pada koło dwumasowe i rozrząd chociaż tyle z tego dobrego, że podobno nie kolizyjnie czyli nie krzywi tych zaworów. Nie pisze o M-Jet 1.9 bo to inna bajka tak samo zreszta jak 2,4 M-Jet np. 200 KM, brak konkurencji w tej klasie silnikowej. Audi próbuje bo dopiero z 3.0 uzyskuje 204 KM ha ha :D

Panowie piszecie o tej "ciężkości" 2,4 jakby wazyła z 300 kilo wiecej od 1,9. Powiem tak, miałem w swoim podobno jeszcze krótkim życiu kilka różnych marek samochodów. Japońskie francuskie, angielskie i włoskie. Jezeli chodzi o właściwości jezdne tego samochodu to lepiej sie go czuje niz nie jedno "niby" sportowe auto (nie mówię o jakichś ferrari,lambo, chevrolet czy aston) a jeżeli chodzi o poprzednie to porównywalnie jeździło mi sie Honda Civic. Mój kolega ma 156 z 2001r. 1.9 na chipie i ja swoją na chipie. Jezeli chodzi o przyspieszenia no to go troszke odjeżdżam :P , natomiast jeżeli chodzi o właściwosci jezdne to jeżdżąc obiema w każdy zakręt jestem w stanie wjechac obiema z taka samą predkością, przy czym na nierównosciach w zakręcie odnosiłem wrażenie że jego delikatnie podskakuje i "wyjeżdza" przez to przodem z zakrętu, (być moze jest twardsza i lżejsza) a moja też podskakuje, ale jakby szybciej sie doklejała. Dodam że obie są w idealnym stanie, jego może nawet w perfekcyjnym zawieszeniowo, obie obnizone. Być może w 2,4 jest lepsze czucie po obniżeniu i utwardzeniu zawieszenia, ja naprawdę jestem bardzo zadowolony, teraz na mokrym wpadając w zakręcike w lekki poslizg(kontrolowany) musze powiedzieć że zachowuje sie bardzo neutralnie, prawie jak 4x4, myslę, że ciężko będzie znaleźć konkurenta w FWD.

ja wybrałem 1,9 jtd 81kW 2001r. - porównywałem do 2,4 99r. i nie było znaczącej różnicy !!!

Sam jeżdżę 1,9 16V (140KM), ale przy kolejnym zakupie będzie to 2,4 z trzech przyczyn:
1. Im większe stado tym lepiej :D
2. 2,4 ma nieco lepszy przebieg momentu obrotowego
3. no i chyba najważniejsze :D , ten silnik dużo lepiej brzmi jak posłuchać z zewnątrz.

Powodzenia w wyborze!

Amortyzatory
Powrót