Alfa Romeo 155 Q4 Przeźwiedzkiego

• Autor wątku Autor wątku Łukasz K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz K.

Guest
Juz kilka dni temu myślałem żeby Was zapytać - czy ktoś pamięta , zna , wie , widział , jeździ (!?) tym autem ...
Gwoli przypomnienia : Alfa Romeo 155 Q4 , która wypłynęła w Polsce pod koniec lat 90tych minionego stulecia należała do człowieka o nazwisku - chyba -Przeźwiedzki (przepraszam ale wszelkie dane przywołuję ze swej zawodnej pamięci w oparciu o artykuł w "Auto Dziś i Jutro" sprzed dobrych 10 lat - poprawiajcie mnie jeśli wiecie o co chodzi i jeśli sie mylę) . Zdobyła tytuł najpiękniejszego auta 1. Auto Tuning Show w Toruniu w 1998 r. Posiadała dwulitrowy silnik turbo pociągnięty do 306KM , właściciel pochodził z Poznania lub okolic albowiem wspominał w w/w artykule o zabawach na poznańskiej "autostradzie" i jej szokującym apetycie na paliwo . Samochód sprowadził z salonu z okolic Drezna - Zgorzelca ... Fantastycznie prezentowała się w czarnym kolorze z firmowymi grafikami na tylnych drzwiach . Więcej nie pamiętam ... Około dwa lata później pojawiła się oferta jej sprzedaży za szokujące wówczas 95.000 pln i za kolejne dwa lata za 45.000 i wtedy straciłem ją z pola widzenia . Gdzieś wydaje mi się znalazłem informację iż właściciel zastanawiał się nad sprzedażą tego cacka za naszą zachodnią granicą bo - "w Polsce nie ma popytu na takiego typu auta" - w dorozumieniu profesjonalnie przerobione i oryginalne ...
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek informacje na ten temat niech napisze - ciekaw jestem co dzieje się autem które miało tak duży wpływ na krystalizację moich automobilowych potrzeb :mrgreen:
Jedyne dostępne zdjecia (marnej jakości) dodaję w załączniku ...

O tak najpiękniejsza 155 jaka widziałem . Mam ten numer Ayto dziś i jutro z marca 1998 artykuł pt. "Symfonia cylindrów" Jazda tą piękną Alfą to prawdziwa frajda . Właściciel twierdzi , że siedząc za kierownicą ponad trzystukonnej maszyny nie ma ochoty słuchać radia . Śpiew rasowego silnika i sportowego układu wydechowego zastąpi brzmienie nawet najlepszej aparatury HI-FI to wstęp . Ja zakochałem się w tym samochodzie CUDO

jedną z najładniejszych 155 przerobionych w bardzo ładnym styluu jest , 155 Matki.
kiedys chyba nawet się u nas kolega logował na tym forum. wiem ze często tez wpadał na IKARa.w jakiejś gazetce jest nawt dokładny opis tej furki...

pozdro

matka czasem wpada na nasze forum moze sam udzieli odpowiedzi

Odnosnie grafiki z drzwi i maski z pierwszego zdjecia to mialbym prosbe do kazdego kto ma zdjecia samochodow z taka grafika (DTM 94). Mam taka sama grafika na swoim samochodzie ale pod lakierem (malowana). Chdzialbym zrobic sobie naklejki. Problem polega na tym ze ciezko bedzie bez wzorca, takze jak ktos by cos mial to prosilbym o przeslanie. rwww9@wp.pl

rowniez mam ten numer auto dzis i jutro i dokladnie pamietam to auto jaką furore robilo ladnych pare lat temu ale niestety slad po nim zaginął pozniej

co do Matki to jednak niepasuje mie ta skóra w tym aucie...wsumie to jej kolor :P
a komentarze niektórych palantów były lekko przesadne...jeden many napisał nawet że wolał by śmkigac traktorem niż taką Alfa. :roll: burak :mrgreen:

Wydaje mi się że Alfy Przeźwieckiego i Matki to dwa różna auta ... Tym nie mniej fajnie było usłyszeć od Was że ktoś jeszcze pamięta o takiej fajnej furce . Szkoda że rzeczywiście "ślad po niej zaginął" .
A może nie ..? :?

Auto o którym mówicie zostało sprzedane ... komu, nie wiem ... natomiast podobno przez tego kogoś zostało zarżnięte ... I tak się skończyła ta historia. Słyszałem o tym już jakieś 4 lata temu. a ten numer AMiS też mam ;-)

Quadrifoglio156 napisał:
zostało zarżnięte
niewymowna szkoda bo to było naprawdę niezwykłe auto ... :(
widzę że tylko ja czytałem ten artykuł w kiosku a wszyscy inni kupili gazetę :cry:
więc jeszcze raz proszę :? o jakiś skan albo xero - bardzo chciałbym przypomnieć sobie całą historię i jeszcze raz zobaczyć zdjęcia :roll:

fiu fiu, aż sie dziwie czemu tak mało nim jeździł :D dzieki za skan!!! (rozdzielczość ciut większa mogła by być ale luz :) )

scaner się popsuł od tego skanowania więc musiałem zrobić fotkę :oops:

Andrew - ja też bardzo dziękuję :mrgreen: za wklejkę artykułu - miło było przypomnieć sobie to autko , ciekawi mnie tylko ospojlerowanie - czy to oryginalny Hormann czy może kit Zagato ..? Wydaje mi się że był taki podobny .

z tego co wyczytałem to napewno HORMANN cała stylizacja nadwozja

Amortyzatory
Powrót