• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Alfa Romeo 147 Grigio Africa

Nowa felga extra, jeszcze tylko wydech i wizualnie chyba total. :)

Zegary extra niby nic ale różnica duża i czcionka ładniejsza.

Akumulator padł, nowy już na miejscu, przy okazji założyłem kupiony wcześniej plastik na klemę plusowa.

Załączniki

• IMG_4385.jpeg
    IMG_4385.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 6
  • IMG_4384.jpeg
    IMG_4384.jpeg
    2.1 MB · Wyświetleń: 6
To dopiero początek co prawda, ale dziękuję.

Z prac w warsztacie, podwozie oczyszczone wstępnie suchym lodem i trwają prace nad progami. Zamówiliśmy pełne reperaturki z Easy-parts.pl
6e61241a0b51417e2c7bd674e0d64103.jpg

ea8697a5cce3de9b5f892b88b0eb41e1.jpg

A w garażu - dotarły do mnie obszyte rączki i kierownica

43b58fe039c84050b45d4b3509bfcb4e.jpg

Jak już miałem raczki poskładałem boczki w całość i wygłuszyłem. Z przodu zostają po poprzednim właścicielu głośniki i tweetery focala które zamontowałem pod fabryczną osłonką wcześniej były chamsko wycięte dziury w plastikach i wstawione żeby było widać :D wolę jednak wersję ukrytą.

130cf3bedae7f522d08afaad05640fd5.jpg

d215804f3b38b9a3faa1c559e95f181a.jpg

eab24c134756e9c77e5ec35cf8468c64.jpg

4bb286d00bdfcb1c55e2eff245e9a0b5.jpg

5a6b6c868d99dbbcdcfd8635925d3fbe.jpg

Przed montażem boczkow do drzwi będę je jeszcze izolował folią jak fabrycznie żeby ta pianka nie nasiąkała czasem wodą. Zaślepki na śruby w rączkach jeszcze do pomalowania, panele od szyb chyba też przy okazji odmaluje. Przez skórę na rączkach trzeba było każdy lekko podszlifować, żeby ładnie przylegał do boczka (skóry) pewnie brak pianki pod skórą dodatkowo nie pomógł :) no i wyczyściłem i zaimpregnowałem skóry na gotowo, trzeba jeszcze będzie przejrzeć czy przyciski podgrzewania działają i ewentualnie kupić nowe.
df765f81416c49db68f25c50b28e1a23.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale zajebiste miałem kiedys takie zajebiste burdel skóry w BMW i szmaty w progach sie nie miesciły polecam kazdemu kto potrzebuje atencji kobiet

Przebieg na liczniku ustawiony i osiowanie zrobione. Kupiłem oryginalną obudowę filtra powietrza, nowy filtr i jestem mega zadowolony. Stożek, dźwiękowo strasznie mnie irytował…

Załączniki

• IMG_4404.jpeg
    IMG_4404.jpeg
    3.5 MB · Wyświetleń: 20
  • IMG_4412.jpeg
    IMG_4412.jpeg
    3.7 MB · Wyświetleń: 20
  • IMG_4401.jpeg
    IMG_4401.jpeg
    3 MB · Wyświetleń: 20
Dzisiaj padła pompa wspomagania, a z przekładni wycieka płyn :D Termin u mechanika ustawiony na 22 kwietnia. W oczekiwaniu... :P

Takie rzeczy sobie robisz a pompy nie zmienisz sam? to już pryszcz :D

Hehe, może i tak. Właśnie zaczynam remont w domu wiec i tak z czasem na alfe słabo. Zobaczymy, czas pokaże :D

Widzę, że cały czas działasz 💪 I widzę że wpadły felgi Blackline 2. Miałem takie w GT, moje ulubione w tej generacji Alf😍

Alfa prawie miesiąc stała i zalewała bruk płynem od wspomagania. Doczekała się terminu u mechanika i odpaliła na widok lawety bez zająknięcia, trzeba przyznać, że jest to jakiś wyczyn :P Ja jeszcze walczę z remontem w domu więc i tak czasu na alfe nie było. Co do felg to z biegiem czasu zastanawiam się czy mi pasują, są dni kiedy mi sie podobają, a czasami mam ochote zmienić na poprzednie, jakiś niezdecydowany jestem... :P może kupie jeszcze jakieś całkiem inne np. ,,szprychy". Auto zabezpieczyłem po swojemu przed oddaniem w obce ręce no i nie mogło zabraknąć sesji na lawecie 🤣IMG_4579.JPGIMG_4581.JPGIMG_4582.JPGIMG_4583.JPGIMG_4584.JPGIMG_4585.JPG

Ubabrają Ci jeszcze boczki drzwi :D

Trochę czasu minęło, skończyłem remont i mogę znowu zabrać się za alfę. Przekładnia kierownicza zregenerowana, pompa wspomagania wymieniona na nową, auto odebrane i pierwszy deszcz mnie nastał i w alfie staw z prawej strony, no jakie było moje wkur.... :D Dodam tylko, że sprawdzałem auto na myjni przed wygłuszaniem i miałem głowę spokojną, ze takiej niespodzianki nie będzie...
IMG_4652.png

Trzeba było zerwać piankę i miejscami mate fioletową żeby do porządku ja osuszyć i znaleźć miejsce z którego leci. Woda przedostawała się do wewnątrz przez próg, oczywiście najpierw rozbieranie podszybia i poza kilkoma ogniskami korozji i popękaną mastyką na łączeniach blach nic poza tym, odpływy drożne :D jak się okazało woda leciała przez tą szczeline:

IMG_4706.png Brakowało tam mastyki nie wiem dlaczego... dosłownie na odcinku może 4 cm. Przy okazji znalazłem ciekawy patent na naprawę mechanizmu wycieraczek :D mechanizm od razu zamówiłem nowy.

IMG_4702.JPG
IMG_4701.JPG

kupiłem masę uszczelniającą z Novol-a i przejechałem od razu po całości z jednej i drugiej strony auta te szczeliny

IMG_4737.JPGIMG_4738.JPG

Zdemontowałem błotniki, maskę i zderzak żeby mieć lepszy dostęp i zabrałem się za czyszczenie podszybia z ognisk korozji i zrywanie starej mastyki z łączeń bo w sumie i tak popękana to nie wiadomo co tam siedzi pod tym. Dobrze zrobiłem bo tam tez woda i ruda... i to w tych samych miejscach z oby stron

IMG_4735.JPG

IMG_4736.JPG
IMG_4748.JPGIMG_4753.JPGIMG_4752.JPGIMG_4751.JPG

Tyle na dziś, zamawiam chemie i będę to zabezpieczał i lecimy dalej z tematem.

To jak to? Kiedyś nie leciało a teraz naleciało? :cautious:

Na pewno leci od początku tylko, problem był taki, że zanim zlało się do podłużnicy i zleciało do progu to troche tej wody musiało polecieć. Dlatego po myjni faktycznie mogło jeszcze nie nalecieć na tyle żeby wyszło do kabiny tylko siedziało w podłuznicy i progu... Druga sprawa to strumień jak lałem bezpośrednio do podszybia szukając problemu to nie leciało nic, bo strumien na tyle mocny, że mało co tam wpadało, wylatywało jak z wodospadu i mało co leciało po ściance, dopiero kiedy zacząłem lać bezpośrednio do dziury to wyszło co jest grane. Pewnie by to wyszło szybciej, ale od kiedy mam to auto to siedzi w garażu bo cały czas coś sie dłubie.

Zestaw zacisków z alfy 166 zregenerowany pomalowany na RAL 1018 i poszerzony pod tarcze z alfy 147 GTA 330X32, jeszcze pomalować adaptery i można zakładać. Nie spodziewałem się, że to będzie aż tak duże :D Wizualnie podoba mi sie strasznie, zobaczymy jaka będzie różnica w użytkowaniu.

IMG_4754.png
IMG_4755.JPGIMG_4757.JPGIMG_4759.JPG

Amortyzatory
Powrót