• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa na cztery łapki, 159 2.4 Q4 210km

szejk

Nowy
Auto
Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI
Czołem.

Przedstawiam Wam moją kapryśną Alfę, z którą trochę musiałem powalczyć, żeby normalnie móc jeździć.
Po sprowadzeniu zza granicy, zapłaceniu bandyckich akcyz i innych dziwnych nieunijnych opłat, przystąpiłem do pakietu startowego, tj:
- rozrząd
- czyszczenie kolektora ssącego
- wywalenie i zaślepienie EGR
- wywalenie DPF
- nowy zbiorniczek wspomagania + płyn

Po przejechaniu 20km, usłyszałem dziwny odgłos z silnika. Po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem nieszczelność przy kolektorze wydechowym. I rozbieranie od nowa, odwiercanie zerwanej szpilki + planowanie kolektora. Póki co jest spokój.

Kilka fotek z samych prac:
854.jpg

855.jpg

856.jpg

857.jpg

858.jpg

859.jpg

Kolektor miał prawie 3mm odchyłki w najdalszym punkcie. Teraz jest idealnie gładki i póki co szczelny.

Wyposażenie dość fajne, większość widać na fotkach. Z ciekawszych: bi-xenon, parktronic przód tył, bose.

Parę fotek Alfy:
860.jpg

861.jpg

862.jpg

863.jpg

864.jpg

Załączniki

• DSC00122.JPG
    DSC00122.JPG
    205.1 KB · Wyświetleń: 188
  • DSC00130.JPG
    DSC00130.JPG
    267.3 KB · Wyświetleń: 180
  • DSC00194.JPG
    DSC00194.JPG
    353.7 KB · Wyświetleń: 180
  • DSC00198.JPG
    DSC00198.JPG
    262.5 KB · Wyświetleń: 184
  • DSC00203.JPG
    DSC00203.JPG
    233.8 KB · Wyświetleń: 190
  • P1060180.JPG
    P1060180.JPG
    303.1 KB · Wyświetleń: 178
Klapy zostały. Nie ma sensu ich wywalać, póki co są szczelne. Jeśli coś się z nimi zacznie dziać, pomyślę nad usunięciem.

I prawidłowo ;)
W 2.4jJTDm (20v) żeby mnie jakiś spec nie poprawił, nie wiem czy się mylę czy nie te klapy były mocniejsze niż w 1.9 z kolektorem z tworzywa ?

Do 185KM nie było klap. 200KM miały problemy z klapami które poprawiono w 210KM. Jak jest w 1.9 to nie wiem.

Tak, tutaj kolektor jest aluminiowy, i tak samo jak w kolektorach z silnika 1.9 do 2007 roku, klapki bardzo rzadko się urywają. Powstają jedynie nieszczelności na osiowaniu/ew. klapki się zacinają.

Urywanie klapek to raczej domena "poprawionych" kolektorów, z tworzywa.

Auto bardzo fajne w tej konfiguracji. Naklejki bym osobiście ściągnął bo tył wygląda, jak tablica ogłoszeń:)

Powiem Wam, że też mnie ciekawią te naklejki. Nie wiem, czy komuś odpadły przy myciu i przyklejał, czy była klapa malowana. Jak dorwę miernik to pomierzę.
Auto kupione w salonie/serwisie Alfy/Fiata w Niemczech, i z tego co oglądałem, to wszystko jest w porządku.

A mi się tam nawet podobają :D Ale pomyślę nad nimi. Na pewno niedługo wylądują satynowe nakładki na lusterka.

Ja tam bym zrobił klapę "na goło". Tak mi się bardziej podoba ;)
Poza tym baja. Fajna bella.

A ja bym zostawił "159" i "Q4". 2.4 + Q4 = :yes4:

bardzo ładny SW :) mam takie same felgi tylko w grafitowym macie ;) szerokości.

Ostatnia edycja:
Jutro będzie płukanka LM + zalanie świeżego Motula 8100 X-clean 5W40. Poprzednik lał Catrola Edga 5W/40, także zobaczymy czy będzie jakaś różnica w pracy.
[h=1][/h]

Zalany nowy olej po płukance, nowa atrapa grilla
Założone zimowe koła, 17. Szału nie ma, ale te 3 miesiące się przekula jakoś :D
109.jpg

110.jpg

DSC_0107.jpg

111.jpg

Ale fajne kóła. :) Jaki to model?

Amortyzatory
Powrót