• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa GT 1.9 JTDM... Problemy po kupnie.

• Autor wątku Autor wątku tdi86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tdi86

Guest
Witam,
Mam kilka pytań co do świeżo zakupionego przez kolege samochodu,
Auto ma 135 tys km z książką serwisową.

1. Ciężko wchodząca 1ka i ze zgrzytem 3ka i wsteczny. Czy to kwestia wymiany cięgien, oleju czy czegoś innego?

2. Pali się non stop ikona żarówki z napisem NUMBER PLATE LIGHT FAILURE, a wszystkie działają, nawet te oświetlające rejestracje.

3. Zapaliła się ikona silnika z napisem MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE, ale samochód chodził do dziś ok, palił normalnie i wogole.

4. I najgorsze, dziś popadał deszcz i elektryka padła, zaczęło się od próby odpalenia auta i nagle zgasło wszystko. następnie co jakis czas elektryka załaczała się ale nie odpalił, nawet nie zakręcił rozrusznikiem. Próbowałem popsikać bezpieczniki i przekaźniki WD40 i sprawdzic czy nie są przepalone, częsci wogole nieda się wyjąć, a siłą wolałem nie wyrywać ich :P czy to może być ich wina? Co istotne, jak samochód zamiera to wystarczy troche popukać w skrzynke z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską i elektryka zaczyna trybić (ale bez odpalenia, każda próba odpalenia kończy się jakby hm.. śmiercią kliniczną alfy :) )

Za wszystkie odp z góry dzieki :)

Witam,

4. I najgorsze, dziś popadał deszcz i elektryka padła, zaczęło się od próby odpalenia auta i nagle zgasło wszystko. następnie co jakis czas elektryka załaczała się ale nie odpalił, nawet nie zakręcił rozrusznikiem. Próbowałem popsikać bezpieczniki i przekaźniki WD40 i sprawdzic czy nie są przepalone, częsci wogole nieda się wyjąć, a siłą wolałem nie wyrywać ich :P czy to może być ich wina? Co istotne, jak samochód zamiera to wystarczy troche popukać w skrzynke z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską i elektryka zaczyna trybić (ale bez odpalenia, każda próba odpalenia kończy się jakby hm.. śmiercią kliniczną alfy :) )

Przeczytaj sobie temat kolegi danloo23 tam Ci się wszystko rozjaśni jeśli Cię dobrze zrozumiałem. Również miałem taki przypadek i to odrazu po kupnie jak wymieniłem akumulator. Samochod odpal ale jak sie nim chwile przejechalem i poźniej probowalem odpalic to juz nic tylko cykniecie, nawet radia nie moglem odpalic z tego co pamietam. Przerazilem sie niemilosiernie :P. Co sie okazalo jak zakladalem osprzet na akulator to popsikalem kleme jakims smarem do akumulatorow i minus (tam gdzie jest ta czarna puszka) ciagle sie obsował. Więc myslae ze jak dobrze dokrecisz kleme to bedzie po problemie

Dokładnie jak mówisz jest cyknięcie i nic, nawet centralny zamek nie działa. No cóż zobacze dziś tą jego Alfę i może ten problem będzie rozwiązany :)

1. Ciężko wchodząca 1ka i ze zgrzytem 3ka i wsteczny.
Czy to kwestia wymiany cięgien, oleju czy czegoś innego?
najprawdopodobniej masz sprzęgło do wymiany, koszt sprawdzenia działania
sprzęgła w ASO 40zł, sprzegło fabryczne kpl. 900zł, koszt wymiany sprzęgła
500zł servis Fiata

2. Pali się non stop ikona żarówki z napisem NUMBER PLATE LIGHT FAILURE,
a wszystkie działają, nawet te oświetlające rejestracje.
kontrola instalacji elektrycznej-oswietlenie rejestracji, bezpiecznik,
miejsce instalacji żarówki W5W, w przypakdu dalszego pojawiania sie komunikatu
NUMBER PLATE LIGHT FAILURE konieczna diagnoza NQS (Węzeł Zestawu Wskaźników)
odpowiedzialnego za wyświetlanie parametrów działania samochodu i informowanie
użytkowania o możliwych awariach elektronicznych układów samochodu.Gniazdko
diagnostyczne znajduje się w EOBD, linią połączenia jest linia B-CAN.

3. Zapaliła się ikona silnika z napisem MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE,
ale samochód chodził do dziś ok, palił normalnie i wogole.
MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE /Awaria Systemu Kontroli Silnika EOBD/ sygnalizuje
uszkodzenie zasilania/zapłonu, które może spowodować zwiększenie emisji zanieczyszczeń,
spadek mocy silnika i wysokie zużycie paliwa, trzeba zobaczyć błędy wskazane przez
centralkę-Examiner lub UniDiagKWP2000_0_4_0_3 Def dla Alfa Romeo 1,9 _16V, 2,4_ 20V /EDC16C8/,
przyczyną włączania się trybu awaryjnego może być np: nieszczelny dolot, zapchany filtr powietrza,
niesprawny zawór VGT, niesprawny zawór Egr, przepływomierz, siłownik turbo /zapieczone kierownice
zmiennej geometri turbiny/. Jakie masz max obr. silnika?-przy włączonym trybie awaryjnym max 3500

4. I najgorsze, dziś popadał deszcz i elektryka padła, zaczęło się od próby odpalenia
auta i nagle zgasło wszystko. następnie co jakis czas elektryka załaczała się ale nie odpalił,
nawet nie zakręcił rozrusznikiem. Próbowałem popsikać bezpieczniki i przekaźniki WD40 i
sprawdzic czy nie są przepalone, częsci wogole nieda się wyjąć, a siłą wolałem nie wyrywać ich
:P czy to może być ich wina? Co istotne, jak samochód zamiera to wystarczy troche popukać w
skrzynke z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską i elektryka zaczyna trybić (ale bez odpalenia,
każda próba odpalenia kończy się jakby hm.. śmiercią kliniczną alfy
zalecana kontrola parametrów akumulatora, oczyszczenie klem, zaśniedziałych przewodów /przewód elektryczny łączący
centralkę akumulatora (CBA) i centralkę komory silnika (CVM), klemy posmarować wazeliną techniczna lub innym odpowiednim
do tego środkiem, kontrola: Centralki w komorze silnika (CVM)-zabezpieczenia układu Maxifuse i Centralki
akumulatora (CBA).Bezpieczniki typu maxi fuse usytuowane zarówno w centralce akumulatora (CBA) jak i w centralce komory
silnika (CVM), podłączone do dodatniego bieguna akumulatora, zabezpieczają podstawowe linie zasilania.
Nie zaszkodzi przejrzeć WĘZEŁ BODY COMPUTER E04 (NBC)- komponent w obrębie, którego realizowane
jest sterowanie wieloma funkcjami za pomocą mikroukładu elektronicznego, jest podłączony do centralki
elektromechanicznej panelu sterowania (CPL); są one umieszczone w strefie pod panelem sterowania po
lewej stronie kierownicy i stanowią jednolity zespół nazywany węzłem panelu sterowania (NPL).

Ostatnia edycja:
Witam juz moge sam pisac posty wczesniej napisal brat:)
Sprawdzilem klemy okazalo sie ze jedna byla zupelnie nie dokrecona.
Po dokreceniu problem przepadl :)
Pojawil sie nowy problem ;o
Wczesniej normalnie dzialalo otwieranie okien, gdy przytrzymalo sie dluzej przycisk i puscilo to okno na maxa juz schodzilo do gory lub w dol.
Teraz juz "auto" nie dziala, trzeba ciagle trzymac przycisk.
Dodatkowo okno za mocno sie opuszcza po otwarciu drzwi zamiast o 2cm to gdzies okolo 5-7 cm co jest znaczna roznica.
Czwartek 8 bede w Fiat Mozga na komputer i sprawdzenie reszty rzeczy.

Nie no trybu awaryjnego niema, można go kręcić, ma przyspieszenie nawet przy 160 kmh, kopci odrobinke, ale mam wrażenie, że to normalne kopcenie dieslowskie. Spalanie na trasie od 80 do 120 to 4,7 litra na 100 km, myśle ze podłączenie do kompa.

A żarówka tablicy rejestracyjnej hm.. Trzeba bedzie chyba rozkręcić i dojśc do niej, poszukam schematów bezpieczników i zobacze który jest od żarówek. :)

...Spalanie na trasie od 80 do 120 to 4,7 litra na 100 km...
wyrazy szacunku za taki rezultat - choć komputerowi wierzyć do końca nie można - u mnie zawyża 0,5 l w porównaniu do ordynarnego liczenia bak do pełna/przebieg;

Matka, no jasne ze kompowi nie powinno sie ruszać, ale z bydgoszczy do szczecina spaliło auto naprawde nie tak wiele:) możliwe, że te 5,2 nawet, ale mysle ze to bardzo w normie, na trybie awaryjnym napewno byłoby większe :) oszczędniejszy od mojej 159 1.9 JTDM (spalanie 5,9 ta sama trasa) :)

Pojawil sie nowy problem ;o
Wczesniej normalnie dzialalo otwieranie okien, gdy przytrzymalo sie dluzej przycisk i puscilo to okno na maxa juz schodzilo do gory lub w dol.

Gdy u mnie się tak dzieje robię tak: otwieram szybę trzymając przycisk, gdy szyba dochodzi do samego dołu trzymam przycisk przez 5 sekund, następnie w ten sam sposób zamykam szybę i znowu nie puszczam guzika po zamknięciu, tylko nadal przytrzymuję go przez 5 sekund. I tyle:) Potem wszystko wraca do normy. Spróbuj.

witam.

z biegami miałem identyczny problem z tym, że na pedale sprzęgła był jeszcze luz 2-3 cm pomógł bardzo prosty i tępy sposób;)

jak masz pojemnik płynu hamulcowego i sprzęgła hydraulicznego dolej płyny do max weź jakąś rurkę tak żeby naszła na górę pojemnika dna osoba dmucha, a druga wciska i puszcza sprzęgło non-stop u mnie minuta dmuchania i pomogło, problem już nie powrócił dodam tylko, że samochód był nieużywany przez 2 lata

sposób prosty ale może pomóc;)

Paweł24, faktycznie zadziałało! mega proste ale prawdziwe i skuteczne :)

jendriu, Jak możesz opisz ten sposób jeszcze raz dokładnie, trzeba dmuchać w tą rurke i ona na dnie pojemnika ma byc? Co to ma na celu, bo faktycznie dziwny sposób? :P

Dzis zobaczymy czy przypadkiem linka sprzęgla nie jest do wymiany.

W następstwie braku zasilania centralki /wymiana lub odłączenie akumulatora, wymiana bezpieczników zabezpieczających centralkę podnośników szyb/, działanie automatyczne szyb musi zostać przywrócone. Operacja przywracania działania musi być wykonana przy drzwiach zamkniętych za pomocą wykonania procedury którą podał Paweł24 /str. 263 w instrukcji obsługi AR GT/

Paweł24, faktycznie zadziałało! mega proste ale prawdziwe i skuteczne :)

jendriu, Jak możesz opisz ten sposób jeszcze raz dokładnie, trzeba dmuchać w tą rurke i ona na dnie pojemnika ma byc? Co to ma na celu, bo faktycznie dziwny sposób? :P

Dzis zobaczymy czy przypadkiem linka sprzęgla nie jest do wymiany.

Cała przyjemność po mojej stronie:) Czasem banalnie proste rzeczy pomagają:)

Wiec, kolejny dzien użytkowania alfy i zauważyłem, że nawiew nawet na max nie działą jak powinien, prawie go nawet nie słychać nawet jak sie na HI ustawi.... podejrzewam filtr przeciwpyłkowy o ile jest (mysle ze w tak nowym aucie powinien być), albo silniczek dmuchawy...

kotrolka silnika: dziś auto było w serwisie, powiedzieli ze to zawór EGR... ALE CO DZIWNE... w książce serwisowej jest napisane, że ten zawór był niedawno wymieniany:P i po skasowaniu błędu już się nie pojawia kontrolka... więc pytanie, czy jak auto długo stało (w komisie było 4 miesiace) to mogło tam sie jakiegos syfku nazbierać i spowodować bład egr? nowy zawór kosztuje 515 zł a sprawdzenie 100 zł. zaworu nie kupiłem, poczekam czy ikona silnika sie zapali powiedzmy w ciągu kilku dni, jeśli nie to chyba powinno być wszystko ok...

Co do skrzyni biegów: odnosze wrażenie, jakby 3ka zaczęła zgrzytać mniej, za to wsteczny za każdym razem i tak ciężko wchodząca jedynka hm:( chyba musze wytestować ten sposób z rurką i zbiorniczkiem płynu hamulcowego...

Pozdrawiam :)

witam ponownie;)

jak masz ten pojemnik odkręcasz nakrętkę, dolewasz płynu do kreski max, na górę pojemnika tzn. na gwint nałóż jakąś rurkę gumową czy coś tak jak będziesz dmuchał żeby powietrze gdzieś bokiem nie uciekało można np. taśmą obkleić;p, potem Ty dmuchasz, druga osoba wciska i puszcza pedał sprzęgła w tym czasie, aż zniknie luz na pedale

wydaje mi się, że na wmiane sprzęgła jest za wcześnie co najwyżej problemy może sprawiać wysprzęglik, no chyba że samochód był katowany

u mnie zadziałało, a miałem identycznie problem z 1, 3 i wstecznym + ten luz na pedale

---------- Post dodany o godzinie 15:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:39 ----------

co do EGR to sobie sprawdź jak masz przewody idące do niego to w pewnym miejscu przy silniku jest taka srebrna bańka chłodzona płynem u mnie przykładowo była tak zawalona że w ogóle przez nią powietrze nie przelatywało, co ciekawe rurki idące do EGR były lekko zabrudzone tylko ta bańka dawała w dupsko i też mi wywalało błąd EGR , mimo że był sprawny cały mechanizm

wyczyściłem, skasowałem błąd i juz problem zniknął

aha na początku i końcu tej bańki jest taka siateczka ok 2-3 cm od początku i końca trzeba przepychać jakimś drucikiem albo całą bańke wymontować ale to sie raczej wiąże z spuszczaniem płynu chłodzącego

Wiec, kolejny dzien użytkowania alfy i zauważyłem, że nawiew nawet na max nie działą jak powinien, prawie go nawet nie słychać nawet jak sie na HI ustawi.... podejrzewam filtr przeciwpyłkowy o ile jest (mysle ze w tak nowym aucie powinien być), albo silniczek dmuchawy
filtr przeciwpyłkowy Alfa Romeo GT (nr części oryginalnej 46799653)
Zamienniki:
MANN: CUK1820-2
FRAM: CFA9405
KNECHT: LAK141
PURFLUX: AHC177
ALCO FILTER -> MS6201
AURADIA -> IAL001
AURADIA -> IAL002
BOSCH -> 1987431386
BOSCH -> 1987432386
CLEAN -> NC2046
CORTECO -> 21652352
CORTECO -> 80000375
DELPHI -> TSP0325110
ECO -> 488
EOLO -> E2488
FIAAM -> PCK80902
FILTRON -> K1105A
FILTRON -> K1105A2X
FRAM -> CF9405
FRAM -> CFA9405
HENGST -> E1930LC
KNECHT -> 06886733
KNECHT -> LAK141
MAHLE -> 06887673
MAHLE -> LAK141
MANN -> CUK18202
MAPCO -> 65023
MAPCO -> 66607
MEAT DORIA -> 17078X2
MECAFILTER -> JKR7090
MEYLE -> 15123200000S
MICRONAIR -> NC5952
ORIONE -> S188
PBR -> AK7102
PURFLUX -> AHC177
PUROLATOR -> C18200
WIX -> WP9125

kotrolka silnika: dziś auto było w serwisie, powiedzieli ze to zawór EGR... ALE CO DZIWNE... w książce serwisowej jest napisane, że ten zawór był niedawno wymieniany:P i po skasowaniu błędu już się nie pojawia kontrolka... więc pytanie, czy jak auto długo stało (w komisie było 4 miesiace) to mogło tam sie jakiegos syfku nazbierać i spowodować bład egr? nowy zawór kosztuje 515 zł a sprawdzenie 100 zł. zaworu nie kupiłem, poczekam czy ikona silnika sie zapali powiedzmy w ciągu kilku dni, jeśli nie to chyba powinno być wszystko ok...
osadzający sie nagar mógły zablokować blaszki, które są w środku zaworu Egr, otwarcie i zamknięcie ich sterowane jest
elektromagnesem, poprzez dłuższy postój samochodu te blaszki nie "pracują" więc z upływem czasu ich przesuwanie staje się coraz trudniejsze, możesz sam wyczyścić zawór Egr nie ma w tym wielkiej filozofii:
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...zaworu_egr_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html

Ostatnia edycja:
co do EGR to sobie sprawdź jak masz przewody idące do niego to w pewnym miejscu przy silniku jest taka srebrna bańka chłodzona płynem u mnie przykładowo była tak zawalona że w ogóle przez nią powietrze nie przelatywało, co ciekawe rurki idące do EGR były lekko zabrudzone tylko ta bańka dawała w dupsko i też mi wywalało błąd EGR , mimo że był sprawny cały mechanizm wyczyściłem, skasowałem błąd i juz problem zniknął
aha na początku i końcu tej bańki jest taka siateczka ok 2-3 cm od początku i końca trzeba przepychać jakimś drucikiem albo całą bańke wymontować ale to sie raczej wiąże z spuszczaniem płynu chłodzącego
ta "bańka" to wymiennik ciepła, w modelu AR GT nie jest chłodzona cieczą

Bylem a ASO Fiat MOZGA
Wymiana EGR (Czesci + robocizna) ok. 650 zl sam EGR kosztuje 515zl
Ten wyciek co mialem to najmniejszy problem bo tylko jakies usczelki przy chlodnicy oleju

I teraz najgorsze :/

1 bieg wchodzil nieprecyzyjnie, 3 i wsteczny zgrzytal
mam do wymiany SPRZEGLO i Synchronizator

W miejscu polecanym na forum czyli Szczecin na Chmielewskiego powiedzieli ze bede musial naprawic (jezeli sie da), ale polecaja kupic uzywke.
No i do tego wymiana sprzegla i robocizna.

Strasznie sie podlamalem :(
Z tego co widze to skrzynia kosztuje 1000-1500zl
Sprzeglo 500-700
+ Robocizna a za to mnie tez slono skasuja :/

Kupilem auto w komisie dokladnie 8 dni temu, ciekawe co powie sprzedawca jezeli bede chcial oddac auto :/ na zasadach rekojmi.

Co o tym sadzicie?

PS Wiedzialem ze bede mial pewne rzeczy do wymiany jak to w uzywanym aucie ale ta skrzynia mnie zalamala :(((

Gdzieś czytałem, że do miesiąca masz prawo żądać zwrotu pieniędzy za ukryte wady, ale niech się wypowiedzą bardziej obeznani w temacie.

Amortyzatory
Powrót