[Giulietta] Alfa Giulietta Sprint LE 1.4 MA

Pitero

Użytkownik
Auto
Giulietta Sprint
Alfa Giulietta Sprint LE 1.4 MA by Pitero

Whitagram.jpg

Witam!

Na forum aktywnie udzielam się już od dłuższego czasu, ale do tej pory nie było weny aby utworzyć wątek o mojej Alfie..

Ale to się właśnie zmieniło!

Pragnę wam przedstawić białą Giuliette Sprint, kupioną w czerwcu 2015 w salonie Ganinexu w Katowicach.
Silnik to dobrze znany 1.4 MultiAir 150km (250 Nm) i manualna skrzynia (dla mnie jedyna słuszna).

Jeśli chodzi o wyposażenie, to jest następujące:

12.jpg 2.png

Jeszcze przed odbiorem z salonu wyglądała tak..

20150616_194001.jpg 20150616_194436.jpg

.. i był to początek może nie dużych, ale istotnych zmian.

Zaczęło się od dachu. Jeszcze tego samego miesiąca zainspirowany brytyjska wersja Collezione postanowiłem okleić dach czarna folia 3M:

Wersja Collezione: alfa_romeo_giulietta_collezione_2015-4.jpg alfa_romeo_giulietta_collezione_2015-6.jpg i moja: 20150704_140916.jpg

Następnie była seria drobniejszych zmian, do których przyczyniła się m.in. moja dziewczyna kupując mi w prezencie korek wlewu paliwa i nakrętki wentylków:

20150626_093451.jpg 20150626_100548.jpg edited_20151125_192224.jpg

..następnie zakupione zostały ramki tablic rejestracyjnych i obowiązkowo przed zima opony zimowe (Nokian WR D4)..

20150609_115408.jpg 20151113_095347-1.jpg

..oraz dzięki uprzejmości kolegi Doblo, carbonowa gałka zmiany biegów:

20160325_202315.jpg

Tym samym dochodzimy do najbardziej odczuwalnego i "robiącego robotę" moda, tj. wymiana sprężyn na Eibach Pro-kit..

20160307_142804.jpg 20160409_135738.jpg

..i założenie 17mm dystansów..

20160419_110602.jpg 2016-04-21 12.42.36.jpg 20160421_112136-1.jpg

Po drodze było zrobionych kilka pomniejszych drobiazgów, ale nie mam ich udokumentowanych na foto, wiec o nich później ;)

Na dzień dzisiejszy Bella prezentuje się następująco:

20160428_200323.jpg

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Niezły pakiet startowy - w sprincie podobają mi się bardzo fotele :) super że takie smaczki wprowadzili. Ciekawe czy korek pasuje do starszych modeli ....

No w końcu :D Już myślałem, że się nie pojawisz ze swoją białą damą ;)

Ale po kolei:

Ręczne skrzynie są spoko, ale dwusprzęgłowe jeszcze lepsze - mówi to wielki przeciwnik automatów :P

Czarny dach robi robotę, bez tego julka w bieli już nie jest taka atrakcyjna. U siebie też chcę okleić ten kawałek dachu na klapie, wzorem wersji collezione i Twojej oczywiście.

Koreczek piękny, pozazdrościć takiej dziewczyny, która wie co kupić żeby trafić z prezentem. Moja kolejna pozycja (korek rzecz jasna) na liście zakupów.

Karbon gałka jest, a decha gdzie? :P

Niższy zawias i dystans, moim zdaniem mus dla Giulietty, dzięki temu jest 2x ładniejsza :) a i tak da się nią normalnie jeździć.

Podsumowując: Gratulacje Pitero!

Ps. nie zastanawiałeś się nad większym kołem??

Ręczne skrzynie są spoko, ale dwusprzęgłowe jeszcze lepsze - mówi to wielki przeciwnik automatów :P

Kiedy ja serio lubię machać ta gałą! hehe

Koreczek piękny, pozazdrościć takiej dziewczyny, która wie co kupić żeby trafić z prezentem.

Prezent do auta to zawsze trafiony prezent. Na urodziny od znajomych dostałem ori zestaw ratunkowy Alfy, tez mega.

Karbon gałka jest, a decha gdzie?

Decha siedzi u przyjaciela w Julce bo.. jest do wersji przedliftowych. Ja mam polifta z uConnectem ;) Plus średnio by to wyglądało, zwazywszy na fakt, iż Sprint ma na desce seryjnie wykończenie a la carbon ;)

Niższy zawias i dystans, moim zdaniem mus dla Giulietty, dzięki temu jest 2x ładniejsza :) a i tak da się nią normalnie jeździć

100% racji. Ale i tak staram sie parkowac tylem, bo przodem zbyt mnie stresuje ;p

Ps. nie zastanawiałeś się nad większym kołem??

Cały czas sie zastanawiam. Sa trzy opcje: Twoje 18" ;p, 19" Ti z 159, i Tomasony TN16 18"

Gratuluję wozu, ładna sztuka. Skrzynia manualna to podstawa, automat można przeżyć co najwyżej w 1,75 TBI ;)
W Sprincie podoba mi się najbardziej to, że niedużym nakładem można zrobić z niego "prawie polifta" z pakietem Veloce.
Ja na twoim miejscu zamiast zwiększać rozmiar felg i pogarszać sobie komfort to pomalował bym je na czarno jak w najnowszej wersji. Będą pasować do klamek i lusterek. Wzór felg masz przecież bardzo ładny.
Zadowolenia z Alfy :)

Gratuluję wozu, ładna sztuka. Skrzynia manualna to podstawa, automat można przeżyć co najwyżej w 1,75 TBI ;)
W Sprincie podoba mi się najbardziej to, że niedużym nakładem można zrobić z niego "prawie polifta" z pakietem Veloce.
Ja na twoim miejscu zamiast zwiększać rozmiar felg i pogarszać sobie komfort to pomalował bym je na czarno jak w najnowszej wersji. Będą pasować do klamek i lusterek. Wzór felg masz przecież bardzo ładny.
Zadowolenia z Alfy :)
Dzieki :) Po pomalowaniu na czarno felgi wizualnie sie zmniejsza, a moim zdaniem mniejsze w tym aucie byc nie moga :) zwiekszenie o jeden cal bedzie nieodczuwalne na komforcie.

To fakt, nowy Veloce to sprint z tbi pod maska.

Super wyglądają Twoje zmiany :) no i jeszcze kolor nadwozia :cool:

pozdr.,

t.

Ładnaaa!
A powiedz mi, ASO się nie bezie czepiać o nieoryginalne zawieszenie?

Ładnaaa!
A powiedz mi, ASO się nie bezie czepiać o nieoryginalne zawieszenie?
Sami mi je zakładali ;) Ale tak, sam się nad tym zastanawiałem i napisałem pismo do FCA. Dostałem oficjalną odpowiedź że generalnie nie ma problemu.

Ostatnia edycja:
Eee no to elegancko.

Plany na przyszłość:

- Novitec Sport Shifter
- Felgi 18~19", gdy zjade obecne opony
- Chip u Cinka, po zakończeniu gwarancji

Jeśli w miedzy czasie uda się dostać, to zastanawiam się też nad podświetlanymi listwami progowymi i alu korkiem wlewu oleju. Ale to już nie są pozycje "must have".

Ostatnia edycja:
Gdyby nie rejestracja i jedna lufka powiedziałbym, że to moja :P

PS. Też myślałem nad tym Sport Shifter'em, gdybyś zamawiał daj znać może się skuszę.

Ok, nie ma problemu. Jesteśmy w kontakcie. Myślę ze będę to ogarniał w wakacyjne miesiace.

Nie mogę dojrzeć tych listew wokół szyb ;) to masz czarne listwy czy tylko gumową uszczelkę? ;)

Pitero dach ladnie wyszedl, szczegolnie wykonczenie na lotce. Zdradzisz gdzie to robiles i jaki byl koszt?

Nie mogę dojrzeć tych listew wokół szyb to masz czarne listwy czy tylko gumową uszczelkę?

Czarne listwy, a przynajmniej na pewno nie jest to uszczelka. Dokładnie opisałem Ci to w Twoim wątku.

Pitero dach ladnie wyszedl, szczegolnie wykonczenie na lotce. Zdradzisz gdzie to robiles i jaki byl koszt?

Dach został oklejony w firmie FashionCar w Katowicach. Koszt zależny od marki użytej folii. W moim przypadku było to ok 500 pln.

Zastanawiam się nad pomalowaniem tylnego "dyfuzora" w kolor nakładek lusterek i innych dodatków zewnętrznych (qv). Czy może czarny połysk? Mamy tu jakiegoś magika, co by mi to zwizualizował? ;)

Amortyzatory
Powrót